Julaften- en aften for mirakler

Julen er tiden for magi, og det mest magiske er når små nydelige barn kommer til verden. Julekvelden ble jeg farmor til en nydelig nissegutt.

1 juledag i Korea, men fremdeles julaften hjemme i Norge, fikk jeg beskjeden, årets nissegutt var kommet til verden, med alle sin 10 fingrer og tær, gode 3690 gr, og sine 51 cm kunne jeg endelig bli kalt farmor.

En fantastisk beskjed å få, og gleden er til å ta å føle på ❤

Denne herlige gutten skal skjemmes ut av farmor, så strikkepinner kommer til å gå varme mens jeg oppholder meg i Korea.

Gleden vil bli stor når jeg kommer hjem til sommeren og kan hilse på.

Stolt pappa med sin nyfødte sønn.

Gratulerer så mye til min fantastiske herlige svigerdatter og flotte sønn med denne herlige gutten.

Farmors nissegutt ❤

Flyttesjau pga lekkasje

Da jeg la ut innlegget igår, var det egentlig med tanke på at julefreden kunne senke seg, og vi skulle kose oss i fred og ro...

Lite visste jeg hva jeg skulle våkne til.

0730 kom Gabriel inn på soverommet, jeg i min dypeste søvn etter at Magne hadde gått på jobb,

Mamma du må våkne...jeg har en gedigen lekkasje på rommet, at det fort gikk igjennom hodet mitt om jeg bare skulle snu ryggen til å sove videre...men ahh lekkasje....noen stygge ord for gjennom hodet mitt i det jeg kavde meg opp.

På Gabriels rom fikk jeg en smule panikk...to lekkasjer,.....fasan vi har bare en bøtte, frem med bakebollen....

Ned til resepsjonen, ja der åpnet de ikke før 0900, et nr hang på døra, men gjett hvem som hadde glemt mobilen 😣

Opp igjen for å hente mobil, og ned for å ringe vakthavende som selvsagt er Jack.

Jack er en koslig koreaner som også hjalp oss sist vi hadde lekkasje, masse unnskyldninger og prøvde å gjøre sitt beste...

Inn i ny leilighet i nabobygget, Jack fortalte at forpleiningsdamene ville komme å hjelpe med å flytte, så vi skulle bare ta det mest nødvendigste, de ville også rydde på plass i den nye leiligheten viss vi ville det, sengene ville bli oppredd og alt ville bli ryddet på plass slik det var.

Kjempeservice det, men jeg føler for å rydde på plass mine egne klær og maten liker jeg å ha på min måte i skapet, ellers fikk vi rent sengetøy og en ny ren leilighet 🙄

Kaos i leiligheten, var ikke akkurat slik jeg hadde tenkt å tilbringe dagen

Alle mann i arbeid, heldigvis for oss var det opphold, nattens storm hadde gitt fra seg 30 mm nedbør på 6 timer så det var vått overalt

Nye leiligheten hadde bilder også, det hadde vi ikke i den gamle leiligheten, så det var jo koslig

Fra 0730 til jeg fikk vite om lekkasjen, så var vi ferdig innflyttet i ny leilighet med beina høgt kl 1600.

Det kaller jeg effektivt. Men at maten i dag blir enkel, det blir det liten tvil om.

Så fin oppredd har ikke jeg hatt det her nede, så noe positivt kom ut av det 😂

Da kan julefreden senke seg over Geoje Rio, bygg 106  leilighet 401 🎄

Advent i sør Korea

Vi skriver 21 desember, og det nærmer seg med stormskritt til den store dagen. Det slår meg litt, at vi nordmenn gjerne lever i vår egen lille boble når det nærmer seg jul, vi klager og syter over butikker som drar jula frem før Halloween, river oss i håret over handelstand som ikke kan vente, kaver og springer ræva av oss i November og Desember for å rekke alt, og egentlig så tror jeg vi liker det sånn. Vi ivrer etter juleverksted, og avslutninger, klager og syter over alt som må rekkes og nåes, men alikevel så har vi tid til alt. og vi elsker det. Vi elsker når vi haster fra kakemennbakst, over til avslutning på fotballaget, skolen trenger frivillige som kan hjelpe til juleverkstedet, minstepoden skal ha luciafeiring i barnehagen, og derfor er det duket for kakao og lussekatter, pepperkaker og saft. 

Jeg har denne julen oppholdt meg i et land som egentlig ikke feirer jul, men til å være et land som ikke feirer, har de nå pyntet godt både med lys og juledekorasjoner i butikker, når man handler er det julemusikk som toner ut over høytalere, og jammen har de ikke dekorert en egen fotoscene for kundene ;)
 

Men jul ble det ikke her nede før langt inn i November, og det var helt greit, vi hadde varmt vær, og tempen holdt seg stort sett opp i 15 gr. kanskje ikke det man forbinder med jul  for oss vikinger, vi vil ha kaldt vær, og la nå det være sagt, vi har hatt noen få dager hvor vi kan ha skimtet minustallet på gradestokken, men etter et par dager er man oppe over 10 tallet igjen. så juleværet har definitivt ikke bidratt til noe julesteming.

Men med noe juleting i butikker, noe julepynt kjøpt, på Ebay fikk vi både juletre og pynt, ikke store saken da, og med Ebay, så er jo kvalitet så som så, så at treet ikke var mulig å få til å stå, så måtte vi ty til chop stick inni for å få det til... men hva er vel ikke skikkelig jul med små problem underveis, treet ble da flott og til oss 4 som skal feire sammen trenger vi ikke mer :)


Hvem sier at treet må være 2 meter for å være flott :) det holdt med 90 cm for oss :)
 

 

Julekalender til barna måtte vi også prioritere, noe som selvsagt de synes var stas, hver dag har de fått en liten kalendergave, og fra å gå fra 3 til 1 kalender, ja tror egentlig ikke de merket noe, men stort ble det iår med NRK julekalender Snøfall, underlig hvordan man prioriterer annerledes når man er bortreist enn når man er hjemme, men kjærkomment er det hver dag kl.1400, når vi setter oss ned for å se Selma, og vennene hennes i Snøfall.


 

Vi har vært en del på Paris baguette, et flott bakeri her i Korea, gode bakervarer, selv om de ikke kan sammenliknes med norske bakeri, men en kjekk cafe, der vi nyter kjekker ettermiddager etter å ha gått tur i området hvor vi bor.


smarte små pakker med julekaker


Kveldsturer tar vi ikke ofte, men denne dagen var vi ute etter mørkets frembrudd, og da så vi julelysene som de har på alle buskene langs fortauet, veldig koslig og glad i lys er det her ;)


kjærkomment var det også når vi fikk post hjemmefra, julekort elsker jeg, og julepakker også ;) så tusen takk til dere som tok dere tid og råd til å sende noen ord til oss, Det var fantastisk, og jeg satte umåtelig pris på det ;)


Julebakst er så som så her, vi får det nå til, men smaken er absolutt ikke som hjemme, selv om kakemenn allerede er spist opp, så har både mel og smør her en annerledes smak som ikke blir helt som hjemme, men for all del, vi befinner oss på andre siden av jorden, forskjeller må uten tvil påregnes :)


13 Desember er tradisjon hos oss, da er det lussekatter, under normale omstendigheter blir de servert i Nylund 9 med familie til stede, i år ble det Familien Endresen alene som koste seg med lussekatter og Snøfall etter 1 mil på tur med store og små. koslig det også ;)


Små kaker må til, og denne oppskriften kommer jeg nok til å fortsette med, disse var faktisk mye bedre enn ventet, og utrolig hendig med en grunndeig.

VI tok tidlig julefeirie, den internasjonale skolen her har 3 uker juleferie, det synes vi var vel lenge, men 2 uker, med oppstart like over nyttår fant vi ut vi fortjente. 


Vi spiste lunsj på en italiensk restaurant, og overraskelsen var stor da jeg så norske julekuler fra Arne og Carlos, men så koslig da ;) og så himsligt :)

Julen står for døren og vi har hatt en annerledes førjulstid, men også bedre på mange måter, vi har kjent på savnet på de hjemme, vi har kjent på at julestria er veldig deilig til tross for at vi alltid klager, vi har kjent på å ha fantastisk vær, og skrev 20 desember da jeg og Tobias gikk ut i t skjorten ute å fryse, 
Det føles greit å feire jul fra alle vi har kjær, men vi gleder oss også til å feire med hverandre. 

Ha en riktig god Jul & et godt nyttår til deg og dine  

7 sorter i en deig

For et par dager siden datt jeg over en grunndeig fra franciskasvakreverden, syv sorter på en deig, enklere kan det ikke gjøres.

Leste gjennom oppskriften og satte smøret frem med det samne, det tålen 1 dag og 2 i romtenp.

Er typisk å lage på sparket, så da var jeg klar uansett når jeg ville bake...

Oppskriften til grunndeigen finner du her

1.Kaker med nesquick og     sjokoladebiter
2. Lyse cockies med sjokoladebiter
3. Serinakaker ( uten perlesukker da)
4. Coockies med mandler
5. Sjakkruter
6. Coockies med mandler og sjokoladebiter
7. Vanilje cockies

Deigen kan mixes og trixes med, ta rosiner i, dypp i sjokolade, ha perlesukker, trill,  rull, kjevl alt etter ønske, og kakene får forskjellig smak.

Genialt.

Så takk til franceskasvakreverden.no for å ha delt oppskriften sin  den blir fast hos oss i årene fremover .

Kitchen187 - En kulinarisk matopplevelse i Geoje

I går kveld var vi en liten gjeng på en heller annerledes restaurant.
Restauranten er kun oppe ved forespørsel, man bestiller bord på forhånd nokså vanlig det da, men man får menyen sendt på mail. man sender det man ønsker på tilbake på mail og dagen i forveien handler restauranteier inn til det aktuelle måltidet. 

restauranten serverer en 6 menys rett, der alt er forhåndsbestemt bortsett fra hovedretten. Noe spesielt, men utrolig kjekt med at ting ikke alltid er likt overalt.

Restauranten som er italiensk har fått navnet Kitchen187 fordi innehaver og eier er 187 cm høy. og det er jo uten tvil nokså høyt til å være koreaner. 

Hele gjengen valgte biff, og på den tiden jeg har vært i Korea, så er det virkelig den mest utsøkte retten jeg har hatt.

Menyen var som følger:

Canape -
2 stk per person.
1. Squid svertet Ciabatta brød med sitronskall kremost, morbær kompott.
2. Squid svertet Ciabatta brød med majones wasabi saus, caper, røkt laks, spiselig blomst

Dette var aldeles nydelig, at det meste av laks som blir solgt her nede kommer fra Norge er jo ikke ukjent, men aldeles nydelig. begge canapene.

- Suppe -
blåskjellsuppe suppe.
musling, fløte, potet, løk, bacon
garnityr er brød med ost og urter (kjørvel)

Vi har ikke hatt fiskeretter her nede, og blåskjell er jeg ikke særlig glad i, men denne suppen var skikkelig god, og smaken av sjø var helt fantastisk. 

- Salat -
koreansk biff salat.
koreansk biff (A +) med huset laget dressings på bedding av mais, reddik.

Salaten her var også helt fantastisk, men en smule mye salat for min del, med 2 biter biff, og 2 biter mais, så hadde  halvparten av salaten vært nok, men bortsett fra det, fantastisk god.

- Hovedrett -
koreansk indrefilet biff.
Koreanske biff av svin med potetmos, asparges, sopp, cherrytomat
med kokkens spesielle saus.

Biffen smakte utsøkt, sausen var også fantastisk, med hint av rødvin komplenterte den retten fullstendig. jeg bestilte medium, og den smeltet bokstavelig talt på tunga.

- Dessert -
Tiramisu og svart te.
Tradisjonell Italia Tiramisu bakt i huset
 Svart te vil være enten Mariage bryllup imperial eller Mariage Marco Polo.

Desserten var også kjempegod, nå har jeg ikke spist tiramisu mange ganger, så hvordan den skal være perfekt, vet jeg ikke, men jeg synes denne var veldig våt i bunnen, det nærmest dryppet saft fra skjeen, og det er ikke noe jeg er særlig glad i, hverken i desserter eller kaker. etter min smak kunne derfor bunnen her vært "tørrere" men for all del, smaken var det ingen ting å si på.

Hvilken te vi egentlig fikk ,skal være usagt, men god var den. og passer godt til desserten vi fikk.

Et heller dårlig bilde av gjengen etter endt måltid, jeg prøvde å vente på at betjeningen skulle komme, så jeg kunne spørre om de ville ta et bilde, men de var nok opptatt med andre ting,  så neste gang må selfie stanga være med.

 

Etter endt måltid hadde vi lyst på litt mer vin, vi ventet derfor i lenger tid uten at noen kom, om dette skyldes missfortått høflighet, vanlig service her i korea, eller rett og slett dårlig service vites ikke, men vi kunne nok ha vært frempå selv også og bedt om mer vin, men som nordmann har man en viss etikett når man er på en restaurant som serverer 6 retter. man forventer at betjeningen kommer å  hører om det smakte, om vi ønsker mer drikke..... men det la ingen demper på matopplevelsen, og vi løste det enkelt ved å gå de 2-300 meterne opp til leilighetskomplekset vårt. En fantastisk kveld med fantastiske mennesker :) 

Så tusen takk for en fantastisk kveld, Kathrine, Asbjørn, Tone, Kjetil og Magne :D

 

Sovetabletter og Familiejulebord

Uten tvil går tiden fort her nede, er ikke mer enn en helg som er unnagjort så er det tid for en ny, skulle jo tro at når eneste jobben man har er å undervise guttene så hadde man litt bedre tid, men her går det unna i hverdager også, og det er slettes ikke alt man får med seg av ting og tang, bla annet hva som er hodepinetablett og sovetablett... kan bli litt kinkig når alt står på koreansk.

Helgen som var startet med julebord på Fredag, denne dagen hadde jeg sinnsykt vondt i hodet, og inntok derfor det jeg trodde var hodepinetabletter, først 1, ventet 1 time men alt var like gale, heiv innpå 2 til da min kjære sa at det er bedre å få bukt med det med en gang...hjalp ikke det heller og hellet innpå 1 ibux og paracet... en halv time før vi skulle avgårde på julebordet hverket hodet fremdeles, og så utrolig trøtt jeg ble, så frem til vi gikk ut døra kvilte jeg øynene....julebordet som i seg selv var en sorgens kapittel, gikk nå av seg selv, familiejulebordet var slutt kl 2200 og vi var hjemme 2215...jeg så trøtt at jeg visste knapt hvilket bein jeg sto på, Magne fikk guttene i seng, og jeg fikk meg i seng, sovna før jeg fikk hodet på puta, hva i all verden skjedde her......svaret på det fikk jeg på Tirsdagen etterpå.

Tirsdag tikket meldingen på mobilen

H*  oversatte merket på tablettene....det er sovepiller....ikke rart du var trøtt på Fredag 😆😆

😲 ikkje løye eg var innsides 😴😴😴

Men godt å vite da.... til neste gang jeg er søvnløs 😂😂

Lørdag tok vi turen til Busan;) da var vi innom julemarked, akvariet, og på kaffibesøk hos skudnesfolk, men kan du lese om i neste innlegg,

Pasta bolignese på italiensk vis

Pasta bolognese, en rett med sikkert 100 vis av variasjoner.

Men idag disket jeg til med ekte italiensk variant.

Nå kan jeg arresteres med en gang, ekte italiensk skal blandes sammen, jeg valgte å servere retten hver for seg pga mine små fine gutter, man er aldri sikker på om retten faller i smak så da må man rett og slett gardere seg, at de får i seg karbs iallfall🙂 men her hadde jeg ikke trengt å bekymre meg, da jeg spurte guttene om det var godt, kom det kontant fra Gabi " det var delicious " og Tobi som  pleier å forsyne seg en gang,  var rett og slett i gryta 2 ganger....

Oppskriften på denne herligheten :

500 gr kjøttdeig
0,25  løk
0,25  purre
1 liten vårløk
1 boks tomatpure
1/2 gulrot
1/2 sitron
3 dl Kjøttbuljong
1-2 glass rødvin
1/2 sitron
1-2 øser av pastavannet

Finnhakk grønnsakene
Stek kjøttdeig, krydre med salt og pepper, ha i grønnsakene, la det surre litt, ha i tomatpure, press saften av sitronen , buljong og vin, la dette koke godt inn.

Når pasta er ferdig kokt ha en til to øser med pastakraften i bolognesen,

Vil du servere på ekte italiensk vis blandes bolognese og pasta elker du serverer hver for seg.

Bon appetitt 😄

Kakemenn i korea

Det er førjulstid, tiden vi haster av gårde for å få alle julegaver i boks, kaker må lages, huset må vaskes og pyntes....så sitter vi her i Korea da, savner julestyret hjemme, savner familien, været og den koselige mørketiden.

Men jul blir det her også, selv om butikkene her ikke går av skaftet slik som hjemme finnes det nå enkelte butikker som har pyntet litt, og noe julepynt har vi kjøpt.

Treet har vi pynta så litt jul finnes det hos oss også😊

Idag var skoledagen å lage kakemann deig, guttene hadde det fulle ansvar med måling og røring, så matten fikk vi sneket inn.

Litt hjelp fikk de med smelting av smør og steking, ellers har de stått for alt....dvs når endt skoledag var over og 40% av deigen var kjevlet ut, da var de litt leie, så som seg hør og bør sto mor igjen med slutten 😄

Masse kakemenner spist og masse ferdig til en enkel men koslig førjulsfeiring.

Deigen er den samme som ifjor...men alt smaker litt annerledes her...om det er smøret, melet ja det vites ikke, gode ble de nå og guttene er fornøyd.

En liten nissehjelper har vi også fått, kjekt med en liten rakker som gir litt julestemning 😊

Kakemann deigen vår inneholder

25 dl hvetemel
7,5 dl sukker
2-3 ts hjortetakksalt
4 dl vann
2-3 ss smeltet smør
2 ss vaniljesukker

Smelt smøret, ha i vannet.
Ha i sukker, salt og vaniljesukker,
Bland i melet. ( fuktigheten i melet kan variere, så ikke hell alt på en gang, men litt og litt til deigen er glatt og fin.

Vi har gasskomfor så de ble stekt på 180 gr. I ca 10 min
Men det varierer fra ovn til ovn....

Matbloggtoppen Blogglisten
hits