Lapskaus i Korea

Det skal godt gjøres å tilfredstille begge barna på en gang når det gjelder middag....puh...

Idag bestilte Tobias lapskaus,
- jeg sier,jammen vi har ikke kålrot ( av den enkle grunn at vi ikke har funnet det her)

-Tobias : jammen det gjør ingenting, lag uten du mamma....

Javel tenker jeg i mitt stille sinn, kan jo lage uten....går jo ann å prøve.

1 pk pølse
3 potet
2 gulrot
1/2 vårløk
Vann og buljong
Krydder

Kok opp og småputre i 20 min

Visste jo egentlig hva som kom til å skje,Tobias som spiser som en gladlaks, og Gabriel som klager seg over at han ikke liker det....

Stålsetter meg, og synes vel egentlig at maten ble ferdig litt for fort...

Joda, vi får satt oss til bords og jeg venter på utbruddet fra Gabi...
- mmh dette var godt mamma hører jeg fra Gabriel, og samtidig kommer det fra Tobias, smakte ikke akkurat som hjemme.....

-nei, jeg har jo ikke kålrot i.... sier jeg.....et lite snøft og han plukker i maten....

Ja å få begge fornøyd skal ikke være lett...  men middag ble det, og selv om lapskaus i Korea er helt greit...  så er det ikke som hjemme...

Stay tuned

Barnegruppe på sjømannskirkenIkveld var det barn mellom 4 & 11 år samlet på sjømannskirken, for sosialt, lek og litt kreativitet.

Hver Tirsdag kl 17:30 kan barn møte opp på sjømannskirken og bli med. En aktiv høst med mye kjekt for store og små..

Dette er spesielt kjekt for guttene, da de kan bli litt avskåret fra sosiale eventer, pga hjemneskole.

Begge synes dette var en kjekke kveld, og som mor er jeg overlykkelig over et slik tiltak 😊

Så mange tusen takk til sjømannskirka i Okpo :)

Det blir masse kjekke Tirsdager fremover, men juleverksted i slutten av november blir knakande kjekt :) og helt ærlig så gleder jeg meg nok mer enn guttene :)

sukkerbunn i gasskomfyr

Det er søndag, Magne er på jobb og jeg og guttene er hjemme og slapper av... ja..dvs det er det vi prøver på, merker fort at det ikke er så alt for mye å gjøre i leiligheten i forhold til et helt hus, så da må vi finne på andre ting da... kakelysten er jo kommet tilbake for fullt her da, så da måtte vi prøve oss på sukkerbrød.
jeg har ennå ikke funnet marsipan her, litt synd, siden jeg elsker marsipankake :(, men da må jeg lage i fra bunnen av med mandler, og det innebærer at man da må ha maskin som kan knuse dem... ja.. da dropper man det... marshmallowsfondant kan nok gå, men før jeg går så langt til verks må jeg først se om jeg får kake ut av det jeg har blandet sammen.... nåja kake blir det vel, men om den blir vellykket er jo et annet spørsmål :) så i denne omgang er det bløtkake som står på menyen ;) 

oppskrift

4 egg
1,2 dl sukker
2,5 dl hvetemel
1 ts bakepulver
1 ts vanilijesukker

visp egg og sukker til tykk eggedosis. sikt og vend melet, bakepulver og vaniljesukker forsiktig med en slikkepott

stek i 170 gr. i 30 min.

kaken hevet bra, så da var det å ha litt sylt og krem på, som vanlig vil alltid Gabriel spise restene fra bollen, der var jeg så uheldig å helle vann i før jeg fikk sukk for meg, all oppvask må bort.....fort.... jaja det gikk greit hvis han fikk kake med EN gang... joda, måtte jo kvalitetsikre kaken før jeg skal servere.. så da fikk de nå hver sitt stykke, og ja den ble godkjent ;) heldigvis. da er kaffimaten reddet til denne søndagen.


Det ble lite pynt på denne kaken, men det er skal vi gjøre noe med neste gang :)

 

Ha en strålende søndag dere hjemme når dere våkner :) 

 

stay tuned....:D

 

Koreansk barbeque - Soju koreas nasjonaldrikk

Fredag er helg, og noe som min kjære har fått føle på kroppen nå når han jobber 10 timers dager, så er fredagsfølelsen magisk.
da er det kos og god mat som er i fokus. Denne fredagen var intet unntak. etter at jeg hadde tilbringt en stakket stund hos min gode venninne Kathrine ( som forøvrig også blogger om oppholdet her i Sør korea ) da var det Koreansk barbeque som sto på menyen. 

Rett ved siden av komplekset vårt har de en flott koreansk barbeque restaurant, og her disket de opp med allslags greier ( namsul ) som tilbehør til anden og svinet vi bestilte.


svin og and, samt reker, sopp og pølser til barna :) Rekene kan ikke sammenlignes med de norske, de var direkte smakløse, et minus her i Korea, tror ikke de vet hva salt i maten er :-o 


Kimchi i enkel variant - dette er for spesielt interesserte, men jeg kunne ikke være pysete og måtte prøve meg på alle tre variantene... går vel ikke så langt etter dette akkurat, men gøy å ha prøvd ;)


her har vi fra venstre en type potetstappe, i midten noe alla omelett med kjøtt/fisk ( fant aldri ut av det :P ) helt til høyre blekksprut  fant aldri ut om den var rå eller tilberedt på noen måter..( squid ) og øverst rå løk

Her smakte jeg på alt bortsett fra potetstappen - Løken er veldig mild her, og sammen med en "koreansk soyasaus" var det veldig godt, de omelettaktige kakene var også gode, blekkspruten var egentlig nokså smakløs men sammen men den røde sausen/ketchup?! så var det en grei smak.


Salater i lange baner, her i Korea er det vanlig å bruke bladene på samme måte som vi bruker torillalefsene hjemme, man putter allslags godsaker i dem og spiser. 


her har jeg prøvd meg på den koreanske varianten, var godt nok foruten bladet :P fikk følelsen at de hadde vært å plukket lauv bakom restauranten og servert oss, så det ble med det ene. :D


Det var veldig viktig å ta bilde av Gabriels mat, og kan man klandre dem, når de ser moren ta mer bilde av mat enn jeg gjør av dem, ja da må de bli påvirket på den ene eller den andre måten ;) guttene likte pølsene godt, og som det pølsemennesket jeg selv er så er jeg enig med dem, de  har uhorvelig gode pølser her nede ;)


Koreas nasjonaldrikk Soju hadde egentlig fortjent et eget blogg innlegg for dette er noe av det værste jeg har vært med på - Ikke fordi at smaken var så forferdelig, smaken var mild, men man kjente at den var utvannet, den holdt en prosent på 16% så ikke særlig sterk, mer som en smakløs hetvin. Den skal drikkes som en shot, og med en flaske, så ble det 3 glass på hver hos meg og Magne, det var mer enn nok, men resultatet av de 3 glassene ble en pinefull hodepine i løpet av natten, opp kl 0300 og få i seg et par tabletter, hvor jeg trodde at da var det gjort..... men i løpet av lørdagen fortsatte den pinefulle hodepinen så inni granskauen.. aldri mer sier jeg bare... denne skal koreanere få ha helt for seg selv.

ellers var det et godt måltid vi fikk hos naborestauranten, guttene likte best svinet, men vi voksne holdt en knapp på anden. den er fantastisk her nede.

et måltid som dette med drikke, brus til barna og 3 øl, samt soju, så var det en prislapp på rundt 600 kr. en overkommelig pris for en kveld på en restaurant :D


 

Asiatisk kyllingsuppe :)

Man tager hva man haver :) et gammelt ordtak som det kan komme mye godt ut av :)

Guttene har fullstendig forelsket seg i nudler, og spiser det så ofte de kan, til lunsj, mellommåltid og kvelds, at det er nudler på bordet 2 ganger til dagen er ikke tull, gleden er derfor stor når jeg sier vi skal ha kylling og nudler til middag, lite nevner jeg at det skal kokes i en suppe... da kommer det ofte et lite shit når de oppdager det :) men mor kan ikke leve på kjedelige nudler som for all del smaker godt og inntas flere ganger i uken ;) men varaiasjon er bra.

Oppskrift på suppen idag


1 hel kylling (rå )
1 løk
3 fedd hvitløk
1 ss chilipaste
1 ss Ingefærpulver
1 gulrot
1 eple
2 l Kyllingkraft
1 liten vårløk
1 halv gul paprika
brokkoli
2 pk nudler
2  gode dæsjer fløte 
salt/pepper 

 

Kok kraft av kyllingen ha i litt salt og pepper, ta den opp og rens den, lag suppen av kraft med å tilsette løkene, chilipaste ingefær, gulrot, eple, paprika og la det koke minst 20 min, ha i brokkoli de siste 5 minuttene.
tilsett kyllingen og fløte ha i nudlene. 


med å kutte frukt og grønt i passelig biter, så er denne suppen perfekt til å spise på koreansk vis, med pinner og skje ;) 

Server med foccacia.

 

 

Skoletur til Koreansk Turtleship

Idag tok vi oss en skoletur i de to siste timene.. i bukten vi bor er det et skipsmuseum, og utenfor der er det et skilpaddeskip ( geobukseon ) som er verdt en skue.

Koreansk Turtleship er en type krigskip som ble brukt av den koreanske marinen i fra 1400 - til 1800 tallet, de ble brukt mot japanske pirater og innvasjon mot den koreanske kysten.


Koreansk turtleship sett på avstand.


skumle detaljer med drager og demoner ?


skumle, men for all del fasinerende, og fantastiske detaljer


man border ikke dette skipet med det første, og ikke uten at man vet hvor man kan sette beina.... disse spissene som stakk opp over hele sidene og taket, som et skillpaddeskall...


akter og roret, fantastiske detaljer, ser atskillig mer engleaktig ut akter enn i baugen:D


Guttene poserer foran skipet, begge synes at dette var et kuult skip, og var fasinert over detaljene ;)

Om alle skoleturer blir som denne skal jeg ikke klage, guttene var veldig fornøyd når det var kjeks og brus vi hadde med som niste ;) men av gammel vane begynte de først å protestere over at det ikke var lov på skoletur, men som jeg sa, her er det mammaskole, så her bestemmer mamma hva vi har med... hørte ingen protester ;) men la nå det være sagt, det er slettes ikke  hver uke vi kommer oss ut på skoletur ;)

 

Koreansk pølselunsj :)

Idag dristet jeg meg til å lage en koreansk pølselunsj, dvs jeg har ingen aning hva det heter, men jeg så det i butikken på søndag, og synes det så utrolig godt ut.

Da vi handlet på den lokale supern på søndags kveld fikk vi et mel med på kjøpet, jeg trodde da og tror ennå at det melet blir brukt til å lage den type lunsj jeg lagte idag.


Etter som jeg kunne få oversatt det til skal dette være rismel. 

Jeg prøvde å lage etter anvisning på baksiden, men av erfaring vet jeg at google translate ikke er helt stø i oversettingen :p

Men jeg prøvde da å få til en deig av dette og vann....det ble da noe ut av det, 4 små deiger kjevler jeg ut så det er plass til pølse, ketchup og ost.


god hjelp av minstemann til å strø på osten. - inn i ovnen på 180gr. og her høgest mulig og det stekte i nærmere 20 min -

Kan ha gjort en feil ved at " brødet" skal stekes først og deretter ha på pølse og ost, men det får vi evnt prøve en annen gang.


jeg byttet om på ost og ketchup, på butikken var det ost først og ketchup på toppen, og brødet var atskillig mer stekt enn mitt.... derfor jeg tror at brødet skal steke litt først :P

Men det smakte greit, pølsene er jo kjempegode her nede, så det er det ingen ting i veien med, men rismel.... var uvant, ikke vant med den type smak, men det gikk godt ann sammen med pølsen, uten pølsen var den ikke så god. men vi må nok prøve igjen, for følte at noe ikke helt stemte.... 


her ser dere de som de solgte i butikken, her er de mye mer gyldne i baksten, og ser kjempegode ut... :)

 

stay tuned :)


 
 

Koreansk wok med and

Det er mandag, ferien er over og vi er endelig på vei inn i en normal tralt, vi har spist mye ute, men endelig var det hjemmelaget mat på tapetet igjen.

wok, noe vi alle liker, og idag var det av andewok som sto på menyen.

And er forholdsvis billig her i Korea, for 500 gr koster det på tilbud rundt 80 kr, og da er det nok til 2 voksne og 2 barn.

Oppskriften jeg hadde idag

500 gr andekjøtt
2 never raspet grønnsaker
8-10 buketter brokkoli, 
1 liten gulrot
5 fedd hvitløk
0,5-1 dl kyllingsaus ( som avbildet)
1 kyllingbuljong
1,5 dl vann

krydre kjøttet med salt, pepper, chili og urterkrydder, stek kjøttet, 
ha i saus, buljongterning og vann og la det surre litt, 
ha dette i en bolle mens du woker grønnsakene noen minutter i olje
tilsett kjøtt og saus i grønnsakene og la det surre noen minutter til
 

server med ris 


 

retten var kjempegod, anden smakte kjempegodt, og selv om jeg bare tok en liten del av sausposen var det en klar chilismak, akkurat passe sterk til at jeg og guttene klarte å spise det, men kjente at det renset godt opp i systemet.... Magne er blitt rene koreaner og synes det var mildt..... hvordan han skal greie å spise norsk mat igjen... ja det skal bli spennende å se om et år :P


 

Anemone Thai restaurant - Okpo

Gårsdagens søndagsmiddag ble inntatt på Anemone Thai restaurant i Okpo.

En spennende restaurant å komme inn på, da "stolene" viste seg å være sofa, ja det finnes benker og "sofa" på restauranter, men her snakker vi Sofa som vi vanligvis har i stua, tre svære kolosser av ordinære stuesofaer rundt bordet vi satt.

Gjengen med gutta boys og våre gode venner kathrine og Asbjørn med deres barn

Anemone hadde en spennende meny, så valget var vanskelig, skulle jeg prøve noe nytt eller kjøre "safe"
Jeg kjørte safe, kylling med cashew nøtter, en rett som jeg er veldig glad i fra Thai buene hjemme.

Så noe tørt ut på bilde, men det smakte ganske så godt.

Og den flotte hjerterisen som vi fikk til da 😊

Maten var god, men litt lite futt i, her kunne de både saltet krydret og gjerne hatt litt chili i.

Føler at det er enten eller her nede. Det sterkeste er gjerne så sterkt at du mister smaksløkene.... hva er det med det liksom....hva er greia med å ha det så sterkt at man spytter flammer ???

Uansett følget bestilte litt andre retter, her gikk det i Omelet, kylling sweet&sour og biffretter,.

Biffretten var heftig, Kathrine var så snill å lot meg smake den, da det visstnok var krutt i den... man sprutet ikke flammer men det var ikke langt ifra.:)

Minstemann var klar på at her ville han igjen, så kylling sweet&sour falt hvis i smak.

Jeg for min del kommer garantert til å bestille noe annet neste gang, men har du noen som absolutt ikke vil ha mye smak....da er cashew kyllingen retten for dem.

En spennende restaurant med mye atmosfære 😊

Oven maru Chicken -Okpo

Lørdags kveld kom vi oss omsider inn til Okpo for å handle etter flommen.

Vi benyttet sjansen til å ta en lettere middag ute, rett over gaten fra Lotte Mart ( handlesenteret)

Det fine med flere spiseplasser her i Korea, man bestiller ikke hver sin rett som vi er vant med hjemmefra, her er det vanlig å dele rettene og man bestiller gjerne 3-4 retter, selvsagt spørs det jo hvor mange man er ig hvor sultne man er, men en genial måte å spise på og ikke minst få smake på litt forskjellig.

Nå var ikke vi kjempesultne, og bestilte derfor bare 1 rett med kylling og en skål med poteter.

Kniver har de sjeldent og aldri her nede, så her spises det stort sett med pinner, men her var det  klyper og gaffel, litt uvant når man er vant med kniv også.

Nydelige poteter med grov salt på

Litt salat i bunnen med kyllingen, dette var utrolig godt og en litt kjærkommen forandring fra alt det frityrstekte jeg har spist den siste tiden:)

I bunn og grunn et kjempegodt måltid, og selv om sulten ikke var som størst er det jo absolutt best å handle på full mage og ikke tom :)

Stay tuned ;)

Ekstremvær i Sør Korea

Jeg elsker vær, all slags vær, sol, vind, regn, snø, storm, orkan, lyn torden...ja rett og slett i overkant glad i vær. 
Og vær det har vi her i Korea idag.


7 Eleven, rett nedforbi der vi bor - her slet de med å få vannet unna butikken :(
 

Det er gått ut varsel om utføre forsiktighet, og helst holde seg innedørs. Det er fare for jordskred, og med jordskjelvet friskt i minne, vet man aldri hva som er ristet løst.

Idag er det ekstremvær her i Sør Korea. Vi hadde tenkt oss en tur til Okpo en liten 10 minutts tur med bil for å handle litt ting ( igjen ) som vi ville ha på hus, Men vi snudde før vi var kommet halvveis,


På vei til Okpo, vannet overalt, veibanene var rene elvene, og vann sprutet og rant overalt.


Brunt vann overalt, jeg har aldri opplevd så mye regn på en gang.
 

Det rant vann over alt, som store fosser, veien var tidvis en elv å regne, det var steiner som var dratt med regnet midt i veibanene, det eneste vi egentlig greide å si på den turen var ..wow...oi...se..., først en anelse spennende, men på tilbakeveien kjørte vi sikk sakk i feltene på vei tilbake, det hele var nokså surrealistisk og det falt  inn over oss at dette var ikke et vær å bevege seg ute i.... dvs...Jeg måtte jo ut en tur rundt leilighetskomplekset å ta bilde, 


Vaktmesterbuen utenfor leilighetskomplekset, det renner godt på begge sider av bygget, og det som ser ut som et flott fossefall i bakgrunnen er altså regnvann :o
 

Det var med blandede følelser jeg gikk rundt å så på været, her var jeg ute å for å se galskapen, kunne gå akkurat hvor og når jeg ville, mens jeg så et gammelt ektepar som har mistet jordflekken sin i flommen, folk på 7 Eleven strevde med å holde vannet unna, jeg var på vei over for å høre om de kunne trengt hjelp, vet ikke helt hva jeg kunne ha gjort, men gjerne å fått varer opp i høyden.. Men problemet var at jeg ikke kom meg over, vannet rakte meg opp til leggen og vannføringen var så sterk at jeg var redd jeg skulle falle overende, jeg ga opp gikk hjem.


vannet renner som en elv nedover og forbi 7 Eleven.

 


store steiner og grus ligger i veibanene overalt - Her ser vi sikk sakk kjøring for å unngå de værste dypdene i veien.


regn som renner ned i sluken.... ikke småmengder vi snakker om her...


Den lille jordflekken som et gammelt ektepar hadde sådd avlinger, er borte vekk, det renner en brun elv og har oversvømt alt.

Det har uten tvil vært en opplevelse med dette været, Med litt lyn og torden, men så er også en tyfonen Malakas som er på vei forbi sør for oss, den har visst skylden for  dette regnet, Tyfonen skulle treffe Taiwan idag tidlig og ville sende regn og noe vind over til oss frem til imorgen Søndag. Det er ventet mellom 80 og 200 mm på sørlige kysten av Sør Korea disse to dagene. Da er det innevær i helgen.

 

Stay tuned. 

 

 

 

 

Middag på bbq chicken - Jangseungpo

Etter en fantastisk tur på stranda tok det ikke lange tiden før guttene var fra seg av sult.... planen var hjemmelaget middag, men guttene var så sultne at de kom til å dø før maten kom på bordet... javel ut å spise da, selv om turen til spisestedet og venting på mat kom til å ta dobbelt så lang tid som det ville vært å lage den hjemme :p

Vi endte opp på bbq chicken i jangseunpo. Her måtte vi bestille noe mildt med tanke på guttene og litt sterkere til oss voksne..

De sterke kyllingvingene, disse var det krutt i, kjente det rimelig godt på leppene....

De milde kyllingnuggetsene, disse var svingode, servert med skåler av ketchup, barbequesaus og noe som liknet sennep ( var pysete å smakte aldri dette) så var vi alle 4 skjønt enige at her ville vi spise igjen.

De fleste plasser vi har vært å spist har de kommet med appetizer, noe som er meget positivt når man er så sulten at man føler man kan spise en hest, men på den dårlige siden, man spiser seg litt mett og ikke greier å spise opp maten man har bestilt.

Her kom de med noe cipsgreier ( maischips?) Som guttene likte veldig godt.... ja det endte jo med at mor måtte sette skålen lengst vekk fra dem.... var jo snop for dem :-o

Alt i alt en flott plass å spise, og med denne brune flasken ble alt perfekt :)

Cass øl var kjempegod... mye bedre enn Hite syntes mor :)

På vei hjem fikk vi en flott tur som gav mor gode bilder av byen Jangseungpo 😀

Flott havn i jangseungpo 😊

 

 

Chuseok ( Høsttakkefest ) -De viktigste helligdager hos Koreanere

Denne uken er det Chuseok har i Korea, da har alle fri i 3 dager ,en skikkelig langhelg med andre ord. Vi velger også å ta denne ferien istedet for høstferien som de har hjemme i uke 41.

Vi merket forberedelsene i går på butikken, da jeg følte det som om at det var jul og påske på samme tid. masse folk, og butikkene selv lager flotte esker som er vanlig å gi hverandre under chuseok. Disse gavepakkene er vanvittig dyre, og jeg får nærmest åndenød av å se på det... 


9+1 eple 88000 won, det er rundt 700 kr :-o


2 melon og 7 epler 49000 won tilsvarer 400 kr.


15 epler 59900 won tilsvarer 470 kr

Dette er svindyrt.. men la nå det være sagt, dette er gavepakker de lager til Chuseok, vi kjøpte epler i en pose igår til 5900 Won knappe 50 kr. joa litt dyrt det også, men det går ann... 


HVA ER CHUSEOK ?

Chuseok er den største og den viktiste av alle helligdagene som de har her, Familie fra fjern og nær samles for å spise og fortelle gode historie, og for å takke sine forfedre. Årets fulle ferie vil bli feiret fra Onsdag 14 til Søndag 18 September.


 

På morgenen på Chuseok, samles familien i sine hjem for en minnegudstjeneste  kalt charye til ære for sine forfedre, etter gudstjenesten sitter familiemedlemmer med bordet for å nyte  deilig mat

Seongmyo  

er at de besøker forfedrenes grav, Her må de  fjerne ugrass som har vokst i sommersesongen, denne skikke er ansett som en plikt  og for å uttrykke hengivenhet og respekt for en familie 

Ssierum -

En kamp mellom to konkurrenter, møtes i midten av en sirkluær sandkasse, og prøver å slå av sine motstanders føtter først, ved hjelp av sin styrke og ferdigheter. Det kjøres turnering med en mot en, og siste bryter som står igjen, ansees som vinner og blir kåret til Landsbyens sterkeste mann. Han tar hjem premier i form av gaver eller penger. 


bildet hentet fra smskorea.com

 

ganggangsullae ( koreansk sirkel dans )

I denne dansen er kvinner kledd i koreas nasjonaldrakt (hanbok ) De har hendene i en sirkel og synger sammen på natten av den første fullmåne på Chuseok

 

Ganggangsullae er noe jeg virkelig kunne tenkt meg å oppleve, men jeg har ingen info om hvor de har disse arrangementene... Og siden vi også tar fri da så er sjansen store for at vi tar noen utflukter...

Sør Koreas nasjonaldrakt kalles hanbok - Den er karakterisert av enkle linjer uten lommer og friske farger.

                        

 

Det blir også sagt at motorveiene er stort sett sprengte under disse dagene da alle koreanere reiser hjem til sine, så får vi se da om vi kommer oss litt rundt selv eller om vi har en stille og rolig Chuseok.

 

Jordskjelv i Korea - Førsteklasses undervisningsmateriale

Det ristet godt i leilighetskomplekset da vi hadde kommet hjem fra butikken igår....

vi skjønte rimelig fort at det var jordskjelv.. eller det vil si, etterskjelv, jordskjelvet hadde vært noen timer tidligere på dagen, og det hadde målt 5,2 på RS, (Norsars måler ) skummelt nok var det, og guttene var litt spente... de synes det var litt kult å oppleve jordskjelv, men litt skummelt også... Episenteret for jordskjelvet var Gyengju, som ligger litt nord/nordøst for Ulsan. Årsaken skal være prøvesprengningene til Nord Korea

Nord Korea har rapportert om underjordiske kjernefysiske prøvesprenginger, og siste foruten fredag 9 sept. var 6 januar i år, da ble det også etterfulgt av jordskjelv på 4,9 RS, men gårdsdagens var det kraftigste i Koreas historie, med sine 5,2 RS. ( ifølge korea var målingene på 5,8 ) hva som er riktig skal være usagt, men jordskjelv er jordskjelv.

Første time idag gikk på nettopp jordskjelv og Tsunami. Forklaringen på hvordan jordskjelv oppstår, og noe videoer som viser ødeleggelser med en slik naturkatastrofe. ( skjønt i dette tilfellet er det ingen naturkatastrofe, men en direkte årsak fra Nord Koreas prøvesprengning ) Guttene var skjønt enige at det vi kjente her i Geoje ikke var farlig, men det som oppsto nord for Ulsan, hvor butikkvindu hadde knust og varer fra buttikkhyller hadde ramlet ned var straks mer alvorlig. 

De har nå lært at ved jordskjelv er det forbudt å ta heis, og at man skal oppholde seg innendørs, og søke ly der det er minst sjanse for at noe faller over oss, som under bord eller i døråpninger.

Jeg hadde ikke den fjerneste anelse om at vi skulle få jordskjelv inn i stuen da vi satte oss på flyet ned til Korea, jeg som har googlet sjansene for naturkatastrofer opp og ned i mente. og funnet ut at det sjeldent og aldri er noe her... Men jeg tok jo ikke høye for Kim Jong-un`s lekeplass :-o 

 

 

Hjemmelaget Norske kjøttkaker i Korea

Det er regn her i Geoje, så det er en stille og rolig dag.

Guttene har bestilt kjøttboller, jeg hører kjøttkaker.... ja da blir det kjøttkaker.
Men muskatt har jeg ikke, avhengig som jeg er av det i hjemmelaget kjøttkaker, potetmel har jeg heller ikke... drit og dra...

Vi lager av det vi har :p

Oppskrift

4-500 gr kjøttdeig
1 ss hvetemel
1 ts salt
1 ts paprika/chilipulver
1 ts pepper
1 egg
2 skvetter melk
1 løk

Bland til en farse og stek lenge på svak varme.
Lag brun saus av kraften i pannen og tilsett en blokk buljong

Brun saus lager du ved å brune smør og mel, la det bli godt og brunt før du tilsetter vann /buljong lag til ønsket tykkelse og tilsett det du vil ha av krydder... jeg har ofte bare en kjøttbuljong terning oppi, og det gir mer enn nok smak :)

Server med potet og gulrot eller den grønnsaken du vil ha til :)

Jeg har alltid tyttebærsylt..... det har vi heller ikke..... da prøver jeg skogsbærsylt til   :p  og det smakte like godt som tyttebær :)

Ha ein flott mandag :)

Guttene ville ha boller til kvelds :)

Når vi endelig fikk gjæren til her i hus, var de ikke sene om å bestille boller:)

Vi fant en bolleoppskrift på nett og satte igang

Jeg lagde deigen og Magne trillet ut det meste:)
På disse berømmelige gassovenen vi har her nede så må bollene stekes i øverste hylle og på ca 180-190 gr i 10-15 min

Bollene ble gode så nå må vi bare få tak i kardemomme og vaniljekrem så vi kan få laget skikkelig vaniljeboller :) det skal bli godt det :)

Lørdags marked i Jangseungpo

Etter Lunsj lørdag tok vi turen videre opp i byen i Jangseungpo, da datt vi over et virkelig marked. her sitter kvinnene og selger sine produkter, om det er mannen som har vært på sjøen å fisket fiske, hentet skjell  eller vært på jordet og hentet salat, løk eller stenger

Her kunne du få tak i det meste.

Markedsgaten var smal, med handelsboder på begge sider, guttene var helt i fistel når de oppdaget levene blekksprut og annen type fisk... jaja da mor også synes dette var riktig så spennende.... men er nå godt jeg har guttene å skylde på hvis det er noe jeg vil se på:D


Kvinnene klare til å selge varene sine. 


blomsterhandel var det også, og sjekk de flotte fargene på plantene da... rosa, lilla, grønn og blå....kuuuult 


frukt i alle variasjoner - de innpakkede pakkene dere ser er gavepakker til helligdagene Chuesok.

 


FISKEMARKED 


kanskje litt vanskelig å se, men masse levende blekksprut i vannen her... 


masse fisk, vet ikke navnene på disse engang... og slettes ikke hvordan man skal tilberede dem, filiterer man disse er det vel ikke mer igjen... så tynne var de.


Krabber, skjell, reker, ja valgest kval, og ved disse bodene var det bare kvinner som satt.


Skjell vi plukker hjemme til pynt, ja de selges her med mat i ;)


Chili, løker og all slags blader jeg ikke kjenner til... godt er det sikkert:) markedshallen, som dere kan se er det ikke mye plass igjen når en bil skal igjennom.


mange esker med all slags godsaker, kan jo minne om grønnsakshandlerene i småbyene i norge, men der har vi som regel 1 kanskje 2, her hadde du en hel gate med mengder av varer på begge sidene, 

Å se en annen kultur på så nært hold gjør noe med deg, du møter masse forskjellige folk, noen som tar kontakt umiddelbart, og som prøver å snakke engelsk, og andre som ikke vil gjøre seg forstått... de fleste er hyggelige, men med den språkbarrieren som er er det ikke mulig å forstå hva de prøver å sier... har et par ganger forsøkt å snakke engelsk til litt eldre damer, men får til svar "no englisha"  da er det bare å smile og gå videre... kanskje derfor det er så godt med sjømannskirken, vi har den trygge havnen når man føler for å snakke norsk med andre i samme situasjon.

Neste uke er det Chuseok - Den største feiringen som er i sør Korea, da tar skolene fri, noe som vi også kommer til å gjøre:) vi prøver å følge de Koreanske tradisjonene, det vil også komme et lenger innlegg om hva og hvorfor de feirer Chuesok.

 

Søndagsmiddag ala Magne

Magne sto for søndagsmiddag idag, og han disket opp med en fantastisk kylling med poteter og gulrot.

Og jeg undres, hva er det med maten her nede i Korea som vi ikke har i Norge :) om det er varmen som gjør maten så smakfull, eller om det er måten det blir dyrket... det vites ikke, men jeg ser frem til et år med mye god mat :)Jeg er ikke fan av kylling - liker best kyllingfilet, og kun det, Jeg kan ikke si at jeg gledet meg så utrolig til middag, så føre meg den norske typen, med ekkelt fettete skinn, men det jeg fikk, var noe helt annet enn jeg hadde ventet meg :) disse måtte jeg bare skryte i taket.

Husker du de deilige sprø kyllingbitene fra Lørdagskyllingen for 25 år siden, det brettet våre foreldre kjøpte til lørdagskos, de som sto 1 time i ovnen, og ble servert med ris og saus. dette smakte den kyllingen, nå kommer det jo selvsagt på krydderet en bruker, men dette skinnet smakte fantastisk, sprøtt og godt,

Jeg spiser jo kun kyllingbryst, idag ble det skinn, lår og vinger ;) Skinnet har jeg ikke klart å spise siden jeg var liten jente.. og da var det noe av det beste jeg visste :)

Magne lagde av 2 kyllinger som var på tilsammen ca 1 kg, det var borte alt sammen.... skinnet som guttene ikke ville ha spiste jeg, mens de spiste til gjengjeld de største porsjonene med mat de har spist siden vi reiste.. 

Gulrøttene og potetene er også ekstremt gode her nede... så potetmiddag skal vi glede oss over her :) Ser føre meg et år med mye god mat, både hjemmelaget og på restaurant :)

 

stay tuned :)

Lunsj i Jangseungpo - dong

Lørdag valgte vi å ta lunsj ute, vi kjørte inn til Jangseungpo for å finne en plass å spise, Mom`s touch ble det. En forholdsvis ny burgersjappe.
en kjede her nede som kan minne om en blanding mellom Burger king & KFC. Kjempegod mat uten tvil... 


Jeg valgte frityrsteke kyllingbiter men noe honningmarinering og
 noe nøtter på toppen, de små gule greiene smakte godt men jeg fant aldri ut hva det var :p

Guttene valgte kyllingburgere... og snakk om burgere da... :) skulle ikke mangle på mat for å bli mette her nei :)


svær saftig fritert kyllingburger, de smakte godt... Guttene måtte bytte litt med meg, da det ble litt for sterkt... 

Guttene greier ikke helt å venne seg til mengdene med chili og hvitløk her nede, de synes fort det blir litt sterkt, så mengde mat blir litt begrenset hva ve får i dem,  Selv om vi ikke helt skjønte hvorfor de synes dette var så sterkt... vi merket ingen ting til det :-o

Men mine intensjoner om å lage masse koreansk mat her nede faller litt  i fistel, her må man lage mat som guttene liker for å være sikker på at de får mat i seg, Særlig glad ble jeg ( og guttene ) derfor igår kveld da jeg faktisk fikk til å få hevet pizzadeigen og fikk stekt hjemmelaget pizza i gassovnen... Guttene spiste seg endelig skikkelig mette, da pizzen ble satt på bordet ;) så i fremtiden da skal nok bollene og foccaccia brødet være sikret til neste gang :) 

Det blir nok litt fornorsket mat her hjemme som vil lager, så får vi spise koreansk når vi går ut.... feks. Koreansk barbeque... :)

 

stay tuned.....


 

Sjømannskirken i Okpo - Bare innom for en kaffe og vaffel

Lørdag ettermiddag tok vi en liten tur innom sjømannskirken, det er jo kjekt å se hvor de holder til å gjerne komme på noen av arrangementene deres når de har det.

Sjømannskirken er en trygg havn i en ukjent by i et ukjent land, selv om vi begynner å bli kjent så er det en fin plass å treffe andre nordmenn for en hyggelig prat.Et flott inngangsparti, og igår fikk vi høre historien om hvorfor den ble bygget som den ble  .

Bygget ble reist i 2010 så det er ikke så mange årene ;),

uansett er vi heldige som har mulightene til å stikke innom for kaffe, vafler eller grøt til lunsj en lørdags formiddag når savnet etter noe norsk er for sterkt. eller vi rett og slett bare vil slå av en prat med folkene som er der :)


Guttene fikk seg hver sin norske vaffel, som smakte kjærkomment etter en uke uten noe særlig norsk mat ;) jeg selv nøt en god kopp kaffe.

vi var nok skjønt enige alle sammen at her kommer vi til å tilbringe litt tid i fremtiden mens vi oppholder oss i Korea :)


  

Korean Barbeque - Et fantastisk måltid.

Igår tok vi turen ut for å spise igjen, siden det var Fredag og helg måtte vi feire dette. Det ble Korean barbeque i Okpo - Og jeg har aldri og kommer aldri til å oppleve følelsen igjen noen gang med å sitte å grille min egen mat ved bordet. Det er det mest geniale jeg noen gang har vært borti, så genialt at jeg sliter med å fortelle hvor fantastisk dette er. HVORFOR har vi ikke dette i Norge - Joda koreanske restauranter har vi, men Koreansk barbeque har vi ikke.... 

Vi fikk anvist et bord, og nyskjerrig som jeg er måtte jeg spørre hva alt var. Det kom mengder med skåler på bordet, et par salat sorter, krydder, ristet og saltet peanøtter & krydder

Midt på bordet var det et lokk, dette ble fjernet og en skål med glødene kull ble lagt ned, så kom en kantskål og risten på toppen.. 


hullet midt på bordet til kullet, skåler med grønnsaker og krydder.Glødende kull - ble godt og varmt rundt bordet underveis ja ;)


Vi bestilte litt forskjellig, men alt av kjøtt var av lam. fantastisk godt, og hvitløkene som ble grillet, milde og gode i smaken.... 


tid for å grille... De største kjøttstykkene ble klippet opp av oss selv i passende biter, så fikk vi begge en klype til å kunne snu kjøttet.. Hvor genialt er ikke dette 


krydder og saus i forskjellige skåler,
 

Jeg sitter ennå å måper, gestikulerer på hvordan jeg kan få uttrykket dette godt nok til å la alle vite hvor fantastisk jeg synes dette var. Aldri har jeg opplevd en mer, sosial, koslig, morsom, måte å kunne være på restaurant. og når kjøttet var ferdig grillet, ja da hadde vi fått en lefse hver, som vi la litt salat på og kjøttet.. 


kjøttet dypper vi selv i krydderet som vi har rundt bordet, så vi avgjør selv hvor sterkt det skal være. Og smakene sammen med salatene... Åhh hellige moses, Jeg har aldri smakt noe så nydelig i hele mitt liv. Det er det nærmeste jeg har kommet food orgasm, Koreansk barbeque er min rett, dette skal jeg spise mange ganger før jeg setter meg på flyet hjem til våren. 

Og heldig for meg, så er det nettopp korean barbeque de har på siden av Seven eleven her vi bor... men da med svin og and....

Do i felling lucky ??.... Oh Yea :D

Have a wonderful saturday, we are going to explore some more of Geoje Island ;)

Stay tuned


 

Gym i praksis i Korea :)

Idag, fikk jeg endelig guttene med meg på tur, etter turen jeg selv hadde i går kveld, begynte de å vise litt interesse for de gymapperatene jeg møtte på igår....

Jeg avtalte derfor med dem at i går skulle vi være med bassenget, hvis vi gikk tur idag etter skolen... joda det gikk de med på:)

De angret nok ikke ;) Og begge har gitt tilatelse til bildene ;)


Tobias og Gabriel prøver ut maskiner 


fantastiske apperater som man fritt kan bruke... nå var det noe varmt idag, men litt fikk vi testet ut da :)


Tobias koser seg :)


Gabriel likte best denne ;)


Disse hjulene fikk vi ikke helt med oss hva skulle gjøre, men det gikk nå fort når man satte fart på dem ;)


nedenfor "treningsparken" var denne steinstranden, en idyllisk liten plass.


Utenfor kysten her, er det mengder av båter.


steinformasjoner i sjøen.


bølgeskvulp.


trappen som gikk ned til stranden, den var så lang at jeg ikke fikk tatt av hele.


På en lekeplass fant Tobias en god gammeldags kost, den måtte jo selvsagt prøves,

Alt i alt en kjekke dag for både meg og guttene, vi var nokså svette da vi var på vei tilbake til Leiligheten, 27 gr. og sol, kan trygt si de gledet seg til bassenget. dette er inngangspartiet og parkeringsplass til leilighetene på vårt plan, Vi har inngang i det midderste grå bygget. En flotte plass uten tvil ;)

 

stay tuned :) 

En titt i hverdagslivet i Jangseungpo-dong

Igår måtte jeg rett og slett ta turen ut alene etter Magne kom fra jobb, guttene finnes ikke interessert i å gå tur, og det er begrensninger hvor mange ganger jeg gidder å gå rundt og rundt bassenget bare for å få trimmet litt.... treningsstudioet kommer nok til å bli litt mer flittig brukt fra neste uke, for Guttenes utforskelsetrang finnes det absolutt ikke futt i :(

Så da tok jeg turen da, med kameraet med, hadde jeg egentlig tenkt til å gå gjennom hele Jangseungpo-dong, som er den nærmeste byen til leilighetskomplekset. men jeg ombestemte meg og tok turen opp i en tursti først, som går opp til et Universitet.


Litt av byen Jangseungpo-dong - Her er jeg på vei opp til  stien som fører til universitetsområdet.
 


Slike treningsapperater er helt vanlig her nede på turstier, noe som jeg synes er genialt... desverre for meg er jeg litt for redd for hva andre mener og synes om meg når jeg trener... så da må de brukes når ingen andre ser.... kan jo ikke risikere at koreanere ligger strødd rundt i latterkrampe over synet.... 


Utsikten fra stien jeg gikk på, selv om det har vært en solfylt dag idag, så er det grått stort sett over alt, Om det har med forrurensing å gjøre, eller om det bare er været som her sånn her nede vet jeg ikke, Det sies jo at på virkelig klare dager skal man kunne se over til Japan, og selv om jeg ikke har vært her så lenge ennå, så har jeg altså ikke opplevd klare dager ennå.... kanskje til vinteren .....:P

 

Her i Geoje, er det generelt mye rot og støy. man kan forstå hvorfor koreanere er så ivrige etter fotturer, for byene er preget av tung forurensing, mye støy, og mye trafikk. 
Man ser på bilen etter en regnskur at forurensingen er fæl. Hjemme har du sikkert sett at støvet som hadde lagt seg på bilen før regnet er borte etter..Her har du svarte striper av forrurensing over hele bilen etter en regnskur, forurensingen kommer av den hurtigøkende industrialieringen, som har gitt utfordringer til både avskoging, sur nedbør og forurenset drikkevann.

 


rekkverk langs fortauskanten, mitt første inntrykk var at det var så fint, men jeg forsto fort hvorfor koreanere har slike rekkverk.


og her ser vi hvorfor man har rekkverk på fortau, her hvor det er gangoverfelt er det i praksis ulovlig å parkere, men så lenge man har varsellys på så er alt lov, til og med politi og trafikkbetjenter bryr seg ikke om dette :-o.... 
 

Personlig synes jeg byene er preget mye av søppel, det ligger stort sett over alt, her har de ikke søppelkasser å tømme, og mengden med søppel kan minne om en storrengjøring når vi selv har fylt opp et hengerlass. 


Dette er ingen sjeldent syn desverre, og akkurat denne haugen så jo faktisk mer organisert ut en de fleste plasser. tro det eller ei :p


mange etasjer i disse leilighetsbyggene 

Leilighetene er høye, og da snakker vi 60-70 m høye bygninger hvis ikke ennå høyere, og de finnes overalt, ble først veldig overrasket, men når du i en liten by skal ha plass til omtrentlig 10 000 innbyggere i hele Jangseungpo området som er  rett over 4 KM2, og bare for å ta en sammenlikning ( farsund er på 262, 4 KM2  med bortimot 10 000 innbyggere ) ( Skudeneshavn 2,56 KM2 og med snaue 3500 innbyggere) ja da sier det seg selv at her er det mye folk på liten plass, og slik er det i alle små byene... Geoje øy har et innbygger tall på snaue 170 000 på et område som er en halv til gang større enn Farsund. 402,3 km2...Det er mye folk det....


murene langs fortauet er flott dekorert med nydelige maleri Vi trives, og små gleder fikk jeg gjennom en vandring i byen igår. I en port satt en mann og fikset på fiskeredskapet sitt, hadde så lyst til å ta bilde av han, men turte rett og slett ikke, og språkproblemene er ikke til å gå inn på engang... så jeg får ta det med i minnene, og rett oppforbi i gaten kom en gjeng med gutter ut fra karatetreningen sin, fulle av liv, noen av dem viste "sikkert det de hadde lært" hvordan armene skulle holdes, jeg måtte smile for meg selv der jeg gikk, så små gutter og så store gleder ;) Unger fra en lekeplass rett ved et av leilighetsbyggene sendte høye glade skrik og skrål, Den varme luften og den herlige lukten av sommer/syden, eksotiske lukter, ja iallfall helt til du kom forbi en fiskebutikk/ restaurant... åhhh fyssj, det lukter ikke godt. 

alt i alt er det grei plass, man ser ofte bare de positive tingene en plass har å tilby, men det har også sine minussider, men igjen det finner man jo alle plasser.

Alien Card - mamma hvorfor må vi ha romvesen kort ?

Idag ble det bare 1 time med skole, før Magne kom for å hente oss. Avgårde på imigrasjonskontoret her i Goeje for å registrere oss og for å få Alien Card.

For oss som skal oppholde oss og bo i landet mer enn 90 dager, så må vi ha dette. Kortet gir oss  lov til å kjøpe mobilabbonement. Bestille på nett, og opprette konto i koreansk bank og sikkert en rekke andre fordeler.  I bunn og grunn et identifikasjonskort som vi får alle 4.


Guttene har lurt fælt på hvorfor vi må ha romvesen kort for å bo her :-D men skjønte fort at det dreide seg ikke om romvesen de så føre seg, men noe annet ;)
 

Men det er ikke så lett i finne frem her i Goeje,  vi kjørt frem og tilbake fra Okpo til Geoje by så mange ganger at jeg mistet tellingen til slutt.... kunne ikke finne dette imigrasjonskontoret... mest irriterende var jo at vi visste vi hadde sett det på Søndag når vi kjørte til Bamusparken.... det positive i alt var at jeg fikk en real leksjon i U svingene... du ser... her i landet er det ikke rundkjøringer... nope... her kan du ta usving... det er kjekt det når veibanen faktisk er alt fra 4-6 felts :-o

Uansett sultne ble vi etter å ha lett, ( fant det nå omsider ) vært innom imigrasjonskontoret, og skulle tilbake til Okpo.... Lunsj måtte vi ha... og da ble det guttenes valg...McDonald :) joda var selv så sulten at jeg kunne spist en hest :p


Nokså kjent meny for de fleste vil jeg tro ;) bare tegnene som er litt ulike...ja så kan man få rekeburger her... det har jeg ikke sett i Norge :D


dette smakte aldeles herlig når man var så sulten at man i tillegg var kvalmen... hører det ikke er så mange som blir det, men desverre en av mine egeskaper.. er jeg sulten og det er lenge til foringstid... ja da blir jeg kvalmen... ikke kjekt i det hele tatt....:p


Denne kjekke her har jeg ikke sett i Norge, holder burgeren fint på plass til du er klar til å spise den :) 

Etter lunsj kjørte Magne oss hjem, for vår del var skoledagen over da den var nærmere 1300, så da bar det rett i bassenge da, der tilbringte vi ettermiddagen i flott sol, første solskinnsdagen vi har hatt siden vi kom... gradestokken viste 30 herlige grader... mulighens litt mer i sola, men herlig var det uansett....

stay tuned.....

 

 

 

 

Asiatisk Kylling og nudelsuppe

En ting jeg har lagt merke til de spiser her i Korea, Nudler og tunfisk.... på butikker her det hyller på hyller med begge deler.... tunfisk har jeg smakt lite av, og er vel som de fleste andre... ehhh tror ikke jeg liker det.... selv om jeg spiste det på sommertapasen som jeg hadde på Lilleheden I hirtshals i sommer.... Nudler deriomot elsker vi alle mann. 

Så idag var jeg på butikken da.... handlelisten var klar den...:) hihi Må le litt også for handlelisten her ser absolutt ikke likens ut som hjemme i Norge :D


Nå var det ikke alt jeg fikk på listen, av den enkle grunn at utvalget her i Korea er ikke som i Norge.... skal aldri mer klage på utvalg i butikker i Norge....

Prismessig er det nokså likt egentlig... drikke er billig ( brus/juice ) Vin ligger på samme pris som Norge... Frukt er skamdyrt, mye dyrere enn i Norge... så når guttene spør etter frukt er jeg utrolig kjip... :p

Men så var det denne suppen jeg skulle lage da... Kylling er forholdsvis billig her bare for å nevne det, jeg tok utgangspunkt i en thailandsk suppe, eneste forskjellen var at i denne måtte jeg bruke ingefærpulver istede for fersk, og Kokosmelk fikk jeg ikke tak i supern her nede... får nok tak i det en eller annen plass men jeg tenkte at det gikk godt ann uten.

Oppskriften ble dermed slik ( rekker til 2 voksne 2 barn )

500 kg kylling i biter ( med bein )
1 vårløk ( stor )
1 ss Salt
1/2 løk
1 stor gulrot
1 ts sterk paprikakrydder ( kan virke som en blanding mellom paprika og chili )
1 dæsj soyasaus ( ca 2-3 ss )
1 ss Chillipaste
1 ts ingefær
1 l vann
ca 200 gr nudler

Kok opp kyllingen i en halvtimes tid, ta den ut og ha i grønnsakene, og krydrene, la det koke godt inn ( 10-15 min ). ha i kyllingen igjen og la det koke i 30-60 min. Ha nudlene i 4-5 minutter før servering. eller kok dem opp i forkant å ha dem i når retten serveres.


suppen var fantastisk god, men den hadde smakt perfekt med Foccacciabrød, og ja det er jo en egen historie hvorfor vi ikke fikk det til :P

 

suppen anbefales, som nybegynner i koreansk mat, var denne nokså mild i forhold til det du kan få her nede ifølge min kjære... jeg og guttene synes den var mer enn nok spicy :) 


 

Lykken er en pakke gjær - Sorgen er resultatet :(

Da jeg var å handlet idag, var lykken stor da jeg endelig fant gjær :) Jippi, nå skulle det blir foccacciabrød til suppen vi skulle ha til middag :) 

gleden over å ha funnet noe så vanlig, er kanskje unerlig... men når 90% av varene står på Koreansk, så er det ikke lett å vite hva som er hva ;)

Gikk igang med friskt mot, med oppskriften jeg hadde med hjemmefra, Det eneste jeg ikke hadde funnet fra butikken var Havregryn, men tenkte da at det ville nok bli foccacciabrød fordet om ;)


Åhh deilige focacciabrød til den deilige Kylling og nudelsuppe :)

drysset med timian, salt og hvitløk i biter gledet jeg meg som en unge til det deilige brødet....

 

MEN..... jeg la merke til at det hevet veldig lite, bittegrann økning i løpet av 30 min, jaja tenkte jeg, hever mer i ovnen... dobbeltmen vi har gasskomfyr... jaja jeg TRODDE det virket som en hvilken som helst ovn, men det gjør den tydelig ikke :(

SE dette krisebrødet av et Foccaccia :( kan det bli noe flatere ?.....NOPE ......

Hva i all verden har jeg gjort galt :( brukte tørrgjær som jeg bruker hjemme i Norge, varmer væsken til 37 grader..... har i tørrt og rører rundt....

Er det gasovnen som suger ? ja ikke vet jeg... de planlagte bollene jeg hadde tenkt på Fredag...de tror jeg faktisk jeg står over :P

 

Suppen derimot ble kjemepgod ;) den skal du få oppskrift på senere :)


 

Japanese Miyazaki beef & rice på Hong Kong Int. Airport

På flyplassen i Hong Kong, spiste vi på det som så ut som en litt finere restaurant. Vi vurderte menyen ( bildene) og guttene ville bare gå for en pølse i brød med pommes frittes og salat ... It better to be safe, than sorry :)


Jaja, det var det guttene fikk, en kjempestor pølse, det skal de ha, men pommes frittes og salat var kanskje å ta litt hardt i da.... 7 biter potet og 3 blader med salat.... jaja guttene ble mette og de likte pølsen ;) da skal vi ikke klage på mengden ;) 
 

Jeg for min del ville prøve noe nytt, og valgte ut en japansk rett som jeg synes så god ut. Hadde den japanske pannekaken fra Mathallen i stavanger friskt i minne, og tenkte at det ville være godt med litt smak nå ;)


Dette må være den største skuffelsen jeg har hatt matmessig noen gang... Kjøttet var i bunn og grunn baconstrimler som var kokt.... det fantes ikke salt eller krydder i det hele tatt,, suppen var ikke særlig appetittelig, smakte som dårlig såpe, og ja ris og brokkoli smakte som det alltid gjør, det beste på tallerkenen var de små gule som dere ser i midten, vet ikke hva det er, men de hadde en søtsyrlig smak, som jeg likte godt.... bare så synd det var bare 3 stk av dem :-o

jaja, prøver man nye ting kan man ikke alltid forvente å være fornøyd, og selv om vi møter litt skuffelser innimellom, så har jeg heldigvis den egenskap at maten trenger ikke smake godt for at jeg skal bli mett.... maten ble spist, men kommer ikke til å bestille dette igjen.

 

Woket kylling med Spicy black Soybean sauce og ris

Helga er over, skolen har startet hverdagen har innhentet oss ja da er det på tide å lage middagen selv...

Utfordringen begynte da jeg skulle sette på ris i riskokeren som bare står på koreansk. Vi har et "hefte" som foteller hvordan vaskemaskin og oppvaskmaskin virker på engelsk, Men riskokeren hadde ikke det, og den var heller ikke så enkel som den vi har hjemme, med hell oppi og trykk på knappen... prøved å google litt med google translate, men uten hell. javel her var det bare å prøve seg frem :p


ja ikke bare en knapp men hele 7... valgets kval :-o


Hjelp... blir det ris av dette da ?


kyllingen er jo ikke så vanskelig å se hvordan den ser ut, 


Å prøve nye sauser som man aldri har smakt før, kan være litt av en prøvelse, og får å være sikkert på at man ikke ødelegger all mat, varmet vi denne opp for seg selv.. man vet jo aldri


Grønnsaker ser heldigvis likt ut over alt, så dette skulle nå iallfall gå i boks.

så var det bare å gå i gang da... på dette tidspunktet hadde jeg endelig skjønt riskokeren, gikk i spenneing i flere minutter for å se om den ville bli varm eller ikke :)


det ble faktisk ganske så godt, risen var god, så da kan man konstantere at koreansk ris smaker godt, og sausen var sterk, og etter min mening nokså god. 

Annlegget rundt Geoje Ri:o

Etter skoletid idag, tok jeg og guttene en runde rundt komplekset. Nyskjerrig på hva vi hadde å finne. 

Ifølge videoen er det ikke måte på hva som skulle være her, men det var visst en god overdrivelse. Det betyr ikke at vi er missfornøyd med tingenes tilstand, men blir vel heller litt lettere oppgitt og en smule lattermild over reklamens makt.

Videoen jeg referer til kan du se her.

BASSENGET

Bassenget her er jo flott, holder god temperatur, men hva annet kan man vente når temperaturen  har vært oppi 40 grader store deler av sommeren.


bassenget er 20 m langt. så her kan man virkelig boltre seg. Lite folk er det også på komplekset så da får man jo nært sagt bassenget for seg selv.

Svømming for guttene er selvskrevet som gym når man har tilgang til basseng bare ved å gå ut en dør og opp en trapp :)


solsenger klar til sola kommer ;) har vært overskyet og noe regn de siste dagene. derav den "kjølige" tempen som har ligget på 28 gr. 
Det er selvsagt mer enn varm nok, men for oss som kom fra 18 gr. i Norge til 28gr. istedefor 38 så var det kjærkomment.


Det litt spesielle med Koreanenere, er at når sommerferien er over for dem, så bader dem ikke mer, hverken i basseng eller sjøen. Selv om temperaturen er høy, spiller ingen rolle... Desto heldigere er vi som kan nyte bassenget i fred og ro. 


Ved bassenget har de også flere sittegrupper, her kan man nyte utsikten, eller rett å slett bare slå av en prat.


fantastisk flott utsikt, solen stikker så vidt frem akkurat her, men ellers har det holdt seg overskyet siden vi kom.

LEKEPLASS


Lekeplassen som også ligger rett oppforbi bassenget, selv om guttene er store og denne gjerne er til litt mindre unger, har de det riktig kjekt fordet.


flere lekestativ, og spesielt snurrehjulet er populært hos guttene.... 

På ekstremt varme dager har de også innendørs lekerom, dette er helst for de minste, men selv mine gutter synes det var fryktelig stas


Guttene i full action :)


lekekrok for de små barna


her kan de minste podene ha en koslig lekestund. Kan være deilig å slippe unna varmen litt, eller har en plass å gå når det regner :)
 

TRENINGSTUIDO


En mengde tredemøller på studioet, her skal det jo gå bra å trene, eneste minus er at det virket ikke som det var særlig Air condition der inne. noe som vil bli veldig varmt....puh.. Men som jeg fikk fortalt av naboen nettopp, det finnes en fjernkontroll til air condition, den var sikkert bare skrudd av. .....dobbel puh...


  

Mange valg på helsestudioet, kan komme godt med om man vil ta en løpetur, løfte vekter, sykle eller trene yoga eller pilates med ball. Eller rett og slett bare ta et slag ping pong. en plass som kan være et treffpunkt i en travel hverdag.

 

BUTIKK

Ifølge videoen skulle det være en flott daglivare, vi var en snartur inn på denne CU, og daglivarer er vel å ta litt hardt i, noe personlig hygiene art. og det aller enkleste av mat/ forsyninger. ville nok helle kalle det en nødsbutikk, her kan du gå å få tak i litt enkle ting om du har glemt å handle. og trenger noe kriseproviant.

Men for å se det fra den positive siden, det er da noe her, og kanskje vi får bruk for denne lille butikker mer enn man tror ;) 

Men rett over veien fra komplekset har vi 7/eleven og en koreansk barbeque restaurant. tror nok det også holder lenge jeg :)

 

Alt i alt er jeg godt fornøyd med komplekset, vi har fått en oversikt over hva som tilbys, Og for ikke å glemme shuttlebussen, som går en del ganger hver dag til byen. det kan ikke bli bedre. Nå har jeg bil til rådighet, men jeg venter nok noen dager og kanskje uker før jeg setter meg bak rattet, er noe uvant å kjøre bil i en by med "råkjørere" men etterhvert blir jeg nok vant til både de og trafikkreglene... ( heldigvis for meg også har de dameparkering noen plasser... :)

 

Stay tuned.....


 

Hello India

Idag hadde vi middagsavtale med en annen familie som bor på samme leilighetskompleks. 

Det er kjekt for guttene å møte noen på sin egen alder, så de kan ha noen å leke med her nede.
Og ikke minst kjekt for oss voksne å få venner her og ha noen andre å prate med foruten hverandre ;) 

Hello India, ligger inne i Okpo. 251 West 42nd Street. Om du skulle falle innom Okpo en gang, er dette et godt alternativ til spiseplass.

Her kom de først og serverte oss vann, helt uten videre, det er visst vanlig på de fleste restauranter her i Geoje. Antagelig fordi deter så viktig å opprettholde væskemengde i varmen. noe som utrolig nok kan være nokså lett å glemme. en annen ting er jo faktisk at man gjerne å bestille drikke utenom og da blir jo det automatisk litt billigere for lommeboken også ;)

Men la nå det være sagt, her spiste vi alle 4 guttene bestilte brus til rettene, Gabriel hadde en barnerett med nuggets og pommest frites, Tobias chiken tandori, For 3 "hovedretter" 1 barnerett, 3 brus så kom regningen på rundt 500 kr. Slettes ikke gale for en Søndagsmiddag ute. 

Middagen her på Hello India, var fantastisk, Jeg bestilte meg Special Punjabi Tikka, fantastisk godt, og meget eksotisk servert.


En flott serveringsskål holdt av elefanter ;)


Det er ikke ofte jeg spiser opp all mat på restauranter, ikke fordi det ikke smaker godt, men fordi jeg ofte blir så voldsom mett. 
men maten blir ofte servert med mengder av karbohydrater, og mektige sauser, denne hadde salat.
Denne retten spiste jeg opp uten problem, det smakte himmelsk, noe sterk, men bare akkurat så det prikket litt på leppene. og den kan passe ypperlig til en mild øl, eller et godt glass rødvin.

Retten ble servert med Chillisaus, og en pestolignene saus. Finner du denne retten i en indisk meny, kan jeg absolutt anbefale den på det varmeste ;)


 

Bambuspark & Klatrepark

Maengjongjuk Theme Park heter det jeg kaller Bambusparken. 

Fantastiske bambustrær, rundt stiene, flott tilrettelagt, og litt oppi høyden er det en klatrepark hvor guttene ville prøve seg. Jeg var rett og slett målløs ;)


er ikke helt som de bambusstengene vi har hjemme, disse var tykke som bjørketrær. 


Fantastisk utsikt fra den ene høyden. ( bildet er brukt til header på blogg og facebookside )


Bambustrærne var et fantastisk skue, desverre kom vi ikke gjennom hele parken, da vi fikk litt dårlig tid pga en middagsavtale, Men det er store muligheter for at vi tar turen igjen.


Gabriel studerer kartet over parken.


en liten sti laget av bambusstokker


Gabriel i klatreparken


Tusenvis av bambustrær.


Stol bygget av Bambusstammer :)


hilsner skrevet på delte bambusstubber og hengt opp.


nærmere øyesyn på hilsner, hva som står kan jeg desverre ikke fortelle ennå, men forhåpentligvis kan man lære litt koreansk den tiden vi skal oppholde oss her ;)

 

Vi har hatt en flott og innholdsrik helg, selv om vi bare har vært her rett over et døgn, har vi opplevd mye. 
neste blogginnlegg fra Hello India, 

Imorgen er det skoletid, og hverdagene kommer til å bli preget av det. Men håper vi for tid og anledning for litt småturer i hverdagen også.

 

Leiligheten - Slik skal vi bo det neste året

Leiligheten er fantastisk, og her kan vi uten tvil trives, fantastisk utsikt, Air condition i alle rom, 

3 soverom, kjøkken, stue , 2 bad, 1 sminkerom og vaskerom. 


Main bedrom - Stort og godt soverrom for meg og Magne ;)


Vi har terrasse utforbi soverrommet vårt, Litt spesielt her i Korea ved at det er en dør i begge "ender" hvorfor det er slik er uvisst, men det er også en "dusj" her, så om det er for å bruke til "drivhus" eller andre årsaker vet jeg ikke... koslig nok uansett ;)


Sminkerom, og på andre siden et flott garderobe skap med god plass....


Badet innforbi Main bedrom, dette har jeg vært så heldig og ha helt for meg selv ;) guttene deler det andre badet som har badekar.... Lucky me :D


Gabriels soverom, flotte rom med seng, skrivepult, hyller og garderobeskap.  her kan guttene slappe av og kose seg.


Tobias soverom, Tobias er så heldig og ha utsikt over sjøen, men ellers like flott rom som Gabriels.


Stua, en svær sofa, kanskje ikke så veldig sosial å sitte alle på en rekke, men god var den og perfekt når vi skal se på tv ;)


Tv kroken, her har Gabriel invadert litt av stuen til bygging av lego, velkomstpakke fra pappen... noe annet kunne ikke gutten ha ønsket seg ;)
Vann beholderen må vi ha da vannet her inneholder store mengder klor. 


Kjøkkenet, grei plass, svært kjøleskap og fryseboks, og mye skapplass ;) perfekt for meg :)


Svær vask og kokeplate på gass. 


Vaskerommet rett innforbi kjøkkenet, grei størrelse og plass her. 


Guttene bad ;)


Badekar er viktig for guttaboys...

Nå skal vi ut på tur, planen er Okpo by, her skal vi kikke litt rundt, og møte en annen familie senere på middag. Indisk idag.

Så nå må jeg løpe.... guttene venter på meg og jeg blir jo allllllldri ferdig :) 

stay tuned.....


 

Første spasertur på Geoje


Utsikten vår fra stuen - idag var det overskyet, med bare 28 gr. heldigvis ikke så veldig varmt første dag...

 

Vel ankommet til Geoje, får jeg endelig stelt meg litt. Guttene og Magne bruker tiden for å bade litt i bassenget.

For å få tiden til å gå, tok vi en tur inn til Geoje by og spiste på Mcdonald, første møte med byen var egentlig som forventet, Om noe er negativ må det være at det ser litt "shappy" ut foran enkelte butikker og restauranter, men man trenger da ikke gå på dem om man ikke absolutt må.

Vi var kjapt innom Home pluss, et senter som selger alt man kan tenke, kan minne litt om Coop Obs, men i mye større skala. Her var det 6 etasjer med diverse, klær, sko, mat og absolutt alt du kan tenke deg.

Tobias er sliten og vil gå hjem forholdsvis fort, Jeg kjenner at jeg trenger et par timer med søvn selv, vi har vært våken lenge og det er tid for å snu litt på døgnet. Vi får et par timer på øyet,før vi går ut og ser litt av nærområdet. Og det som møter oss, Ja det vil jeg ha hjemme også :)


Fantastisk tur"brygge" som er laget i sjøen...  


Midt utpå åpner det seg en flott plass, men en kule skulptur, her kan man sitte å betrakte utsikten, eller man kan ta seg en runde å lese på de forskjellige bildene på rekkverket rundt hele plassen.... 


Fantastisk flott sti, bygget i tre, med gode rekkverk, dette blir nok en fast løperunde når temperaturen blir litt lavere. :)


gutta boys på tur tilbake til leiligheten

Leiligheten vår sett fra stranden nedforbi komplekset. 


En kjekke ting for guttene på lekeplassen utforbi :) 

 

Så langt har det vært en positiv opplevelse, Imorgen tar jeg nok føre meg Leiligheten inni og området rundt leilighetskomplekset

VI gleder oss til å ta fatt på hverdagen her i Geoje. og jeg hører mye skryt av naturstiene rundt forbi, så de gleder jeg meg til å oppleve. 

stay tuned.....


 

Reisen til Korea - fra flyplass til flyplass

INNSJEKK

Jeg fikk melding 24 timer før at man kunne gjøre det online, men Nei ikke denne tutta, her måtte man vente til vi ankom sola, her skulle man vite sikkert at man fikk billetter helt frem og at bagasjen gikk helt frem :)

Jeg måtte gardere meg og be min kjære svigerfar om å være med inn på flyplassen på Sola da jeg skulle sjekke inn. Selv om jeg har reist til syden før ble dette helt annerledes, jeg har i opptil de siste 6 mnd spurt og gravd alle som jeg vet flyr mye om diverse spørsmål, sikkert vært en "pain in the Ass" til tider, men tusen takk til dere alle som sa dette kom til å gå bra, for det gjorde det, det gikk over all forventning.

Ved innsjekking på Sola fikk vi beskjed...." dere er alt for tunge, her er det bare å begynne å pakke ut," både jeg og svigerfar kjente kaldsvetten begynte å spre seg:(

På det tidspunktet snakket jeg med Magne, hvorpå jeg var rimelige kvass og spiss mot han, stakkars var jo ikke hans feil at dama i skranken ikke kunne ta seg tid til å lese den forbaska billetten :/
Svigerfar ga beskjed om at det er 30 kg på billetten, hvorpå hun igjen påpeker at det er for mye..Det står 30 kg på billetten påpeker vi igjen...
Åhhskal du kanskje lenger???
"Ja til Busan" da mente skrankedama at det gjerne kunne stemme..
Joda , stemte det ja 😊koffertene lå på 27, 28 og 28,9 kg. Snakk om å bruke det man har lov til :)

Vel inne på utenlandsreiser på Sola, bar det inn på taxfree, guttene klare til å bruke norske kr de har fått av bestemor og farfar...ja de får fort ben å gå på 😉...


slapper av i avgangshallen på Sola, venter på Flyet skal komme....sjokoladen smakte meget godt her også :D


Flyet vårt.... Gabriel var veldig stolt da pilotene vinket til han :D

Vel ombord på British airways, fikk vi slappet godt av, reisen gikk uten problemer og det var god service ombord.
Snack/kjeks kaffe/te og juice/mineralvann var tilbudet ombord.
Anbefales å reise med dem

HEATHROW AIRPORT

Var livredd på Heathrow at jeg ikke skulle komme på rett terminal.. vi skulle ankomme på terminal 5 og videre på terminal 3, Men det var jo peace of cake og helt supert merket...


Bytte terminal ? bare følg Flight Connections ( The purple signs ) :) fantastisk lett... skjønner ikke hva jeg var bekymret for :D

På bussen ved bytte av terminal, bussen tok 12 minutter, og kjørte ca hvert 10 min.

Flyet til Hong kong var en times tid forsinket,så ventetiden på Heathrow ble da 4 timer, for meg gjorde det aldeles ingen ting, vi hadde jo 9 timers ventetid i Hong Kong, så om den ble 8 timer eller mindre så var jo det bare bra.

CATHAY PASIFIC

Cathay Pasific, hadde flotte fly, jeg likte godt både middag og frokost som vi fikk ombord på flyet, og her var også drikke juice/vann brus/ øl eller vin med i prisen.
Foran hvert sete var en skjerm med forskjellige valg, film,musikk, spill..etc
Fantastisk service 😊


Guttene så ut til å trives godt med skjerm rett foran seg.

Desverre for meg fikk jeg rastløse ben under mesteparten av turen, greide å sove ett par timer om gangen, men ellers hadde jeg voldsom lyst til å ha en liten sparketørn på stolen forran meg, beina kriblet og raslet noe aldeles forferdelig, Det var grusomt,så virkelig frem til å bevege meg utenfor flyet..


Det var kjekt med videokamera som viste landingen ;)
 

HONG KONG

Her visste vi at vi hadde lang ventetid, vi sullet litt frem og tilbake, satt oss litt her og der, kikke litt i butikker, fikk handlet et par souvenierer til guttene, og ellers hadde vi middag på en av restaurantene... MEN høydepunktet for guttene her var når mor satte på Pokemon på mobilen, og de fikk prøve seg på et par pokestop.


Guttene var henrykte når vi åpnet Pokemon Go, Mange Pokestop og 2 Gym var det på Hong Kong flyplass ;)


En flott ting med Hong Kong var Ladestasjoenene de hadde rundt forbi på avgangshallene. Her fikk vi ladet opp Mobiler,Ipader, og powerbanker.

Da vi hadde kommet inn på flyet til Busan, fikk vi vite at flyet hadde tekniske problemer, det varte og det rakk, før man fikk fikset det, Guttene ble noe bekymret, de hadde begge uttrykt litt bekymring for å fly, redd for at det skal styrte eller kræsje, da vi  endelig kom i luften var det enormt med turbulens, guttene ble bekymret, og til og meg jeg selv ble noe urolig. Men det roet seg etter en stund. og vi fikk sove resten av turen.

BUSAN

Fra vi landet i Busan til vi sto ute ved sjåføren som skulle kjøre oss tok det knappe 15 min. det var kjakt fort og effektivt på flyplassen. Noe vi satte stor pris på, på dette tidspunktet kjente vi at vi var trøtte, slitne og fullstendig utkjørt. klokken her viste  0800 på morningen, men vant som vi er med Norsk tid, så var jo klokken 0100 hjemme... ikke vanskelig å skjønne at vi var trøtte :p

Men vi var fremme og nå var det bare å prøve å holde ut så ny døgnrytme skal komme så kjapt som mulig....

 

Stay tuned.... 

Matbloggtoppen Blogglisten
hits