Dagen før dagen..... Vårt eventyr i Korea

Da er det siste dag vi har hjemme, imorgen setter vi oss på flyet for å oppleve det største eventyret i livene våre.

Imorgen reiser vi til Korea, nærmere bestemt Geoje, som ligger en times tid fra Busan. her skal vi oppholde oss i 9 mnd. 
Mor med skrekkblandet fryd, Første gang man flyr alene med små barn, ja da reiser man halve verden rundt :) Men det skal gå bra ;) 

Guttene gleder seg stort, i dag våknet de og utbrøt " Åhh jeg gleder meg så til vi reiser ", de er spente, og vi har hatt mange samtaler om hjemmeskole og forventninger. Idag har de siste skoledag på sin vanlige skole, så er det hjemmeundervisning som er realiteten de neste månedene.

En lang reise har vi foran oss, hjemmefra og til ankomst av leiligheten regner vi bortimot 35 timer i reise, det er langt for to små gutter på 9 og 11. men Ipader er klar, mor har lesebrett, og ikke minst spill så vi kan holde oss litt opptatt med venting mellom flightene

Far venter oss fremme Lørdag 3. sept. rundt 0830 tiden ( lokal tid SK ) ( lørdag 01.30 NT ) og har gjort alt klart for at vi skal komme.

Koffertene er pakket, og far har bestilt en del ting som jeg må ha med krydder, buljong, Norsk visp :-o, vaniljesukker, rød saus og ikke minst grøt til jul, ikke bare bare å tenke litt frem i tid, men selvsagt må vi ha grøt på julaften og riskrem til dessert ;)  så da var julelunsjen ferdig planlagt.. føles litt underlig å sitte å tenke på julemåltidene i slutten av aug. men tiden går fort den ;)

Gabriel kom hjem fra skolen idag med lykkeønskninger og brev fra hele klassen, så fantastiske klassevenner han har :)Dette er bare en liten del av brevene han kom hjem med, stolte gutt som satt og leste igjennom alle :)

Tobias fikk ikveld besøk av et par klassevenninner som kom med godis både til han og Gabriel, snakk om kjekke venninner da ;)


Godis fra nabojenta som også går i klassen til Tobias, For noen kjekke naboer vi har ;)Enda en klassevenninne som kom med lykkeønskninger og godis, den melkesjokoladen er gull verdt i Sør Korea :)

Mor før nøye seg med taxfree på Sola hun, blir nok litt med i posen der også ja :)
Guttene gleder seg også mest til Taxfree på Sola, og på Heatrow, og ja la oss nå ikke glemme Dutyfree i Hong Kong... joda det er godt vi har litt plass i Håndbagasjen.

Ellers vil det  komme fortløpende oppdateringer både på blogg og på facebook, både om reisen, oppholdet, turistattraksjoner, hjemmeskole og selvsagt det jeg elsker mest , nemlig mat. Et par oppskrifter har jeg pakket med som jeg ikke kan leve uten...

Foccaccia brød, og kyllingsuppe, tenker det skal smake godt når vinden fra Sibir slynger iskalde gufs rundt husveggene... 

Stay tuned ......

Innsekter i maten..... en ny delikatesse ?

Visste rett og slett ikke hvilken kategori jeg skulle sette dette blogginnlegget, men fant ut at det kunne jo passe med skalldyr..... kom over en artikkel i KK, hvor innsekter kan være den nye proteinkilden...uff tenker jeg...

I Korea som jeg nå skal oppholde meg de neste månedene vet jeg at det selges larver, biller, gresshopper, og ja t.o.m Levende frosk som mat , men jeg kan ikke helt se føre meg at vi skal spise dette i Norge i fremtiden, Men med store miljøspørsmål, så er det vel nettopp det som kommer til å skje.

sjokolade med sirisser - Pizza med gresshoppe, høres det fristende ut, det er nettopp disse tingene som blir omtalt i KKs artikkel.

 
En artikkel på forskning.no vil studenter begynne med oppdrett av insekter, er vi villig til å la dette bli den nye ingrediensen til fredagstacoen. I asiatiske land er dette helt normalt, er det vi som er pingler, og ikke vet å nyte godt av det som er sunt for kroppen vår ? er det vikingblodet som får oss til å rynke på nesten og får en trang til oppkast når vi tenker på å spise de ekle dyrene som knaser godt under skoen vår når vi trår på dem. 

NRK super har sendt en innlegg på Newton, der de har hentet insekt fra nær sagt sin egen hage for å ha i  maten,  Pepra med maur, Sprøstekte gresshopper og salat med bartreløper

 
bartreløper


sprøstekte gresshoppe ( bilde hentet fra NRK super )

Det blir spennende å følge utviklingen om innsekter kommer til å bli en dagelig proteinkilde til maten vår, enten pga det store miljøspørsmålet, eller om det blir for smakens skyld... Det selges tross alt til 100 tusener i asia. :) Selv om jeg skal være dønn ærlig å si at jeg foretrekker på langt nær storfe og fjærkre som proteinkilde, men kanskje om 20 år til så har jeg skiftet mening ;)

  

været - Internasjonalt førerkort - Hjemmeskole

ONE WEEK TO GO......

Det begynner å nærme seg avreise, en god uke igjen til vi setter oss på flyet, mye er klart, og for ørtende gang må jeg gå gjennom baggasjen for å sjekke at alt er klart, noe må ut og noe må i, er ikke bare bare å pakke for nesten 1 års reise.

Men været kan jeg endelig begynne å følge med på. En liten stund så det ut som det skulle regne i 1 uke etter at vi kom ned, men endelig ser det ut som vi kan få strålende vær de første dagene vi er der. fantastisk :) Så virkelig ikke syn på å reise fra regn til regn :) men det ser absolutt lovende ut nå :)

Vi ankommer Busan 3 sept. og 26 grader er absolutt ikke å forakte, selv om vi gjerne er slitne etter over 1 døgn på reise, så kan nok bassenget friste både store og små, og litt kjekkere er det å få en oversikt over nærområdet i strålende sol, enn øsende pøsende regn :)

 

Internasjonalt førerkort

Ja det kom i posten for ikke så lenge siden, så nå har jeg lov til å kjøre bil der også. det skal nok bli en utfordring bare det , da trafikken visstnok skal være nokså heftig i forhold til norsk kjørestil på veiene :D Men det går nok bra og det vil absolutt bli en fordel når jeg og guttaboys har lyst til å ta en skoletur, gå på stranden eller rett og slett bli kjent med øya vi bor på. 

Turistattraksjoner.....

Vi har mange plasser vi ønsker å besøke topp 10 listen er som følger - om vi får besøkt dem alle skal nå være uvisst, men noen av de får vi nok med oss.

 

 • Geoje Seaworld -  guttene vil bade med delfiner, og ja hvem vil ikke det :) 


 

 • Dinosaur park - er vi ikke alle litt fasinert av disse store majestetiske dyrene som levde for mange 1000 år siden.


 

 • Bambuspark  -  denne parken har fått mye skryt fra bloggere jeg har vært innom, så denne må vi jo bare få med oss.

 • Windy hill - Dette kan da bli en fantastisk piknikk tur en lørdags/ søndags formiddag, ut på tur må man jo :)


https://www.flickr.com/photos/astheskylarksings/

 • Geoje museum - som skoletur kan nok museum i Geoje være aktuelt for skolebarna, historie fra landet vi er i, er ikke å forakte.

 • Busan Tower - Dette må vi jo få med oss, en dag vi er å handler på den vestlige butikken inne i Busan.


 

 • Haedong younggun Temple - templer er jo selvskrevne å besøke, og gjerne vi besøkere flere, da mor er veldig fasinert av disse :)


 

 • Yangjiam Sculpturpark -  Denne parken ligger ikke langt fra der vi bor, så her kan det nok bli piknikk både 1 og to ganger :) 


 

 • Oknyeobong & Beacon Mound - Oknyeobong er en fjelltopp som står 554,7 moh - Beacon Mound er en varde som ble bygget i det 15. århundre for å varsle japanske sjørøvere. enda en historetur med guttene som vi kan gå på. 
  ( bilde fra Okneyobong og Beacon Mound fant jeg desverre ikke jeg kunne bruke fritt, så det får bli en av de første turene da så jeg får lagt ut det :) 
 • Sist men ikke minst håper jeg vi får anledning til å prøve oss ute på rismarkene, jeg har tidligere kommet over blogger hvor bloggerne og deres barn har vært med å prøvd seg på gammeldags rishøsting... dette er høyt på listen hos mor, og ikke minst så guttaboys skal få lære hvordan det foregikk i sin tid. 

Håper vi får besøke de fleste, og mange andre turistattraksjoner som ikke er beskrevet her. og ikke minst skal vi spise masse ute, da det visstnok er bilig :) så det vil fremover bli en salig blanding av turistattraksjoner og måltider på bloggen.

Det meste begynner altså å falle på plass, de siste ting her hjemme ordnes i løpet av uken. Bilen som skal på service, jeg skal til tannlegen, bøkene som guttaboys skal ha med skal hentes på skolen ( Tusen takk til Skudenshavn skole som lar oss låne bøker ), Trampoline må demonteres for kommende høst og vinterstormer her hjemme i Norge og sist men ikke minst, et stk hus skal vaskes :) 

HJEMMESKOLE ........ 

Å ha hjemmeskole med guttene skal bli både spennende og utfordrene, har gått til innkjøp av et par bøker som skal hjelpe meg igjennom grunnleggende pensum. Jeg har funnet mange plasser på nettet hvor man kan spille og hente inspirasjon til både norsk, matte og engelsk.  

Jeg har kjøpt Verdt å vite om grunnskolens pensum, en bok som inneholder det grunnleggende i de forskjellige klassetrinnene i Samfunnsfag, Geografi, Historie, Naturfag, Fysikk, kjemi og biologi. nå trenger ikke guttene så mye Fysikk og Kjemi, men boken er et greit oppslagsverk i årene fremover også når det er tid for Ungdomsskole.
Vi gleder oss til å ta fatt på en helt ny hverdag, med nytt språk, nye mennesker, nye utfordringer i bare det å handle på en dagelivare, ting vi idag tar for gitt idag, skal bli en helt ny opplevelse for oss fremover. Koreanerer er dårlig i engelsk, så språkproblemer er ikke ukjent, men dette har vi bare hørt fra andre, så det blir spennende å se når vi selv skal igjennom samme utfordring. Vi gleder oss stort til det største eventyret i livet vårt :)


 

Saftige rundstykker laget med kulturmelk

Jeg hadde 1 liter kulturmelk stående, og selv om boller, lapper og vafler kunne vært veldig deilig en lørdag, så fant jeg ut at jeg skulle prøve meg på rundstykker.

Fordi jeg må tømme skaper for mel og korn i forb med flytting til utlandet, så jeg ingen grunn til å begynne å kjøpe på andre ingr.
Brukte derfor det jeg hadde.

16 rundstykker

1 l kulturmelk ( melken kan varmes til 37 gr. hvis du vil ha fortere heving )
1 dl linfrø
2 dl solsikkefrø
4 dl sammalt rug fin
9 dl hvetmel
1 ts salt
1 pk tørrgjær/ fersk
0,5 dl olivenolje

Ha melken i en bolle, tilsett gjæren og rør rundt
Ha i salt, olje og melet, begynn med det groveste og avslutt med hvetemel

Mix den godt sammen og hev i 2-3 timer ( kan stå opp til 12 timer men halver gjæren da)

Rull ut rundstykker, jeg brukte engangshansker og olje på hendene, blir ikke så klisset da

La det heve 30 min
Stek de på 220 gr i 20-25 min avhengig av ovnen du bruker,

Rundstykkene ble myke og ekstra saftige, smakte godt med både salami og pistasjpålegg.

hvem kan ta vare på pusen vår ? - HASTER

Vi hadde fått plassert pusen vår mens vi er borte, men så viser det seg at han ikke kommer godt overens med den ene katten som er i samme hus.

Max vår herlige nydelige kastrerte hannkatt, trenger en plass å bo mens vi er borte, han er noe nervøs av seg, men kan være verdens beste og kosete pus når han er trygg på omgivelsene han er i. Han er rolig, stueren ( kan ha uhell hvis han møter støvsugeren og ikke har fluktmulighter ) og veldig kjælen. Han har en særegenhet, med bare 3 bein, men klarer seg godt med det.  

Max er faktisk så tøff av seg at han jager på hunder, vi har historier om mennesker som har tatt hunden under armen og løpt for å komme unna, og en historie der han faktisk yppet seg mot en rotweiler. Han passer på sitt territorium, og kan godt ha lekekamerater på besøk, men på hans premisser.


 

Noen vil kanskje spørre om hvorfor vi anskaffet katt når vi reiser bort så lenge, ja hadde vi visst dette når vi fikk Max, hadde vi nok ikke tatt han til oss, Vi fikk Max for 7-8 år siden, da ble han funnet knappe 2-3 uker gammel under søppelkassen til naboen, Han skalv av redsel og nervøsitet, men under mye stell, mat og kos ble han den minste i familien. Det var først dagen etter at den ble funnet at vi fant ut at han hadde 3 bein. 

Dyrelegen kunne ikke fortelle om han var født sånn eller om det var skjedd nylig. stumpen hans var sår og rød, øm og vond. Men vi vet at noen har eid han tidligere, for han luktet kattemat i pelsen. 

Men så slo dessverre oljekrisen til og mannen min søkte seg ny jobb som han fikk i Korea, derfor reiser vi alle dit for å være sammen, Men dit kan ikke pusen vår få være med. Pr idag er Max i Flekkefjord, men bor du på Sørlandet/Sørvest landet og har lyst til å passe pus for oss, i værste fall overta han ( for å unngå avliving ) så vil vi være evig takknemlig. 

Max er verdens beste pusekatt, vi er inderlig glad i han og ønsker han det beste, han liker å bli striglet men det er ikke et must da han er korthåret. han liker faste rutiner, og snakker og kjefter om han finner det for godt. han har en tendens til å hente hånden din når han vil bli klødd om han ligger på fanget ditt. han har så mange gode egenskaper som gir deg en god følelse og livsglede.


Max elsker å ligge på ryggen å bli klødd på magen, så han er slettes ikke som alle andre katter ;)

 

Kan du hjelpe oss så vi slipper å avlive den, og hvis kriteriet er å beholde han for godt, så vil vi heller det enn å måtte gå til værre skritt. 

Bad Moms = Freaking hileroius

Damene på jobb hadde igår tatt iniativ til god mat på cafe MM i kopervik etterfulgt av kino. Og siden vi hele bunsjen er alt fra blivende mødre til bestemødre, ja da var dette filmen for oss.


 

Jeg personlig er kresen på komedier, men denne slo alle jeg har sett ned i støvlene. som mor følte du deg virkelig truffet, og har vi ikke alle vært der, det øyeblikke du tenker at i dag skal dagen bli den beste, idag skal vi finne på masse kjekt og være sammen hele dagen og ja, dagen begynner å ender i krangling og tårer, men alikevel til tross for at de små podene våre driver oss til vannvidd så går vi gjennom ild og vann for de. 

En film med herlige replikker  og  morsomme scener, blir du fra første minutt tatt inn i latterbølegen, og den følger deg gjennom hele filmen. 

Jeg er slettes ikke noe filmanmelder, men denne synes jeg var så inni granskauen morsom, at turen hjem satt jeg å småhumret over filmen. Den traff meg mitt i hjerte, og  jeg som tror at alle andre gjør en bedre jobb enn meg selv som mor, ser at alle har det tøfft innimellom, vi vil det beste, men ikke alltid det beste er det som passer der og da, for nå har det seg sånn engang, at kjærlighet for barna og barneoppdragelse ikke alltid går hånd i hånd.

Anbefales på det varmeste. få deg en skikkelig latterkule en kveld du er sliten og trøtt. du vil gå hjem fra kinoen med lettet hjerte :)

 

Cafe MM ( kopervik )

Jeg må ærlig si at jeg ikke visste det var cafe MM i kopervik engang, og  at jeg generelt aldri går til kopervik, om ikke det er til politistasjoen for nytt pass eller polet for gode drikker :)

Cafe MM, var et flott lokale med border plassert med utsikt til sjøen. her kan du sitte alene og se på båtlivet en sommerskveld, eller følge med på trafikk og nyte å være for en stakket stund. Med andre ord et flott førsteinntrykk av cafeen.

Jeg bestilte focaccia med kylling, salat, fetaost, oliven og tomat. jeg var rimelig sulten, så da maten kom, var jeg glad det var mye mat,. maten var laget som en burger, og det var masse salat. Smaken tok meg rett til middelhavsstrøk, herlige smak av salt, fetaost, løk og olje, brødet smakte magisk, og sammen med kyllingen utgjorde det en full balanse. Underveis synes jeg kanskje det var alt for mye salat og alt for lite kylling, men når man greier å spise seg stapp mett, uten å tømme tallerken, ja da kan man ikke klage. fantastisk mat og  fantastisk service. Her skal jeg definitivt igjen, og kanskje cafe MM gjør at jeg besøker kopervik litt oftere i fremtiden.:) 

 

Kamskjell i asiatisk saus

Min søster serverte meg tidligere i sommer en fantastisk scampirett, den beste jeg har smakt i mitt liv faktisk :)
Idag tok jeg opp noe kamskjell jeg hadde liggende i frysen, kanskje ikke akkurat tirsdagsmat, men det var noe jeg hadde lyst på.


 

 

 

 

 

 

Jeg tok utgangspunkt i hennes saus, men siden jeg er alene hjemme som spiser kamskjell, måtte jeg lage en mye mindre skala, men det var visst likevel nok til 2-3 pers. Alt etter om du lager det som forrett eller hovedrett


 

 

 

 

 

 

 

 

Oppskriften min

1-2 ss melange
1,5 ss brunt sukker
2 lime ( saften)
1,5 stk hvitløk ( finkuttet)
1 liten bunt koriander
1 liten bunt basillikum
2-3 ss sweet chilli sauce
Kamskjell  ( her kan du nok bruke alt fra kyllingbiter til blåskjell)

Ha i melange, surr dette med det brune sukkeret til det er karamelisert, ha i hvitløk, limesaft og sweet chilli saus, tilsett så koriander og basillikum
1 dl vann ( valgfritt)
Så hadde jeg kamskjellene oppi og lot det småputre 3-4 min ( må ikke putre for lenge da blir kamskjellene seige)

Server som suppe eller med ris eller brød.

 


 

Sør Korea og forberedelser

            Det nærmer seg, 1 mnd igjen til vi setter oss på flyet for å oppleve det største eventyret i livet vårt. Mange tanker har vi rundt oppholdet, og både jeg og guttene er spente på en ny hverdag i 9 mnd, samt hvordan hjemmeskolen skal bli. Vi teller dager, snakker og undres på hvordan ting skal bli. planlegger, googler, ser på nasjonalparker, plasser vi har lyst å besøke, og ikke minst vi får være sammen alle 4 hver kveld. 

Mye forberedelser har det vært, men mye som gjenstår. 

 

 

VAKSINER!

Torsdag var vi hos legen for 2 gang for vaksiner til reisen vår til Korea.

Første gang fikk jeg påfyll av stivkrampe, samt hepatitt A, for meg og guttene var dette en prislapp på rett over 2000 kr.

Torsdag var vi igjen hvor det nå var vaksine på japansk encefalitt, tyfoidfeber ( salmonella Typhi ), hepatitt b og Dukoral ( vaksine mot kolera ) dette var en prislapp på 6800,- for meg og guttene, så det er dyrt å ta vaksiner til korea, men med en påfylling om et år så  er vi vaksinert for livet ut på hepatitt A & B, Japansk encefalitt trengtes bare 1 sprøyte for å vare livet ut.

Tyfoidvaksiner var i kapsler, 3 tabletter skal taes på tom mage annen hver dag. men man bør revaksineres etter 3 år. prislappen på denne er 300,- her er vanlige bivirkninger ( 1 av 100 )  kvalme, diare, oppkast, magekrampe hodepine, feber og hudutslett.... ja gjett hvem som fikk bivirkninger :P, oppkast og diare og magekrampe som jeg aldri har kjent maken til, fikk jeg etter 2 tablett, jeg hadde ikke mye lyst å ta siste tabletten, men må man så må man, satser på at det er såpass i systemet at det skal gå greit ;)

samt Dukoral bør taes igjen etter 2 år da trengs kun en enkelt dose, men er det over 2 år må man ta 2 doser. ( prislapp på 2 doser er 800 kr )

 

VÆRET I SØR KOREA!


Ja det er vinter der, har vært borti flere som tror det er sommer hele året, men det er det altså ikke ;) vi har fått hørt at fineste tiden er september og oktober så det passer fint for oss å sette oss på flyet da ;), det er først i november vi får under 10 grader, desember, januar og februar regnes som vinter, så vil våren komme i mars/april, nå på sommeren er det regntid, så det vil vi i bunn og grunn slippe unna, men det gjør aldeles ingenting, ser ikke føre meg å sitte i over 25 grader mens regnet hagler ned, og luftfuktigheten sikkert er alt for høy for meg. 

 

 

 

 

MAT!
Vi har googlet mye og sett matprogram på tv om hva slags mat de spiser der.
 

Vi vet at det er lite brød, så mor som er så og si avhenig av brød/ knekkebrød med leverpostei og makrell skal få en utfordring. Ja jeg vet at jeg kan putte litt i kofferten, og tanken har sikkert slått meg tusen ganger, men så er det noe med det å bli vant med en ny hverdag med ny mat, og det som asiatere spiser. suppe og ris er vanlig til frokost, men det ser ellers ut som det meste av maten de serverer der nede er nokså godt ;) men hvem vet, kanskje jeg også prøver meg på stekte biller, korean barbeque må jo absolutt prøves, MEN levende blekksprut tror jeg nok kommer til å forbli uprøvd, de synes jeg høres litt for vågalt ut, og med kvelningsfaren må jeg si at jeg er litt for glad i mitt eget liv til å utsette meg selv for noe sånt :) Uansett, spennende blir det, 

 

 

Stekte biller kan jeg ikke si frister særlig, men hvordan kan jeg noen ganger tilgi meg selv hvis ikke jeg gir det en sjanse, fra det jeg har hørt skal det være svært smakfult..... hvordan kan jeg da la være :D.... men tiden vil vise om jeg bare er stor i ord.....


 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

  jeg kommer nok til å smake på forskjellige måter av tilberedt blekksprut, men jeg kommer defintivt til å holde meg unna den levende :)

 

Leiligheten !
 

Vi skal bo på øyen Geoje, som ligger rett over en time fra Busan,

Vi har fått leilighet ved et stort leilighetskompleks som heter Geoje Rio. Et flott område med  fitness senter, lekeplass, basseng og lekerom. 

Okbo by og Geoje by ligger forholdsvis 7 og 20 min unna med bil,  og her er det en shuttlebuss som går til begge byene. noe som kan være veldig greit  ;) 

Er du nyskjerrig på hvordan leilighetskomplekset er kan du se video herVi er iallfall klar for vårt livs eventyr sammen :) følg meg gjerne her om du har lyst til å følge oss på ferden, det vil komme både gode og  helt sikkert misslykket oppskrifter i løpet av det neste året, og tips til hva som bør oppleves om du skulle være så heldig å reise t til Sør Korea. 

Følg meg gjerne på facebook også ;)  

 

 

 

Matbloggtoppen Blogglisten
hits