Kyllingsuppe med asiatisk vri

Kyllingsuppe sto på menyen Idag,  og da falt valget på å snekre sammen ting jeg hadde kjøleskapet :)

1 potet
2 gulrot
1 chilli
Et stykke ingefær ( 20-25 gr)
1/2 løk
Rester av vårløk
1 grønnsaksbuljong
1 Kylling fond  ( eller buljongterning)
1/2 sitron
400 gr kylling filet i biter
3 ss creme fraiche

Kutt chilli, ingefær og 1/2 løk i små biter, press en halv sitron å ha i. Fjern evnt steiner
Ha dette i en blender sammen med grønnsaksbuljong og 0,5 dl vann

Ha en ss melange i gryten, ha i en skje mel
Ha i finkuttet grønnsaker og fres rundt sammen med Kylling fond eller buljongterning, ha i 5 dl vann
Ha i chilliblandingen
Kutt kyllingen i små biter mens suppen godgjøres seg litt på middels varme
Ha kyllingen i og la suppen småputre i 20-30 min
Tilsett cremefraichen mot slutten av koketiden og la den der 5 min til.

Suppen er på ingen måte sterk, så vil du ha en sterk suppe tilsetter du en chilli til.

Suppen har en behagelig smak av mild ingefær,  og en touch av chilli, passer veldig godt til nystekt rundstykker

Mengden er passelig til 2-3 pers. og inneholde 234 kcal pr. pers.

For ikke snakke om helsefordeler det er fra ingefæren og chillien 😊

Smaker godt, er sunt og det varmer godt i kroppen på en kjølig vårkveld

Bon apetitt

Stekt torsk med sennepssaus

Idag dundret jeg til med skikkelig fredagsmiddag, stekt torsk med sennepssaus og ost og fløte gratinerte grønnsaker.

Sennepsaus har jeg aldri smakt før, så det var en ny opplevelse, 

1 ss flytende melange
1 ss hvetemel
Ca 2 dl melk
En slant fløte
1,5 ss Dijon sennep

Fisken ble stekt på middels varme og krydret med fiskekrydder

Grønnsakene
1 gulrot
Litt purreløk
Ca 50 gr blomkål

Ha i en ildfast form og krydre litt med salt og pepper, ha fløte så det dekker nesten alle grønnsaker

Ha i ovnen på 225 gr i 20 min

Egg, frokostfavoritt

Frokost skal visstnok være dagens viktigste måltid, noe som forsåvidt er logisk.
Man har sovet 6-8 timer, selvsagt trenger man påfyll av mat når man står opp for å få forbrenning  igangsatt.

I barnehagen kaller vi det bensin, og logisk nok trenger vi drivstoff når blodsukkeret synker.

Men hva velger man? I lange tider har jeg hatt 2 skiver ellet 2 knekkebrød med variert pålegg,
Sulten melder seg allerede ett par timer etter at det er inntatt, og blodsukkeret synker til bunns, klokken blir hyppigere sett på og minuttene snegler seg frem til 1100, endelig lunsjtid.
Magen rumler høylytt, og egentlig er du så sulten nå at kvalmen er overveldende, mat, jo det var nye skiver eller 2 nye knekkebrød med variert pålegg, og dette skal da vare til neste måltid som er 3 timer senere :/, jaja mett blir man der og da, men kjenner godt at det hadde smakt med enda en skive, men nei man skal være sunn, helst ikke legge på seg, og vente med eventuelle utskeielser til helga.....puh. .

men det var helt til jeg begynte å spise eggerøre med litt grønne og spekeskinke, sammen med et glass apoelsinjuice.

Bare i ett par dager nå har jeg skramlet sammen 3 egg, litt agurk, paprika og ett par sneier med Stryn spekeskinke , salikatt ikke bare smaker det himmelsk, men man er jo mett time etter time...fantastisk

Egg skal visstnok også være veldig sendt,  tidligere var det ops på høyt kolesterol, det har visst seg å bare være tull

Helsefordeler med egg er også

Egg er rik på jod, selen, vitamin d vitamin b12 og jern, protein og antioksidanter

Egg tilfører kroppen viktige aminosyrer, ett egg inneholder nesten 6 gr. Protein, noe som er viktig for bygging av  muskelmasse.

Ett egg inneholder bare 78 kcal

Og det kan tilberedes på mange mulige måter.
Selv anbefaler jeg eggerøre med spekeskinke og litt grønt. Fantastisk godt og du slipper ubehaget med runling i magen, kvalme av sult og panikken med å se på klokken når lunsjtider nærmer seg, der 2 minutter føles som 30 min :)

Ha en riktig god frokost neste gang :)

Kylling i sursøt saus

Det er nesten så det er flaut å blogge når middagen har bestått av ferdigproduserte fra rema 1000.

Men jeg kan ikke få skrytt nok av middagstipsene de har til familier.

Idag ble det tynne kylling filet med thai wok, sursøt saus og ris.
Sausen var sinnssyk sterk, så den må vannes mer ut neste gang, guttene synes den var god på smak, men ALT for sterk, mor delte nå denne meningen, men vi var alle skjønt enige om at hvis far i huset hadde Vært hjemme, ja da hadde han syns den var perfekt :)

Uansett så er produktene fantastiske, og med slike hendige pakker med mat, så er maten laget i en fei, og det er passelig mengde til en familie.

Lunsj på palmehaven - oasen storsenter

Det er snart tid for ferier og reiser, i den forbindelse bar det av sted for å kjøpe nye kofferter til familiens medlemmer. 

Og da med shopping kommer sulten, så da valget kom mellom palmehaven og McDonald's, så var ikke valget  vanskelig.

For all del McDonald's er godt det en gang i blant,  men denne gangen følte jeg for noe annet enn Burger og frittes.

Da ble det palmehaven, kafeen som har  servererthjemmelaget mat fra 1978.
Og de svikter ikke, har tidligere spist komla der og den er fantastisk den også, men denne gangen var det betasuppe som ble bestilt.

Fantastisk god, rene smaker og skikkelig hjemmelaget, godt med kjøtt og andre råvarer, ble servert med en skive glutenfritt brød.
Så glutenallergi er ingen problem her :)

Anbefales, så er du på gjennomreise eller bosatt i nærheten og ikke har prøvd ut denne cafeen, så ta turen:) du vil ikke bli skuffet :)

Torsk med surret spekeskinke og paprikasaus



 

Idag var det min svigerinne som kom med et supert tips til fiskemiddagen vår. Surr spekeskinke rundt, dette hadde jeg aldri smakt før, men nølte ikke et sekund med at dette ville vi prøve. 

jeg kuttet fisken i passelige stykker så jeg fikk stryn skinke rundt fisken. Hadde litt salt og fiskekrydder på fisken først.
la fisken oppå grønnsaker som var krydret og oljet, hadde også noe flytende smør så ikke grønnsakene skulle tørke i ovnen.
Grønnsakene jeg brukte var fra rema1000 ( grønnsaker med urter og olje ) ferdig i pakken.


Fisken sto i ovnen i ca 15 min på 230 gr. 

Jeg lagde en paprika og purresaus til fisken, noe som smakte aldeles fortreffelig.

oppskriften fant jeg på nettet, men gjorde om mengdene til å passe oss.

til 4 pers. trenger du

2 ss smør
1 ss mel
0,5 paprika
0,5 purreløk
1 ss paprikakrydder
0,5 dl fløte
1,5 dl fiskekraft/buljong

surr smør og paprika krydder, ha i purreløk og la det bli mykt, ha i mel og rør rundt ha i kraft/buljong og kok opp
ha i paprika og la det koke i 5-10 min , ha vispet fløte i ( til den så vidt har tyknet ) rør rundt og smak til med salt og pepper.
Dette er den beste fiskesausen jeg noen gang har laget, og heretter blir det ikke kjøpt en eneste fiskesaus :)

Jeg serverte poteter til, men synes rett og slett de ble litt overflødig, 

men nå er jeg av den type som liker grønnsaker bedre enn karbohydrater :)

 

retten smakte aldeles nydelig, noe av spekeskinken ble sprøstekt og smakte utrolig godt til den milde torskesmaken, sausen hadde en passelig krydret smak og passet godt til både fisk og spekeskinke, grønnsakene sammen med dette ble aldeles nydelig og var på restaurant nivå :)

Dagens fiskerett -Rederiet Hotell Farsund

Laks med grønnsaker og amandinepoteter

Når man er ute å reiser, ja da må man ha mat.

På Onsdag var jeg i hjembyen min Farsund, der traff jeg alle mine gode venninner, og vi koste oss og mimret over god mat på et av byens hoteller.

Hotellet i seg selv ligget midt i byen, og fra restauranten har man flott utsikt over innseilingen og havnebassenget.
Anbefales på det varmeste, enten det er å ta seg en cafe latte eller ha seg en bedre middag. Prisene er heller ikke avskrekkende☺ men nokså hyggelige uten å bli ruinert.

Fiskeretten besto av
Laks grønnsaker og amandinepoteter ☺ fantastisk godt, men om det er jeg som er bortskjemt eller har en spesiell smak, vites ikke, men savnet rømme, kunne helt sikker ha spurt etter, men jeg må jo ha en smule sukker også i, og da lar jeg heller være :p

Maten var iallfall fantastisk, med eller uten rømme :) passe salte poteter, fisken hadde herlig smak, og grønnsakene akkurat passe kokt og  krydret.

Så tar du turen til Farsund, så anbefales Rederiet Hotell, de har en meny som passer de fleste, og er nokså hyggelig for lommeboken

Min rett kostet 149 kr og var verdt hver en krone ☺

Konfirmasjonskaker

Det er snart konfirmasjonstid, og tidligere har jeg vært aktiv kakebaker til venner og kjente. med mange ønsker og mye variasjon har det blitt litt opp igjennom årene :) I år har jeg to kaker til konfirmasjon, en enkel pyntet med sommerfugler, og en fotballkake begge er til familie. ellers baker jeg lite til andre. det tar mye tid og halve sommerhalvåret er vi mye borte så tiden strekker heller ikke til. 


Hestekake til jente

Kake til gutt, men sommerslig pynt

Kake til heste jente ;)

suksessterte med kirke

Opp/ned ostekake

Konfirmasjonskake med maritimt tema

trialkake til gutt

bunadsjente med tema i sort/rødt

bunadsjente

sommerslig tema i rosa/hvit


En stor suksess er karmøykaka, denne går nok under mange navn, men som en liten patriot, så velger jeg å bruke dette navnet :) suksessterte bunn med gul krem, sjokoladekrem, fløtekrem og bær på toppen, beste kaken i hele verden og passer veldig godt i alle typer selskaper :)
 

 

3d kakene er som regel enklest å lage i sjokoladekake, en kake som er lett og forme. Hestekakene lages enkelt ved å bruke et matpapir ark som er tilsvarende størrelse til det du skal ha. legg et utklippet hestehode over kaken og kutt langs sidene, lag en grip til nese og øyne, og dekk med krem og marispan / fondant. bruk hvitløkspresse til man, eller kutt i små små strimler.

Ønsker du koslig pynt, kan du faktisk bruke ungenens sandleker, legg plastfolie i bunnen slik at du lett får det ut igjen. ellers er det mye å finne på ebay for en billig penge. ikke alt like lett å håndtere pga størrelse, men mye bra ;) 

i løpet av uken skal jeg gå igang med mesteparten av kakepynten, har laget noe, men av og til blir ikke resultatet som forventet og da må man til på nytt, alle gode ting er 3 går som regel igjen når man lager pynt til kaker, men sluttresultatet blir som regel bra ;)



 

Fiskesuppe med potet

I barnehagen idag sto det fiskesuppe på menyen.

Mange lurer på om ungane spiser fisk når det blir servert i barnehagen, og ja det Gjør de;)

Er heller løk som går igjen med jeg liker ikke, men det går som regel ned det også tilsluttet :)

Denne fiskesuppen inneholder akkurat det samme som i lapskausblandinger :)
Så en enkel variant er jo å kjøpe en slik pose, men vil du lage fra bunnen av så gjør du følgende

Surr 1 hakket purre og 1 løk i smør,
Tilsett ca 3-4 sd mel
Tilsett 1-2 l vann
Ha i finnhakket grønnsaker,
1/2 blomkål
3-4 gulrot
3-4 potet
3-4 stk fiskebuljong
1-2 buljongterning for kjøtt  ( de små)
La dette småputre til det er mørt
Tilsett 500-1000 gr fisk
Salt etter smak
jeg brukte Idag pangasiusfilet og laks

Server suppen med et dryss av fiskekrydder og dill.

Planleggingsdag/ Friluftsliv barnehagen

Mandag var planleggingsdag i barnehagen, og i den forbindelse hadde vi frilufts planlegging.

Dagen gikk på å lage en naturlekeplass for ungane og lage 6 forskjellige retter.

Vi ble delt inn i 6 lag som skulle lage hver sin rett. Her var det mye god og spennende mat.
Mest positivt overasket var jeg av steinalderbrødet som smakte aldeles fortreffelig med brunost og syltetøy :)

Risotto på kok

Blomkål og brokkolisuppe på kok

Makaroni gryte nytes

Fiskewok på gang

Steinalderbrødet til steking

Kanel snurr klar til steking på bål ;)

nå smaker jo det meste godt når man jobber ute, men dette var utrolig godt og anbefales.
Har du pelletsfyrer bål panne eller en rist så kan du lage alle disse måltidene ute;)

Oppskriftene vi brukte tilhørte ikke meg og vil derfor ikke bli delt, men et kvikk søke på Google så finner man nok plenty av oppskrifter.

Steinalderbrødet anbefales på det varmeste.

Kapell snurr ferdig stekt

Breiflabb og creme brulee / Smia bistro og pianobar

Jobben var samlet mandags kveld på en lokal restaurant.( smia bistro og pianobar)

Og som  vanlig svikter de ikke.

For første gang på mange år har jeg endelig våget meg på å spise fisk ute på restaurant jeg elsker fisk, men blir man brent på restaurant, ja da går man en stund for sikre alternativer.

Denne kvelden hadde jeg breiflabb, og den kan jeg ikke hå skrytt nok av, aldeles nydelig var den.

Minuset her var anna poteter, ikke fordi det var noe galt med dem men fordi jeg rett og slett er begeistret for dem, men det gikk helt fint med bare fisk og grønnsaker, kunne Vært litt mer grønnsaker siden de er så gode, men det tror jeg ikke er noe problem å be om neste gang.

Desserten var også en klasse for seg, jeg har egentlig aldri gått langt etter creme brulee,  men denne var utsøkt,

Skålene desserten var servert i var ikke høye, toppen var så sprø at det knuste. Aldeles nydelig

Anbefales på det varmeste enten du bor her eller er på gjennomreise :)

Grønnsaksuppe med kimchi

Kimchien min er ferdig, og den er sterk, litt for sterk til at jeg kan spise den bar,
Så i mitt tilfelle kommer jeg til å tilsette den i rettene jeg lager.

Til lunsj Idag ble det derfor grønnsaksuppe med kimchi,  hvordan de lager grønnsaksuppe i korea,  skal være usagt, men så stor forskjell kan det vel ikke være.

Jeg jukset litt da, jeg hadde en grønnsaksuppe liggende, og jeg må jo bruke det :) jeg tilsatte 8 dl vann
4 ss kimchi kraften 4 ss av kimchi blandingen ( som består av kinakål og paprika)
1 gulrot og 2 vårløk som jeg kuttet i strimler/hakket

Når suppen var ferdig drysset jeg over finhakket spekeskinke:)

jeg synes suppen var god, en spennende vri med en touch av chillismak. sterkheten kan justeres med mengde kimchi som tilsettes, 4 ss var akkurat passe synes jeg ;) men ikke alle delte min entusiasme over suppen :D

Matbloggtoppen Blogglisten
hits