Kimchi - Koreas nasjonalrett

Av ulike årsaker så har jeg havnet på det Koreanske kjøkken for tiden, og nå har jeg altså prøvd meg på Kimchi,

 



 
Kimchi er koreas nasjonalrett og er fermentert kål. Det kan lages på mange forskjellige måter, og med forskjellige grønnsaker.
Kimchi serveres i Korea til nesten alle koreanske retter, men kan også spises alene.
 På nettet fant jeg hovedsakelig bare med kinakål & gulrot, og en annen med kinakål & vårløk,  men jeg hadde lyst til å ha paprika også i. så da tok jeg utgangspunkt i ingrediensen oppskrift fra Godt.no men lagde min egen vri med å tilsette paprika også.

Ingredienser:

1 kinakål
2 paprika
4 Chilli
1/2 dl fersk ingefær
2 stk Hvitløk
3 ss sukker
2 ss salt
1 ss chilli krydder el. Tørket chilli 
1/2 dl vann



 

Lag saltlake av 2 dl salt og 2 l vann

grovhagg kinakål, og paprika. Ha laken i grønnsakene og la dem stå sånn i 4 t.

Grovkutt de andre ingr. og miks dette til en smidig blanding. bruk en stavmikser eller smoothiemaskinen din :)



 

ha denne blandingen i en bolle og tilsett kål og paprika og vend det rundt. 

ha det så på rene glass med lokk. la det stå på kjøkkenbenken i 2-3 dager før du setter det i kjøleskapet.



 

Kimchien kan spises med det samme, men smaken blir bedre for hver dag og best etter den er ferdig fermentert.
Den kan spises alene eller sammen med andre ting.
Koreanere serverer den gjerne pakket i kål sammen med annet kjøtt

passer godt til grillet kylling, biff eller lam, retten passer også godt til fisk.

 

Jeg snek meg til å smake litt med noe kylling jeg hadde liggende, det er sterk, og litt uvant i smak, tror den blir fantastisk til biff eller kyllingfilet. ser for meg en perfekt balanse med fløtegratinerte poteter, eller med en fløtesaus. 

 

 

Kålruletter

En god gammel middag vi fikk som barn var på menyen Idag.

Tror ikke det er så ofte enn finner dette på middagsbordet, men jeg synes det er god middag som fortjener å serveres engang iblandet.

Ta av noen hele kålblader fra et kål, det krever litt tålmodighet for de revner veldig lett

Trekk kålbladene i ca 5 min før du fyller dem med kjøtt.

Bruk gjerne husholdningstråd for å holde dem sammen, eller tannpirker men det holder ikke like godt.

Server med potet gulrot og kålstuing

Oppskrift kålruletter
400 gr kjøttdeig
1 dl melk
Salt / pepper evne det krydderet du liker best.

Lag dette til en farse og ha det i kålbladene.

Kålstuing

Lag hvit saus med Muskat i. Bruk gjerne litt av kraften fra rulettene
Ha i kål, la det småputre i 15-20 min.

det skal nokså mye kål, men har ingen fasit svar da jeg selv bare slumper :) prøv deg frem :)

Bolle focaccia

Man har ikke fortært siste rest av påskesnopet Før jeg går igang med boller:) men denne har jeg tenkt på så lenge at jeg må rett og slett få den ut av systemet, derfor bolle focaccia Idag :)

Bolle focaccia hørte jeg først om når en kollega hadde det med på jobb,
Åhh du salighet det hørtes godt ut, fikk ikke smakt den da, men tenkte med meg selv at dette måtte jeg lage.

Til forskjell fra min og hennes, var det blåbær i hennes, der jeg valgte å ha sjokolade biter.

Oppskriften min er

1 gjær
175 gr sukker
175 gr smør
5 dl melk
1 kg hvetemel
1,5 ts kardemomme
1 egg
1 vanilje krem
1/2 pk sjokoladebiter

Smelt smør og melk til 37 gr.
Ha i egg, sukker, gjær og kardemomme
Ha så i melet

Elt til en smidig masse

Hev i bollen 30 min

Elt igjen å ha deigen i en langpanne
Hev 30 min til

Stikk små hull i deigen og ta vanilje krem i dem, og dryss sjokolade over.

Stek på 190 gr. i 15-20 min.

Storesøster disker opp med oreodessert

Når man har besøk er det lov å kose seg litt extra, Idag ville storesøster lage desserten, og hun lovet at den var kjempegod

Oreokjeks knust i mindre biter
Philadelphia, fløte og melis piskes sammen,
Ha dette oppå oreokjeksene
Legg på forskjellige Bør

Idag ble det kun bringebær da det var det eneste de hadde på butikken

Frisk dessert som virkelig mettet og ga kroppen en tilfredstillelse av søtning i lange baner ☺

Denne kommer jeg til å lage med en annen anledning ☺

Den offisielle vaffeldagen

Idag er det den offisielle vaffelkakedagen.

25 mars feirer vi vår frue, (jomfru maria) det var denne dagen Jomfru Maria fikk besøk av Engelen Gabriel om budskapet at hun bar på en sønn.
Og sjekker du kalenderen, vil du se at det er 9 måneder igjen til jul.

Hvorfor det er blitt vanlig å spise vafler på denne dagen skal Være usagt, men dagen feires over hele verden.

Mine vafler synes jeg er kjempegodt og de beste og de lages slik

6 egg
4 dl sukker
Ca 8 dl hvetemel
2 ts natron
1 l kulturmelk

Rør sammen egg og sukker,
tilsett mel og melk om enn annen,
Ha natron i litt melk, og la det svelle litt ( tilsett dette til slutt)
La røren stå 15-30 min før du begynner å steke.

Server med smør og syltetøy og evne brunost :)

Bon apetitt

Lammelår

Lammelår høres påsken til.
Idag var det nettopp det som sto på menyen

Jeg blandet viltkrydder, rosmarin, salt, pepper, hvitløkskrydder og koriander sammen med litt olje.
Penslet på lammelåret
Stekte 4 timer på 80 gr.
Neste time på 120-130 gr
Siste time på 170 gr.

Tok låret ut når det hadde en kjernetemp på 70 gr.

Pakket låret inn i folie og lot det ligge ca 30 min.

Skjærte så opp og serverte med poteter, grønnsaker og lammesaus.

Plukkfisk med sprøstekt bacon

Etter 2 dager med pizza, måtte jeg ha fisk til middag.

Forrige uke hadde vi saltfisk, hvor vi tok vare på restene til bruk i plukkfisk.
Og Idag var det kjærkomment innslag.

Plukkfisk kan lages på flere måter.
Da jeg var liten var det vanlig å servere plukkfisk med poteter, det har jeg forstått er uvanlig her, plukkfisk..... Ja da skal hele sulamitten oppi, fisk gulrot, og potet, alt i samme gryte.

Jeg derimot har bare fisk og gulrot i.

Jeg lager vanlig hvit saus med sakt/pepper og muskatt

1 ss melange
1 ss mel
melk til ønsket tykkelse
salt/pepper/muskat etter smak.

tilsett fisken og gulrot i biter, 

Kok poteter og sprøstek bacon

Server

Påskeaktiviteter for hele familien

Det er påskeferie og i år skal vi Være hjemme,  vi får besøk av min søster og hennes barn, som er umåtelig glad i turer i naturen. Så da skal vi utforske både små plasser og store plasser, men i mellomtiden koser jeg og guttene oss med Nærorientring, og det er slettes ikke hverdagskost at jeg får de med ut :D

guttene fikk de bestemme hvilke poster vi skulle ta, hvor Mange vi skulle ta, hvilke veier vi skulle ta og ja, la hele opplegget i deres hender.

Fjellaget  her legger hvert år ut 15 nye poster som er passelig for småbarnsfamilier, vi er vel ikke helt der lenger så jeg kan vel si at de passer for litt større barnefamilier også :)

Guttene studerte kartet, diskuterte hvilke veier vi skulle gå, og en fryd å høre hvor enige de var og ikke minst tålmodige med hverandre,  det er faktisk ikke hverdagskost :)

Vi hadde planlagt 5 poster, og etter 3 stk, var det passelig med en pause. Den tok vi på Nauthydleren, ( 79 moh ) satte oss på kongestolen og spiste pølser fra mattermos.

På vei ned tok vi turen gjennom Hundremeterskogen, så ingenting til Ole Brum  eller de andre dyrene :p
Men en koselig tur var det.

Vi fant bare de tre postene, men da har vi unnskyldning for å ta de andre senere.

Så da kommer min anbefaling til påskeaktiviteter, nærmiljøposter om du har der du bor, her i skudnes selges det på Shell og sportsbutikken.

Ang nærmiljøpostene om ikke du blir ferdig med dem i påsken:) ikke fortvil, fjellaget lar dem ligge ute hele året, og først over nyåret legger de ut nye, så dette har du mange måneder på å klare :)

Og skulle dere mot formodning  ikke ha tilsvarende der du bor nei da prøver du geocatching, Google det å du finner ut hvilke app du kan laste ned på telefonen.

Husk å ta med småting som du kan bytte ut med de du finner :)

Ha en riktig God påske.

Skulle jeg finne på noe nytt spiselig, ja da kommer det på blogger etterhvert :)

Her er alt klart for kjekke påskesktiviteter,  og rumpen skal holdes varm med påskekyllingen :D

Jogging for Dummies

Jogging er blitt en lidenskap for meg, jeg elsker å kunne slenge på meg joggeskoene og la verden være verden og være en stakket stund for meg selv, men jeg liker å ha god tid til det, så har jeg planer er det dessverre sjeldent jeg lar meg selv få tid til å jogge en runde, for jeg må ha god tid, dårlig unnskyldning jeg vet, og Desember er den værste måneden,  men jeg løper iallfall innimellom prøver å holde på minst 3 økter i uken :D

Da jeg begynte å jogge, så kjente jeg at jeg slettes ikke hadde muskulatur til å holde på lenge om gangen, Kjernemuskulaturen min var rett og slett for dårlig, så jeg var en av dem som satt å jogget, ja du har vel sett dem ??? De som sitter å jogger, det ser ifallfall sånn ut ;) muskulaturen i kroppen er for svak til å holde kroppen oppe, så når man jogger eller løper så kryper liksom kroppen sammen man bøyer ryggen og dermed beina og løper, ser helt forferdelig ut, men heldigvis er det løselig med styrketrening ;)


 

Idag jogger jeg lett 7-8 km, har heller ingen problem med langtur på 10-15 km, men det begynte slettes ikke sånn.

Jeg begynte å jogge når jeg skulle slanke meg, jeg skulle ned 10 kg for 2-3 år siden, samtidig ble jobben med i konkurransen dytt. Det var da jeg begynte min "joggekarriere" først og fremst gikk jeg distansen jeg hadde lyst å løpe, det vil si 10 km, det gikk jeg 1 gang i uken, samt mindre turer ellers i uken. hver onsdag når jeg hadde fri og fått ungane på skolen, da tok jeg joggeskoene og gode klær på å begynte å gå, målet var å få ned tiden, jeg brukte 2 timer første gang, men beveget meg fort nedover til 1,5 time, så begynte jeg å jogge deler av veien, hadde ingen som helst plan, men prøvde å gå 1 km og jogge 1 km, pulsklokke hadde jeg så det var ingen problem med å holde rede på km, men det var kjedelig, og etterhvert ble distansen  også kjedelig, men så en dag etter noen få mnd, så greide jeg å løpe hele veien, og jeg husker ennå når jeg måtte krysse veien for så og løfte beinet opp på fortauskanten, jeg kjente jeg var så sliten i beinet, og lurte på hvordan i all verden jeg skulle greie å løfte beinet for å få det opp på fortauskanten...

Det gikk, jeg greide det, og jeg kjente at stopper jeg nå, så greier jeg ikke begynne igjen, jeg måtte få beina med meg, måtte fortsette å jogge, ellers ville jeg bli liggende i grøftekanten uten krefter til å komme meg hjem, derfra var det nå bare 1 km igjen før jeg var hjemme, men det kunne like godt vært 10 ;) tungt var det, men det var den største milepælen som jeg har hatt før og etter alle disse årene med jogging, 

Har gjennomført 2 halvmaraton og er i planlegging til mitt 3 i Mai, men det var den første milen jeg jogget som jeg husker best. 

Jeg kan lite om jogging, og alt er stort sett selvlært, men det jeg vet, er at om du er en av dem som vil ut å teste ut joggeskoene, konsentrer deg om det du klarer og sett deg små mål, greier du 2 km idag, så prøv 3 km neste uke, ta små steg, og bruk litt tid på styrketrening, det er viktig, men ja jeg vet drittkjedelig ;=)



 

Cafebesøk på Drømmebakeriet

Idag holdt Drømmebakeriet oppe, og endelig fikk jeg tatt turen dit. Anne Oline Soldal som står på, lager på rundstykker, kaker, snurrer og brød, og i fantastisk koslig lokale tilbyr alle å komme for å få en kopp kaffe og noe godt å bite i. 



Fristelsene var ikke få der jeg kom inn i det lille intime bakeriet hennes, kaker, rundtstykker og snurrer i svære kurver, Imponert over hva hun klarer å trylle frem. Her fantes virkelig noe for enhver smak. og til barna ja da hadde hun påskeharer og saft på små søte flasker.


Små søte påskeharer venter på å bli spist. selv måtte jeg ha med et par til guttene, de var jo så skjønne :D


Saft på søte små flasker til barna ;)



Anne Oline har holdt åpent i drømmebakeriet noen få dager det siste året, Det begynte med julemarked for 2 år siden, da hadde hun lyst til å gjøre noe mer. Hun begynte da på utvalgte dager å invitere til sit lille drømmebakeri.
Har du lyst til å besøke Drømmebakeriet finner du hjemmesiden hennes her, der finner du hvilke dager drømmebakeriet har åpent utover våren og sommeren. Det anbefales virkelig. Neste gang du kan besøke bakeriet er kristi himmelfartsdag.

Den lille timen jeg koste meg på bakeriet var det masse folk innom, og lokale er så lite at selv om du ikke kjenner noen der, så kommer du gjerne i snakk med dem, om vær og vind, det som faller enn for hjerte eller siste nytt. 
Om du ikke er i det pratsomme hjørnet, har lokale så mange detaljer at du kan sitte en lang stund bare å betrakte disse. Små detaljer som får hele atmosfæren til å bli fantastisk.


Små detaljer i alle hjørner og kroker finner du i drømmebakeriet. 


Selv måtte jeg prøve meg på kanelsnurr med appelsin, og den skuffet ikke, den var kjempegodt.




Jeg baker litt selv, og ser med lengsel på den flotte stenovnen Anne Oline har plassert i bakeriet sitt, Men heldigvis har jeg mulighet til å kjøpe med meg varer fra denne flotte ovnen ;) 

 

Jeg kan ikke få sagt nok godord om bakeriet til Anne Oline, Hun tar imot alle kunder med en ekte varme, og du føler deg umiddelbart velkommen, Prisene er det heller ingen ting å si på, her kan du gå hele familien uten å bruke en formue, og du kan til og med få kjøpt med deg et ferskt brød på vei hjem.


Dette var dagens priser, men det varier noe fra gang til gang:)

Som dere ser, hadde vi en solfylt men vindig dag idag, og dette ga helt klart et godt bilde av hele bakeriet, men det slo meg mens jeg satt der, at til og med en regnfull dag, ville bakeriet vært en koslig atmosfære for å fortære noe godt og få seg noe varmt og drikke.

 


Jeg fikk beskjed fra guttene om å ta med kake hjem til dem, og det ble denne deilige sjokoladekaken.


Et par påskeharer måtte de jo også ha ;) og jeg måtte jo bare prøve gulrotbrød. 



Et fantastisk Bakeri, med fantastisk utvalg og fantastisk personale, Så snart jeg har mulighet til å komme på Drømmebakeriet igjen, så skal jeg dit. følg med på web siden, så går du ikke glipp av det neste gang :)



 

Luksuseggerøre med kreolsk krydder

Det er lov å kose seg i påsken:) og da mener jeg ikke med snop til 29 kr kg.

Selvsagt kan man kose seg med det også, men pass på at kroppen har fått nok av de viktigste tingene først.

Eggerøre er godt til de fleste måltider, og tilsetter du litt ekstra får du et fullverdig måltid Før du koser deg med sjokoladen som ligger på lur i skapet.

Til en god lunsj

1 skive
2 egg
50 gr Makaroni
50 gr Skinke
3 ss Mais
Krydder
Sukkererter til pynt

Røros sammen egg, 2 ss vann og krydder.
Tilsett det andre i kuttet biter eller om du har som jeg hadde makaronisalat liggende så tilsetter du en kopp av det.

Stek mens du rører.

Server sammen med noe å drikke.

Dette er også ypperlig å lage i stor porsjon så kan det serveres kaldt til familie og venner i påsken :)

Påskefrokost på skolen

Jeg vet at et innlegg er mye mer interessant når det inneholder bilder og mat, dette innlegget har ikke mye matbilder med,  men verdien av innholdet er så viktig at jeg ikke klarer å la være å legge det ut.

Hvert år arrangerer FAU påskefrokost for alle skolens elever ved Skudeneshavn skole, som FAU representant for min yngste sønns klasse deltok jeg derfor på denne påskefrokosten.

I går var hele FAU å dekket på til en herlig gjeng med unger.

240 elever + lærere skulle få spise frokost på skolen idag

Med FAU som arrangør, ble det stelt til med brød, påleggsfat, egg og melk/juice.

Det var en sann fryd å få Være med på dette, selv om det var første gang og man føler seg litt "lost" i arbeidsoppgavene, så gikk det hele som en drøm, noe småproblemer underveis, men en ubeskrivelig følelse når frokosten er over og du vet du har vært med å skape minner for de søteste små.

Gleder meg allerede til neste år:)

FAU  arrangerer også sommermorro, den er også en helt fantastisk opplevelse for foreldre, kan rett og slett ikke få skrytt nok av FAU på Skudeneshavn skole, og jeg er så heldig å ha fått blitt en del av et :)

Hele dette bordet + 2 andre tilsvarende bord ble Idag fylt opp med unger.
Fantastisk å være en del av det :)

Arrangerer din skole tilsvarende,  så anbefaler jeg på det sterkeste om å bli med, enten i form av FAU, eller som frivillig.

Verden blir utrolig mye rikere når man har vært med unger i deres element.

Thailandsk kyllinggryte

Idag var det kylling på menyen, og for å få litt variasjon vekk fra indisk og sweet and sour, så valgte jeg en thailandsk variant Idag,  guttene noe skeptisk til all thai som ikke er frityrstekt, pirket noe i maten, med kommentarer jeg liker ikke kokt gulrot og den andre jeg liker ikke paprika,

Hva i all verden som går av dagens unge vet jeg ikke, men rimelig frustrert og trusler om aldri å lage middag igjen til de, så jeg ikke annet enn at middagen forsvant og humøret steg, det viste seg at det ikke var så aller verst allikevel.

Oppskrift på dagens rett

1 løk
2 fedd hvitløk
Karri
1 chilli
Kylling
1/2 Paprika
2 gulrot
Kylling fond
1 boks Kokosmelk
1-2 dl vann

Fres løk, hvitløk og Karri,  ha i strimlet kylling og stek dem, ha i grønnsakene, Kylling fond og vann
Tilsett kokosfett til slutt, la det surre litt

Server med ris :)

Retten er mild og barnevennlig, så ønskes sterkere variant tilsettes mer krydder etter ønske :)

Påskefrokost i barnehagen :)

Idag har det vært påskefrokost i barnehagen, det er en av de kjekkeste dagene hvor jeg kan få tilberede de lekreste retter til frokostbordet. 

På menyen står eggerøre, rekesakat, makaronisalat og påleggsfat, kokte egg.

Masse god mat vi får kose oss med sammen med foreldre og barn

Eggerøre Til 4 pers

4 egg
4 ss vann
Salt
Pepper
Gressløk

Røres sammen og stek på svak varme mens du rører frem og tilbake til det "stivner"

Makaronisalat lages enkelt med å koke opp makaroni, Kutt opp paprika og skinke biter og bland sammen med mais.

Grønnfat  klar til Servering

Påleggsfat klar til Servering.

Kokte egg, fiskepudding, fiskekaker, kreolsk kylling salat og italiensk salat
Alt hva hjerte begjærer :)

Lunsjkaker av fisk

Middag Idag ble lunsjkaker av fisk, nærmere bestemt hyse, torsk og lyr.

Det var stort sett Magne som sto for tilberedningen, da koking av grønnsaker ikke helt kvalifiseres som matlaging :p

Det finnes ifølge Magne ikke noe fast oppskrift, da det spørs på væskemengde i fisken, 

Men en ca oppskrift må vi gå til.

600 gr fisk
1 toppet bs salt (barneskje)
1 toppet ss potetmel
1/2 ts muskatt ( eller etter smak)
Ca 4 dl melk
Salt/pepper
Amerikansk blanding
Makaroni

Kjør fisken i maskin, eller du kan bruke en skarp kniv å kutte den
Ha i krydder, og spe ut med melk til farsen er smidig og "fløffi "
Tilsett makaroni og grønnsaker etter ønske

Stek på middels varme til de er gylne på begge sider .

Server med potet, grønnsaker og smeltet smør , eller Gjør det like enkelt som oss, ha bare litt grønnsaker og makaroni på siden og server med ketchup :)
Det digger iallfall ungane ;)

Rekesalat til påskefrokosten

Den beste rekesalaten lager du selv. Og hva er vel bedre enn å nyte en skive med deilig hjemmelaget rekesalat i påsken

Oppskrift på denne herligheten er så enkel at det er nesten latterlig

1 boks reker
1 paprika
1 løk
Majones
Remulade
Hamburgerdressing

Kutt paprika og løk o små biter, sil av laken fra rekene,
Bland sammen reker, løk og paprika
Smak til med majones, remulade og dressing.

Blant sammen og nyt :)

Spiral pizza

Siste kvelden Magne er hjemme koser vi oss alltid med litt ekstra god mat, ikveld hadde jeg lyst til å prøve meg på spiralene jeg så på kreative ideer, jeg brukte vanlig pizzadeig :)



 

spiralene lages ved å trille ut en lang lefse for så å rulle den inn på et kremmerhus laget av papir og alminiumsfolie.


stek spiralene i 10 min, la de avkjøle litt før man fjerner folien.

Fyll spiralene med pizzafyll, og ost. legg litt ost på toppen også så du får litt fordelt og ikke bare i åpningen av spiralen 

stek på 225 grader i 7 min til ( varierer fra ovn til ovn )



Spiralene var gode, og for de av dere som bor i nærheten, så minnet de om Haugens pizzahorn ;)

jeg brukte karbonadedeig og pizzafyllet jeg brukte var Toros kjøttdeig og løk ;), tilsatte mengden vann som oppskriften tilsa, men lot det koke inn nokså godt.

En god og mettende kosemat:) 

 

Salt lange - en god gammeldags middag

Salt fisk er noe av det beste jeg vet, men siden jeg har gjort barna våre en bjørnetjeneste med sjelden og aldri ha det, så er det nå slutt, guttene kan slettes ikke begynne å like salt fisk hvis de aldri får det servert. så idag var det salt lange med potet, gulrot og sprøstekt baconfett :)



 

Saltfisk er lett å lage, og du kan bruke det meste, men torsk og lange er blandt de beste synes jeg ;)

Du kan salte fileter, men jeg liker best når det er skinn på, synes det er enklere. Salt fisken med havsalt og la det trekke i minst 8 timer. ha godt med salt på :) er det skinn på fisken legges det med den skinnfrie siden ned i saltet.

Når fisken skal tilberedes skylles saltet av og den trekkes i 15-20 min alt etter hvor store stykkene er. Men en god tommelfingerregel er, når fisken begynner å slippe beinet, eller at den flaker seg fint, da er den ferdig ;)

 

Server med kokte poteter, gulrøtter og sprøstekt bacon. Hvit saus er også veldig godt til salt fisk, og tilsett gjerne litt sennep i sausen, så blir den ekstra god :)

 

Restene av fisken ja, de renser du så lager du plukkfisk av det. Og ønsker du ikke fisk to dager på rad så legger du det i frysen til du har lyst å bruke det ;) Her i huset blir det plukkfisk i neste uke :)

Fisk klar til bruk i plukkfisk -  neste uke, så stay tuned :D

 



 

Friluftsdag i barnehagen

Idag har vi hatt en fantastisk dag i barnehagen, og jeg var så heldig å kunne Være med den ene avdelingen på turen.

Over 50 unger var med på friluftsdagen .

Turen gikk til Eventyrskogen hvor vi grillet pølser på bål og det ble dramatisert eventyr for de små

Så bar det videre ned til New Zealand hytta hvor ungene fikk gå på gulljakt.

Jeg er så takknemlig for at jeg fikk Være med på denne turen, det var kanskje ikke den mest spennende maten på tur,  men opplevelsene med å være med de små var fantastisk, små og store storkoste seg.

Bålet er blitt tent,  nå ventes det bare at det skal bli varmt nok til å grille pølsene

Små og store er sultne etter en lang tur:)

Dette smakte godt nå :)

Etter mat må man ha litt kaffe

Når alle var mette, da var det tid for spikking,  de som ville fikk lage seg et skogstroll

Her er noen av barna som sitter på rekke å venter på at eventyret skal starte :)

De tre små griser og den store stygge ulven var dramatisert av noen av de ansatte :)

Her har vi ulven  :)

Etter eventyret bar det ned til New Zealand hytten og gulljakten kunne begynne

Vi finner gull :)

Gullklumpen jeg var så heldig å få låne av et av barna for å fotografere :)

Kok din egen energiboost

De to første månedene er over, vi har kommet oss igjennom dem ved å late halvveis som at nå skal julekiloene vekk, kroppen skal ned til bikinikropp, men for å komme oss gjennom disse trauste mørke månedene ja da må vi kose oss med god mat.

Men nå er det slutt på å late som, nå er det alvor, halvmaraton for min del nærmet seg med stormskritt, så nå må de stakkars 8 km turene byttes ut med intervall, fartsøkning og tempoløp.

Så har vi det samme evindelige problemet, vekten 😯 koser man seg, ja da øker  den, det er jo da energiboosten min kommer inn.

Kok opp 1,5 l vann
Skrell og del opp en nokså stor ingefær
Del 2 chilli i to og ha i
Samt saften av 2-3 sitroner

Ha det på flasker og avkjøl.

Dette kan drikkes som te eller kald shoot,  ønsker du litt søtnig så bruk honning, så får du honningen fantastiske egenskaper også med.



 

Yes det ser ut vann, men kan love at det smaker ikke vann 😁

Kraftig smak av chilli, ingefær og mild sitronsaft

egenskapene i boosten:

Chilli er rik på antioksidanter, det er en god kilde til c vitamin, som er med på å øke jernopptaket i maten, og ikke minst den øker forbrenningen.

 

Ingefær har Vært med på å behandle en rekke plager i årenes løp, den er med på å lindre reisesyke, den kan lindre leddgiktplager, den kan forebygge blodpropp og den hjelper på forbrenningen.

Ta en bit å tygge på for å styrke immunforsvaret,  den kan holde deg frisk :) når alle andre er syke :)

Sitron er med på å rense kroppen, etter mye junkfood, eller mat generelt med mye tillsetningstoffer og konserveringsmiddel.
Daglig inntak av sitron vann er med på å rense blodet
Den er en god kilde til vitamin c, b  den inneholder jern, kobber, kalium, og kalsium

Sitron vann puffer opp humøret og hjelper mot depresjon og stress. Er du trett stikk et hull i sitronen og sugen ut saften

Dette er bare en liten liste av hva disse fantastiske krydderne og frukten er gode for listen er uendelig med helsefordeler, så her er det bare å ta i bruk :) ente  i form av "energiboost" eller hver for seg.

Alle tre tingene gjør seg fantastisk i mat :)

Indrefilet med søtpoteter og guacomole

Lørdagens kos ble indrefilet med bacon og sopp, søtpotetfries og guacomole

Balansen i dette måltidet ble helt feil,  og ja, jeg er enig det ser fantastisk godt ut, og de første munnfuller var nokså gode, både med søtpoteter,  guacomolen og biffen, mente at dette var absolutt lovende, men etterhvert skjedde det noe, sødmen fra søtpoteter ble kvalmende, sammen med bacon og sopp blandingen,  biffen var fantastisk med rødvinsausen.

Så i bunn og grunn var søtpotet og guacomole ikke passende her, kjempegodt hver for seg,  men min personlige mening så manglet retten de gode smaken fra vanlige poteter, enten i form av kokte, stekte, frittes eller gratinerte.

Med skikkelig poteter hadde retten fått den rette balansen med smaker.

Jeg kommer til å bruke søtpotet igjen, men ikke til indrefilet

Guacomole var også, kjempegod men den passer foreløpig best på Taco :)

Salat bord i barnehagen

1 gang i mnd har vi salat bord i barnehagen, til stor glede for store og små.

Det er fascinerende å se hvordan de små koser seg med maten, og klarer fint å forstå prinsippet med "køordninger"

Maten inntas med stor entusiasme og så fornøyd er de med å kunne ta det de liker, og ofte ender de opp med å smake det som sidemann liker så godt som de gjerne tidligere ikke har likt selv:)

Små og store har virkelig kost seg Idag.

Vårt salat bord Idag inneholdt

Paprika
Mais
Agurk
Feta ost
Krutonger
Kylling
Skinke
Strynskinke
Pasta
Tomater
Dressing
Rødløk
Salat
Brød

Hjemmelaget fiskekaker ala magne

Når man jobber senvakt i barnehagen, så er det ikke noe som er så deilig å komme hjem til middag.

Magnes oppskrift (grunnoppskrift fiskefarse)

500 gr fisk ( fersk fisk)
2 ts salt
1 ts pepper
1 ss potetmel
Ca 3 dl melk
Muskat etter ønske

Ha fisk og salt/pepper i mikser
Tilsetter potetmel og muskatt
Spe ut med melk, farsen skal Være såpass fast at man kan lage boller av den

Magne valgte å servere pasta til fiskekakene,  enkelt men veldig godt :)

Kreolsk fiskesuppe


 

Jeg har absolutt fått litt sansen for kreolsk mat, den kraftige smaken fra herlige krydder, ja det er jo bare så nydelig. 

Idag er det Kreolsk fiskesuppe som skal for tur. 

til 6-8 personer 

1 liter fiskekraft,
1 pk hakket tomater
1/3 purreløk
3 gulrøtter
1 ts sukker
kreolsk krydder 
300 gr. torsk
salt pepper
en liten skvett fløte 

Kutt grønnsakene, og surr løk og litt smør i en gryte, tilsett kraften og de andre grønnsakene. la det koke i 10 min du tilsetter tomater og krydderet, la dette koke i noen minutter, tilsett fisken i biter. la suppen trekke i 5-10 min til. server med ferske rundstykker eller brød.


 

( kreolsk krydder er en blanding av : paprika, salt,hvitløk, pepper, løkpulver, Cayennepeper, oregano og timian ) Det kan kjøpes ferdig, eller lages selv. jeg har laget mitt selv, det er veldig enkelt ;) 

Ovnsbakt fiskelapskaus

Idag var det barnehagens dag i barnehagen,  noe jeg fikk nyte godt av 😊 jeg ble invitert inn på den ene avdelingen hvor de delte ut avis de hadde laget selv , kjeks og te/ kaffe.
Det var deilig å kunne ta seg 5 min å lese avisen demmes,  de laget masse flott dikt om havet, og tilfeldigvis var det nettopp fisk som sto på menyen Idag

Diktet er skrevet av barna på Kvernhjulet.
Jeg har fått lov av pedagogisk leder på avdelingen og publisere diktet.
Jeg kunne skrevet det av, men da hadde jeg ikke fått med de flotte tegningene.

Å lage mat til 80 barn og voksne krever en mengde mat, og fisk er heldigvis noe de fleste er glad i

Fiskeform er populært, og det er kjempeflott å lage,

Jeg bruker frosne grønnsaker, ( brokkoliblanding)
Av fisk går det laks, torsk og sei,
Tilsetter krydder, smør og buljong
Og poteter kuttet i skiver.

Det er fort gjort å lage ovnsbakt form,  og når retten er i ovnen har du tid til å Gjøre noe kjekkere☺

Matbloggtoppen Blogglisten
hits