Skinkebrød med salat

I klubb sist fikk vi servert deilig skinkehorn med salat, rømmedressing, Idag har jeg gjort min vri på hornet og servert med salat med feta ost og krutonger

Jeg har tatt utgangspunkt i deigen til pariserloffen.

Kjevles ut

Fyll på med skinke, rødløk  og purreløk

Rull sammen og legg den i en bue, ha på ost :)

stek i ovnen i 30 min på 225 gr.

Fiskekraft -ala Magne

Idag når jeg kom hjem fra jobb hadde min kjære kokt masse deilig fiskekraft:) fylt på glass klar til frysing i påkomne tilfeller:)

Kraften er kokt på avskjæres fra fisken,  samt en mengde rotgrønnsaker :) noe mer eksakt fikk jeg ikke fra han da han bare hadde slumpet; )

I løpet av uken venter litt fiskemiddag   imorgen blir det kreolsk fiskesuppe, av den gode kraften :)

Dagens fangst, ikke det helt store, men Gjør absolutt nytten :)

 

Jeg er heldig som har en mann som synes det er kjekt  med fisking.
Sammen med sin far får de ikke bare gode middager, men gode og minnerike stunder som far og sønn.
Kan det bli bedre, og når de kommer hjem til familien med torsk på 20 kg, ja da er det jo gøy ;) og en arti skrøne har de alltid på lager:)

Viltgryte med sprøstekt bacon og ertestuing


 

Vi har hatt middagsgjester og dagens søndagsmiddag ble viltgryte med hjemmelaget viltpølser, potet, gulrot, ertestuing og sprøstekt bacon

basen til sausen er Toro Viltsaus, men den blir fantastisk ved å tilsette,

1,5dl rømme,
2 sscreme fraiche,
2 skiver brunost,
1 ss tyttebærsylt,
1 buljongterning
og ca 4 dl mer vann enn det som står på pakken,
ha rå pølser som trekkes i sausen i ca 40 min

stek 8-10 aromasopp med litt sukker og ha oppi gryten rett før servering. 

til ertestuing bruker jeg bare pose, men tilsetter 1,5 dl fløte og 1 dl melk og resten vann i forhold til oppskriften. ha i en klype eller to med sukker. 

Server med sprøstekt bacon.

 

Dessert idag var panna cotta


Panna cotta er enkelt å lage, oppskrift finner du her ;) 

 


med gjester rundt bordet er det viktig med detaljer, idag synes jeg det passet med ville dyr :)


Bordet er klar til gjestene :)

 


 

  

Mikkes Namnam kake

Da jeg var lita jente, knappe 5-6 år, da var den beste kaken namnam kake fra Mikke mus, Oppskriften sto i Donald Duck bladet, men det er jo Mikke som er kjent for å lage kaker da :)


Namnam kake pleide min storesøster å lage, etter at hun hadde funnet oppskriften i nettopp Donald. Donald var det egentlig pappa som likte best å lese, så han kjøpte det hver eneste uke, og ja, som barn flest synes vi jo dette bare var stas :).

Kaken den smakte av barndommens enkle liv, ingen problemer, ingen bekymringer, bare et barns glade sinn over å få noe søtt, for det var jammen ikke hverdagskost nei, vi snakker tross alt om sent 70 og tidlig 80 tall her. 

I høst så lagde min storesøster denne igjen, og smaken som minnet meg om små barndomsår kom snikende for hvert bit jeg tok, den søtlige smaken fra syltetøyet,  sukkeret som klisset litt på fingrene og smaken av søt kake med hint av appelsin smeltet i munnen.

Oppskriften skal du selvsagt få :)

4 dl hvetemel
225 gr. margarin
3 egg
3 dl Sukker
2 ts vaniljesukker
2 ts bakepulver
1 dl Appelsinjuice
 

Smelt margarin
Bland sukker og egg til eggedosis
hell margarinen oppi eggedosisen
Bland sammen mel, bakepulver, vaniljesukker 
veksle på å helle i mel og appelsinjuice i eggedosisen
bland alt godt sammen
hell røren i langpanne, 
stekes ved 250 gr. i 6-8 min

Når kakes taes ut, strø sukker på kaken, og kjøl den av litt.


 

Når kaken er litt avkjølt, skjær kaken i 2, ha syltetøy på den ene halvdelen, jeg bruker bringebær, legg den andre delen oppå og dryss litt sukker på toppen, 

voila ferdig til servering, og du har fått deg en ekte Mikkes Namnam kake 

Hjemmelaget viltpølser


Ferdige pølser klar til varmebehandling - mine ble puttet rett i frysen. 

Det er pølsemakeri som står på tapetet idag ;) med så mye vilt kjøtt vi har i frysen, mye av det kjøttdeig, tenkte jeg hvorfor ikke lage pølser av noe av det. først kjøpte jeg ferdig vasket tarm på det lokale slakteriet, Det lokale slakterie er selvfølgelig Snørteland i Skudeneshavn :) 

 tenkte jeg kunne være en grei begynnelse med 2 meter, men så kom jeg over en side på nettet hvor de selger tarmer, stivelse og krydder i ferdige pakker til forkjellige typer pølser, ja da går vi for det, så jeg har idag 18 m tarmer :) 16 av de skal være nok til 5 kg farse.

Nettbutikken som selger ferdigpakker til hjemmelaget pølser er Notimshop , her er det virkelig alt hva hjerte kan begjære spesielt om du er i litt overkant glad i pølser :)


Kjøttet, krydderet og stivelse klar til tilberedning.

 

Så da var det bare å begynne, for å være på den sikre siden har jeg valgt å følge oppskriften til der jeg kjøpte pølsepakken, den skulle da inneholde

1,75 kg kvernet viltkjøtt
1 kg kvernet storfe
1,25 kg kvernet svin

Så enkelt, her er det bare å kjøpe kjøttdeig, sveip sammen med stivelse og krydder, og det vannet som står i oppskriften, Voila, Det kan jo ikke bli enklere.

så godt så gjort, på butikken å få kjøpt svinedeig og kjøttdeig. ( valgte kjøttdeig for å få fettprosenten rett i forhold til oppskriften ( 14% )

Jeg startet med å skylle tarmen som lå i tørrsalt, skulle deretter la det ligge i lunket vann, maks 30 gr.


Stivelse og krydder blandet sammen og skal blandes med kjøttet.


tarmen trekkes på pølsepressen.
 


pølsen klar til å deles opp i mindre deler ved å snurre rundt tarmen, hold et fast trykk på begge siden og snurr. med litt øvelse så gikk det greit.


pølser ferdig snurret og klar til varmebehandling.


Pølsen er stekt på svak varme, vil du koke den, så må ikke vannet overstige 80 gr. da sprekker pølsene lettere. 

Om du ser luftbobler i pølsene, bruk en nål og stikk  hull på dem, da ungår man at de lettere sprekker ;)

 

Det var en opplevelse å lage pølse, jeg brukte i underkant av 3 timer på pølsene, da hadde jeg 5 kg farse. hadde litt tarm til overs som jeg la i frysen. den tenker jeg at jeg bruker ved en senere anleding til kyllingpølser ;) gøy var det iallfall å gjøre noe nytt ;)
 
 

 


 

Elg Bourguignon & panna cotta

Ikveld har vi invitert til familiekveld med søsken ( svigersøsken ) og nieser og nevøer, barna får barnemeny ( pølse og pommesfrites ) og vi voksen skal kose oss med Elg Bourguignon, til dessert er det gele og vaniljesaus til barna og panna cotta til oss voksne :)

Elg  Bourguignon har vi laget før så forskjellen fra tidligere og idag er at vi bruker bacon idag og sist brukte vi salt sideflesk.


Oppskrift til 6-8 personer 

1,5 kg elg eller annet kjøtt
Ca 600 gr salt sideflesk el bacon
3-4 ss hvetemel
2-3 store løk
Ca 500 gr gulrot
1 kvast timian 
3 fedd hvitløk
2 ss tomatpure
2 pk kalvefond el. til så mye væske du har i gryten ;)
Rødvin
Kraft
250 gr Sjampinjong
Buljongterning til løk og sjampinjong

Fres bacon på panna, og gjør likeså med biff/elg
Legg kjøttet på en plate og dryss over mel, sett det på varmluft 200 gr. i 10-15 min
surr løk og gulrot i en gryte, tilsett en kvast timian og 2 raspet kinesisk hvitløk (el. 3 fedd hvitløk )og 2 ss tomatpure
kok dette inn
tilsett kjøttet og fyll opp med rødvin så det såvidt dekker kanten på kjøttet
tilsett kalvefond og la det småputre i 2 timer

Etter de to timene freser du sjampingjong i pannen med litt buljong, ha dette i gryten

Serveres med poteter, pommes frites, eller stappe, selv har vi valgt potetbåter stekt i actifry ;).

Panna Cotta

Panna Cotta er en nydelig dessert, som er en av mine favoritter, og den her rimelig enkel å lage, er fort gjort, og er du av de som frykter gelantinplater ? ja da bruker du gelantinpulver :)

oppskriften jeg brukte til 6 personer

7,5 dl fløte
1,5 dl sukker
1 vanlijestang
4,5 ts gelantinpulver
1ts revet sitronskall
saften av 1 sitron

skjær vanliljestangen i to og skrap ut innholdet ha det sammen med stangen og fløte, og sukker i en gryte, kok forsiktig opp,Ta så ut vanlijestangen,
ha i sitronskall. rør runt, bland saften fra sitronen i gelantinpulveret og bland i, la det stå å kjøle litt, og husk å røre rundt før du ha dem i dessertskålen.

Dette skal være 6 porsjoner, men etter å ha servert det 2 ganger, og begge gangene viser det klart at det er litt for mye, du kan fint få 8-10 porsjoner ut av denne, desserten er søt, og man trenger ikke mye før enn er fornøyd :)


Panna Cotta laget jeg igår, så det har stått til kjøling til idag.
Det er det fine med denne desserten, du kan lage den en tid i forveien så slipper du å stresse med det samme dagen du skal ha middag :)

Og dessertskålene, Jeg kom over disse snåle og ikke minst billige skålene på Biltema, tanken falt med en gang på Desserten jeg skulle servere idag, suverene, og til prisen av 20 kr pr glass, ja da er det ikke noe å snakke om engang :)


disse flotte dessertskålene min tar 2 dl, perfekt størrelse til dessert ,) når du har helt oppi panna cottaen, lukk igjen lokket og sett kjølig, når de er klar har du litt rød saus oppi, og serverer. kjempeflott :)

 

 Imorgen har jeg tenkt å være pølsemaker, da er det viltpølser fra bunnen som skal til pers. så får vi se om det blir suksess eller katastrofe :D. 

Ha en flott fredagskveld du også :D

 

Kvitsøykomla i fiskesuppe


Kvitsøykomla i fiskesuppe

 

I snart 12 år har jeg vært bosatt i Skudenshavn, øya på siden av kvitsøy, men aldri smakt kvitsøykomla, Jeg spurte rundt på jobb idag om noen hadde smakt kvitsøykomla, men det var få som visste hva det var. Noen påpekte " er ikke det den store komla de selger på ferja ? " NEI det er det ikke, det er sørlandskompe :) og ikke kvitsøykomla,  overrasket som jeg var trodde jeg dette var vanlig her, men det er det visst ikke. til tross for at Kvitsøy ligger et steinkast unna :) dagens middag ble iallfall kvitsøykomla i fiskesuppe :)

Jeg forhørte meg heldigvis med en bekjent som har laget kvitsøykomla tidligere, og fordi hun ikke hadde brukt fersk fisk så ble væskemengden feil, dette kunne jeg heldigvis ta i betraktning. Så tusen takk AK :)

Jeg fant oppskrift på matoppskrift.no, men fordi jeg også skulle bruke frossen fisk, hadde jeg kun 1/2 dl melk og ikke 3 dl som står i oppskriften.

600 gr. fisk
1/2 -3 dl melk ( alt etter om du bruker fersk eller frossen fisk )
1 ss potetmel
1 ss hvetemel
1 egg
salt
pepper
ingefær
reven muskatnøtt
smør

Slik gjør du:
bland alt unntatt smøret i en mikser, miks til farsen er glatt og smidig
form runde kuler store som tennisballer, og ha en liten bit med smør i midten
legg i kald kraft og kok opp, la dem trekke i 10-15 min. 

kok fiskesuppe av kraften og server

Jeg hadde også fiskesuppe liggende i frysen fra før, som jeg valgte å bruke, komlene kokte jeg derfor bare i ren buljongkraft og tilsatte heller noe av buljongen i suppen når komlene var ferdig. resultatet var fantastisk ;) Jeg kommer garantert til å spise kvitsøykomla igjen, og er du glad i fisk er det absolutt noe du burde vurdere ;)

Fremgangsmåten er så enkel at det ikke er unnskyldninger for at det tar lang tid, maks 1 time fra du begynner til middagen er på bordet ;)


Kutt fisken i biter
 


Ha alt, untatt smør i mikser. Husk farsen skal være fast i fisken, så tilsett heller litt og litt melk, så er du på den sikre siden ;)


Ha en liten bit smør i ( dotten )


Pakk den godt sammen


La vannet være kaldt når du har komlene i, kok opp og la dem trekke i 10-15 min. 
Legg komlene til side og kok opp suppe på kraften. om ikke du har gjort som meg, at du hadde en ferdig liggende i frysen. bruk da litt av kraften til å tynne ut suppen litt :)


Komlene i fiskesuppen

Retten kan serveres med poteter smeltet smør og flatbrød, selv hadde vi bare suppe og komla, men kan godt anbefale poteter eller brød til. 

 

BON APETITT :)

 

 

 

Drømmebakeriet

I går var jeg så heldig å få tak i vaniljesukker fra Madagaskar  ( laget av drømmebakeriet og kryddersukker fra drømmebakeriet

Vaniljestangen et er blandet med vanlig melis.

Visste du også at vaniljesukker  du får på butikken er vanilli.
Vanillin er kjemisk og hovedkomponenten  i vaniljesukker.

Kryddersukker et inneholder

Demeransukker, kanel, lakrispulver, nellik og stjerneanis
Smaker godt til fruktsalat og  eple

Smaken minner meg om milde  lakrisbonbonbon,

Jeg tror faktisk den kan smake meget godt i en irish coffee 😊

 

Man får "skikkelig" vaniljesukker i vanlig butikk også ;)


Dr. Oetker har madagaskar vanilje. 

Konfirmasjonskaker

Vi er i slutten av Februar, våren banker øyeblikk på, og med våren følger konfirmasjoner. Kjekke dag hvor familie samles i hopetall :)

I 2014 hadde jeg æren av å lage konfirmasjonskaker til min kjære niese og til min kjære  forlovers datter :)

Min forlovers datter fikk bunadsjente, laget som sjokoladekake med sjokoladekrem

Min niese ønsket en rosa som gikk til bordpynten :)

Begge ble godt fornøyd :) heldigvis :)

I år har jeg fått æren til å lage til enda en niese og nevø :)

Nevøen min er ivrig fotballspiller, så tema der er en selvfølge, og ønsket om gulrotkake

Min niese har ønske om en dus rosafarget, og msrsipankake

Planlegging er derfor i full gang, gleder meg til å dele resultatet med dere

Stekt lyr med tilbehør

Idag var det stekt lyr som sto på menyen 😊
Som datter av en fisker fra Svolvær så er det en selvfølge at jeg skal kunne tilberede fisk i forskjellige former 😊
Heldigvis liker jeg det meste av fisk, men styrer unna sild og lutefisk 😁

En utfordring er å få de søteste små til å like all fisk, så det blir mye "jeg liker ikke" hvis ikke fisken kommer i form av fiskepinner, men serverer vi det mange ganger nok blir de vant til det og reagerer ikke når fisken kommer på bordet ☺

Stekt lyr er lett middag som er gjort mens potetene koker ☺

Ha melblanding med salt og pepper i en pose, legg fiskestykket i og knytt en knute på posen. Rull den nå rundt så alt mel fordeler seg rundt fisken

Stek fisken i pannen, ha godt med smør i, når du har litt plass i pannen tilsetter du en løk kuttet i strimler, dryss en ss sukker over løken, da får den en kjempegod smak.

Ta 2 ss med rømme og 1 ts sukker, smaker kjempegodt til stekt lyr ( og stekt makrell)

La løken surre til den er gyllenbrun

Server med potet, gulrot, stekt løk og rømme.
Kjempegodt

Eldstemann synes godt pus også kunne få litt fisk ☺

Rundstykker proppfulle av protein


Jeg fikk 9 rundstykker og med min oppskrift ble de ca 66 kcal pr rundstykke, 

En god venninne anbefalte meg disse rundstykkene, proppfulle av protein og delikate rundstykker.

Cottage cheese er noe jeg aldri har hatt i hus, så jeg er selv veldig spent på disse :)

Oppskrift på disse

4 egg
400 gr. Cottage cheese
400 gr. Havregryn
1 ts bakepulver
Salt/krydder

Miks egg og CC sammen til en jevn blanding, ha i det tørre og fortsett miksingen

Stek på 200 gr. i 20 min.

Jeg i min iver så ikke etter hvor mye det var i en cottage cheese pakke :p antok i mitt stiller sind at det var 400 gr. Men dessverre var det bare 250 gr. Mine har derfor ikke så mye som oppskriften tilsier, men jeg tilsatte ca 1 dl melk for å få deigen våt nok,  satser på at det går bra :)
Deigen ble veldig klissete, men ved bruk av hansker så gikk det greit:)


Rundstykkene var virkelig gode, og mettet godt. 

Hjemmelaget nanbrød med hvitløk


Nanbrød, med og uten hvitløk, den lengst borte er hvitløk i deigen, til høyre drysset hvitløk over, og den til venstre er uten.
 

Etter en rolig helg på sørlandet, kom vi hjem nokså tidlig søndags ettermiddag og bestemte oss at vi skulle ha chicken tandori som kombinert middag/kvelds, det ga meg jo absolutt muligheten til å stille med hjemmelaget nanbrød, hadde mye rester i kjøleskapet av kulturmelk, lettrømme og creme fraiche så jeg så mitt snitt i å tilby hjemmelaget nanbrød.
Dette har jeg hatt lyst til å lage en stund, så jeg måtte jo bare benytte sjansen når den bydde seg :), og jeg angrer ikke, det er noe av det beste jeg har smakt av nanbrød, tror ikke jeg kommer til å kjøpe ferdiglagde nanbrød igjen. for dette var skikkelig godt :)

Jeg tok utgangspunkt i oppskriften hos tine.no for å få alle ingrediensene med, men noe ble byttet ut med det jeg hadde tilgjengelig, min ble derfor slik

4 dl Lettmelk
4 ss sukker
1 pk gjær
2 ts salt
2 ts natron
4 ss olje
3 dl kulturmelk
2 dl rømme
2 ss cummin
2 ss koriander
Hvitløk ( så mye du ønsker :) )
ca 300 gr hvetemel
ca 300 gr. fullkornshvetemel
ca 300 gr. med Dallari hvetemel ( italiensk)
( eller ca 900 gr hvetemel )

( dette gir ca 18 brød )


Jeg var så sikker på at jeg hadde nok mel i hus, men der tok jeg feil, så hos meg ble det litt av hvert :p men litt grove er jo bare sunnere :) så om du lager som mine eller bare har hvetemel i er helt opp til deg :)

varm opp melk til ca 37 gr. ha i gjær og sukker, la det stå i 15 min.
lag en bolle med de tørre ingrediensene og ha melken og gjæren oppi, kna deigen til den er jevn og sett på heving 1 time.


Deigen til heving - skal heve 1 time
 

Del så emner i passelige boller, og kjevl dem dråpeformet - ha gjerne hvitløk i når du elter den etter heving, eller dryss dem på etterpå de er ferdig kjevlet.


Her har jeg to med hvitløk og 1 uten. vil du ha ekstra sterk smak på nanbrødene så dryss litt krydder over før steking.


Chicken tandori ( saritas ) med ris og hjemmelaget nanbrød, smakte aldeles nydelig om jeg skal si det selv :D
 

Jeg har laget nokså mye deig, så jeg skal forsøke å gjøre med denne som jeg gjør med pizza deigen. etter første heving lager jeg porsjonspakker så det er bare å kjevle ut å steke neste gang vi vil ha indisk :) på den måten får vi nystekt hver gang. Det funker som bare juling med pizzabunner, så håper det går med denne også. Det vil imidlertid kommer frem i et senere innlegg :)


Jeg la deigemner i muffinsformer for at de lettere skal kunnes taes fra hverandre :) la 3 og 3 i hver pose.
Da kan jeg lett ta opp det jeg trenger, og la dem tine før jeg kjevler og tilsetter hvitløk :)

 

Er grisen menneskemat ?

En facebook venn linket til en artikkel fra bibelensier.no at grisekjøtt ikke er menneskemat, dette måtte jeg lese, Ifølge dem var det en hel mengde årsaker til at vi ikke burde spise svin, det var sykdomsfremkallende og de henviste til midtøsten hvilke det ifølge koranen er urent å spise svin som vi alle vet, men også at de oppnådde en høyere levealdre samt holdt seg friskere enn vi fra vesten som spiser mengder av svin.


bildet hentet fra freeimages.com

Jeg måtte google litt her, om svin er urent, og usunt å spise, I en artikkel fra VG fra 2011 kom det frem at svinekjøtt er rødt kjøtt og ikke hvitt som vi har trodd, det at det har den hvite fargen når den varmebehandles gjør den ikke til hvitt kjøtt.. Og rødt kjøtt øker risikoen for tykk og endetarmskreft... det vil vi ikke ha...

En annen artikkel hevder at det inneholder svovel som er farlig for brusk i ledd og kan derfor gi leddplager og liknende

samme artikkel hevder at rheumatisme, allergier, kreft kan være årsaken etter å ha spist svinekjøtt 
Det hevdes at vi vil få bedre helse uten svinekjøtt ( artikkelen jeg henviser til finner du her )

Aftenposten hadde i februar 2010 en artikkel hvor overskriften var " Hva er det med grisen " 

Ja man kan virkelig spørre seg, hva er det med grisen, er den uren, og bør vi holde oss unna den, Er dette noe bønder er redd vi skal oppdage, at grisen ikke burde vært servert på middagsbordet, eller til frokost når egg & bacon skal inntas, og hva med bønner og bacon som serveres til kvelds. 

Grisen er vel egentlig det eneste dyret som kan bli servert til alle måltider, frokost, lunsj, middag og kvelds, selv kan jeg ikke tenke meg et liv uten bacon, jeg elsker bacon og håper jo i det lengste at det er feil informasjon vi har her, Men jeg undres jo, hvor mye sannhet er det i dette ?

Risikerer vi kreft, revmatistiske sykdommer, fedme, dårligere imunforsvar, astma og dårligere helse generelt ?


 

Om dette stemmer, om vi skal tro på alle disse artiklene hvorfor går ikke da myndighetene ut å slår alarm, hvis dette skulle være så forferdelig å få i seg, da burde jo griseoppdrett være avskaffet. Grisen burde blitt et kjæledyr og latt det bli med det. 
Og alle sykdommene, det må da koste myndihetene en hel gru om alle disse sykdommene skulle skyldes på grisen, jeg får det virkelig ikke til å rime.

Søker man på nett etter oppskrifter så finner man en hel haug med svineoppskrifter. men om man søker på "er gris sundt," så får man opp masse artikler, men det eneste som finne fra helsedirektoratet er anbefalinger om å spise mindre rødt kjøtt og mer frukt og grønnsaker, fullkorn og fisk.

Er dette oppspinn eller finnes det snev av sannhet. Er dette Helsedirektoratets måte å skrive at dette er sant, men pga økonomi så velger de bevisst å ikke gjøre mer med det. Eller er svinekjøtt like farlig/ufarlig som snop, cips, mengder med pizza og annen usunn mat, at det er greit med litt men ikke for mye. 

Jeg for min del synes det var spennende lesing, men kommer nok til å spise svinkjøtt i fremtiden, om jeg spiser like mye skal være usagt, for litt usikker er jeg jo, stemmer dette eller er man helt på jordet ? men bacon og svinestek, knoke og woket svin kommer nok til å finne veien til vårt kjøkkenbord i fremtiden også.

 

Honningmarinert svinekjøtt

Jeg elsker honningmarinader, har aldri lagt det før med fant ut at nå var det på tide å prøve seg. 

2 ss honning 
2 ss olje
saft fra en sitron
salt og pepper
 

jeg smurte inn svinekjøttet med marinaden før steking og under steking, stekte på midddels varme til de ble gylne. 


 

serverte med ostegratinerte grønnsaker og Pommes frites 

Pommes frites er stekt i acti fry gryten vår så den er ikke så usunn som pommes frites stekt i frityrkoker. smaker like godt og man slipper fettete fingrer når man spiser :) 

 

Pattegris vs lammekjøtt

Kom over en artikkel fra Top Chef på tv2 hvor deltakerne skulle grille pattegris, det første som slo meg, er det så mye værre enn de små søte lammene som blir slaktet bare få måneder ? 

En av kokkenen kokte av raseri når han fikk vite hva de skulle grille  ( art. finner du her  )


Jeg måtte google litt å få litt forståelse på hva som er hva er,
En pattegris er en gris som taes fra moren få uker etter fødsel, og lammene blir født på våren og tatt til slakt på høsten, Er det så gale da? vi spiser jo kjøtt, og vi spiser mye av det, vi kjøper på kjøtt i butikkene og vet utmerket godt hvor det kommer fra, noe av det blir gammelt å går rett i søppelet fordi det var blitt for dårlig, er vi for lite humane når det kommer til kjøtt ? Bildet er hentet fra internett 
 

Jeg elsker kjøtt, og fisk, og har egentlig aldri tenkt på hvor små de er når de sendes til slakt, det har aldri vært et tema, hva så om de er små, vi liker kjøtt og vi vil ha det mørest mulig, spiller det da noen rolle om dyret er slaktet ungt eller gammelt, Jeg vet jo også at ung ku er mye bedre enn gammel ku, den er mørere når den er ung, men jeg vet ikke når den blir sendt til slakt, jeg har aldri brydd meg, for når jeg vil ha storfe til middag så vil jeg ha mørt kjøtt, det er det jeg betaler for. Jeg betaler til butikken en vare som skal være mør, den skal ikke være seig, kan ikke tenke meg noe værre enn seigt kjøtt, som føles som tyggis, 


Sauer som sild i tønne, er dette en human måte å behandle dyr ? 

 

Som kunde er det dette vi vil ha, da kan vi ikke komme å fortelle samfunnet at det er forferdelig at vi bruker unge dyr, jammen vi vil jo at maten skal smake, skal vi være så uvitene at vi skal ikke vite når kjøttet er slaktet, om det er hun eller han, stor eller liten. Bøndene rister nok på hue av oss forbrukere som er så hårsåre når det kommer til slakt. Dyrene formerer seg fordi vi skal spise dem, ikke fordi de er til pynt, Spiser vi ikke dyrene så må vi slutte å produsere dem, for om vi alle hadde blitt vegetarianere så hadde det ikke vært nok mat til alle, regnestykket er ikke så vanskelig  :) 

Om jeg ikke bryr meg om dyrene ? Jo kan skjønne jeg bryr meg om dyr, og jeg synes de er skjønne og nusselige, dyr som ikke vi skal spise, som holdes i bur synes jeg ikke om, pelsfarmer er ikke noe vi trenger, vi spiser ikke kjøttet til reven, eller minken.
Så der har jeg ingen forståelse, men vi spiser gris, ku, hest, lam, kylling og ender de har et formål og det er for å bli mat på vår tallerken. enten vi liker det eller ikke.  


bildet hentet fra internett

 

Så jeg har kommet frem til at det spiller ingen rolle når dyrene slaktes, enter blir det tatt når det er ungt å slipper å leve som sile i tønne eller etter noen år på baken hvor det har fått mulighet til å feite seg opp så vi kan få ekstra god svor på ribben, mat er mat, kjøtt er kjøtt og det har vært levemåten vår i mange 100 år.

 

 

 

( Æssjjj, skal vi ha snegler ) Kreolsk pasta med kylling

Det første guttene spurte om når maten var ferdig....uæhh skal vi spise snegler ??

Det var virkelig dagen, men må jo innrømme at pastaen som Gabriel hadde valgt lignet faktisk snegler når den var ferdig ..haha. Tobias ville så absolutt ikke ha disse merkelige fargeklattene som lignet snegler, til tross for at jeg sa det smakte helt likt vanlig pasta, fargene var bare for at det skulle se fint ut, nei det skjedde ikke.. men mette ble vi tross alt dagens sneglemiddag :D

Kreolsk pasta


 

Dette var favoritten min for mange år siden, da jeg var ung voksen og gikk på cafe Roma ;) En tidligere cafe i Farsund hadde en rett som het dette ( kreolsk pasta med kylling ) og den var fantastisk vanvittig enkel, men utrolig deilig på smak. Den besto kun av kylling, tomatsaus og pasta. Jeg har satt min egen vri på retten, og man kan  legge til og fjerne det man føler for. alt hva man liker og ikke liker.

Kreolsk krydder er blandingskrydder av mange forskjellige krydder du mest sannsynlig har i skapet. så den kan du enkelt lage selv. eller søk etter oppskrift på nettet.

Stek kyllingen sammen med løk og hvitløk, og tilsett en god del av krydderet, retten skal være meget spicy ;) jeg kuttet opp gulrot, sopp og paprika

Kok opp tomatsaus og bland i kyllingen  server med pasta. 

Da jeg fikk den servert på Cafe Roma så var det med pasta Mafaldine, var kjempegodt det, men siden jeg har så mye annen  pasta på hus valgte jeg denne gangen å bruke det jeg har liggende ;) det ble "sneglepastaen" fra Jacobs utvalgte ( pasta conchiglie ) 

Det er en enkel rett med mye smak :) kjempegodt :)

Fiskepinner surret i bacon

Det er kjent at bacon sammen med kylling smaker kjempegodt, sprøstekt bacon til fisk er også herlig, men har du prøve fiskepinner surret i bacon ? Det smakte himmelsk, og med sweet chilli sauce, råkostsalat og pommesfrites så har du her et herremåltid :)

ANBEFALES :DDet er fisk som er på menyen idag, og for å få guttene til å spise fisk bør den komme i panert form, men nå er jo fiskepinner servert med pommesfrites rimelig godt også da ;) 

Siden jeg er så heldig at jeg har en mann som fisker fisken vår, så har jeg rikelig med valgmuligheter i frysen, og med skreifiske på vei er det bare å spise mest mulig så vi får plass til enda mer fisk

Til fiskepinner surret i bacon er det torsken som jeg liker best, men du kan bruke alle typer fisk ;)


 

Kutt fisken i avlange biter
rull rundt bacon
rull i melblanding
rull i egg
rull i kavring

 

stek på middels varme til de blir gylne


Fisken surret i bacon klart il panering :) ha den i melblandingen


Legg fisken i melblandingen - I melet har jeg masse cumin, cayennepepper og gastromat 


rull fisken i egget - derretter i griljermel


rull rundt i griljermelet - stek deretter på middels varme til de er gylne

 

Chips steker jeg i actifry fra tefal. Det anbefales, man trenger ikke tilsette olje og pommes frites blir bedre enn frityrstekt ;) 

med litt råkostsalat på siden så har vi et fullverdig måltid :) dyppet i sweet chilli sauce, så er det bare fantastisk ;)

 

Tacosuppe i barnehagen

Fredag hadde vi taco i barnehagen, da det var en del igjen tenkte jeg restesuppe på mandag :)

Kryddermixet fra rema1000 er sinnsykt sterkt, men med å tilsette et par bokser creme fraiche så fikk vi den litt under kontroll.

Suppen inneholder

 

Rester av kjøttdeigen som var stekt i kryddermixet texmex

Mais

Paprika

Løk

Salsasaus

Pastasaus

Vann

Creme fraiche

 

Hos oss ble den servert med brød , mais og extra rømme.

 

Men her er det bare fantasien som setter grenser, suppen er genial restesuppe, så rens kjøleskapet for rester og sleng oppi.

Sjokoladesnurrer og andre lunsjsnurrer

I et par dager nå har jeg gått å tenkt på at nugatti i snurrer må jo bare smake himmelsk ;), har søkt litt på nette og fant mange som har tenkt tanken før meg ja, men de fleste hadde med boller, men det var ikke helt det jeg tenkte, tanken min var nystekt loffskive / baguette med nugatti eller sjokade på det smaker jo helt fantastisk, så da må vi prøve oss på det. uten sukker i deigen. 


 

Jeg tok utgangspunkt i baguettoppskriften min ( som jeg har funnet på nettet ) lagde dobbel porsjon og delte i to en til sjokoladepålegg og en annen til spekeskinke og creme Fraiche, kunne jo ikke bare lage usunne, så da fikk vi tømme kjøleskapet for litt reste også. Snurrene med Creme Fraiche likte ikke ungene, men jeg har ennå til gode å høre om voksne som ikke liker dette fyllet på pizza eller snurrer. litt utenom det vanlige og er blitt min favoritt når det kommer til pizza, og nå snurrer.
prøv det og du vil ikke bli skuffet :)


Snurrer med creme fraiche, spekeskinke og rød løk og ruccola

Så dette ble lunsjen idag på morsdagen. trodde jeg skulle la være å stå på kjøkkenet idag, men fant ut, er jo morsdag, så jeg kan gjøre det jeg vil idag, er jo min dag jomann :) så da ble det litt alikevel, og guttene synes det var riktig stas med sjokoladesnurrer ;) Ha en fortsatt fin morsdag :)

 

 

GRATULERER MED DAGEN ALLE MAMMAER

Gratulerer med dagen ;) idag er det morsdag, idag er dagen da alle mammaer burde blitt verdsatt. Vi er alle supermammaer som fortjener det beste idag.


Dette fikk jeg av mine barn på jul, men idag synes jeg det er spesielt vakkert. Det vakreste er at de har valgt ut denne gaven til meg uten hjelp. Jeg ønsker å tro at jeg kan føre de sikkert og kjærlighetsfullt gjennom livet, og at jeg ikke krever så mye tilbake :)

Det vakreste for meg er lykkelige barn, skitne barnehender, Smittende barnelatter og tindrende øyner <3, små øyeblikk med barna der de verdsetter tiden de har med deg, et lite blikk, et lite smil, eller når de ler så hjertelig av å fortelle vitser, at hele vitsen faller helt bort fordi de ikke klarer å fortelle den. Krangelen med broren hvor du må være fredsmekler, morgen hvor frokost skal serveres, når skolen er over og leksene skal hjelpes til med, eller når kvelden kommer og kveldsmat skal serveres og tannpuss skal kontrolleres, det er sengetid og  du må bre over dem og si god natt, multi små øyeblikk hver eneste dag, som i og for seg går helt naturlig, men som er det som skaper trygghet for våre kjære små, Finnes det noe mer vakkert, enn å måtte ta vare på de små hjelpeløse, de som trenger oss for å bli store, selvstendige mennesker, som viser at de setter pris på at nettopp vi ble mammaen demmes.Det er gjerne mors dag idag, men jeg liker å vise mine barn at jeg jammen setter pris på dem også :) Så idag skal vi kose oss sammen <3

 

Kaken jeg har laget er fløtekake med bringebærsylt og valnøtter. pynt i marsipan. 


We are supremums, Ja det er vi virkelig, stå på videre og ha en flott morsdag du også ;)

 

Taco kake

Ei venninne la ut Kaco på facebook for et par dager siden, ja da måtte vi jo bare prøve, fikk overtalt guttene til å prøve tacokake som jeg velger å kalle det, og uvitene som de var sa de ja ;) heldigvis for meg ;)


 

Med det meste på hus satte jeg igang, jeg brukte elgkjøttdeig, og siden jeg er generelt lei av tacokrydderet som man får kjøpt i butikken, så krydret jeg like så godt kjøttet med all slags som var i skapet, deriblandt cumin som har den karakteristiske taco smaken.
for å få saus oppi, tilsatte jeg en liten boks med tomatpure og 1 dl vann.

Så var det bare å begynne å fylle på lefsene


Første lefse og jeg smørte på et tykt lag med rømme


neste med salsa ( som jeg glemte å ta bilde av ) og deretter med kjøttdeig

fortsett sånn til du ikke har flere lefser igjen og avslutt med gulost på toppen. Jeg stekte i ovnen på 225 gr i 15 min, 

Det smakte godt, Minsten her var ikke så begeistret, men eldstemann likte det og synes det var super gaming mat ;) 
Jeg selv synes slettes ikke det smakte galt, fikk ikke helt tacofølelsen, men var egentlig en genial måte å få med seg alt på en plass, var bare salaten utenom. 

Kan godt lage dette igjen ja ;) Så anbefaler å prøve :)


Taco kake ;) ( jeg hadde ikke en form som passet akkurat til lefsene, så jeg valgte å gå for en litt mindre form, så ikke alt skulle flyte utover mens det stekte :) )

 

Valentins Hjerter

Det er valentins og kjærlighetens dag imorgen, Hva annet passer da enn å lage noen røde og rosa kjeks. Personlig feirer jeg ikke valentinsdag, men morsdag derimot er jeg meget for, ja farsdag også selvsagt, men nå er det morsdag. og da passer det med røde hjerter for alle mammaer der ute. enten i form av papir klippet og limt fra de søte små eller i form av kjeks med smak fra vanlije og honning.


Rosa vanilijekjeks - de små hvite hjertene er marsipan

Jeg er ingen kokk, og prøver å feiler som få, første deig gikk rett i søpla, andre deig fikk jeg stekt et par brett med røde flotte hjerter, men hva hjalp det når de ble myke, her hadde jeg rett og slett misset noe så alvorlig, selv guttene som fikk smake på disse myke røde hjertene sa " mamma du kan bare hive de i søpla " jaja, det skal jo tross alt være spiselig det jeg lager, så da var det å sette igang igjen, så alle gode ting er 3 ;) endelig gikk det min vei....


naturell hjerter med rosa hjerter i marsipan

3. gang var det bare å sette igang igjen, brukte da følgende oppskrift

125 gr. mel
60 gr. smør 
1 ts bakepulver
60 gr. Sukker
1 ts vanlijesukker
1 ss honning ( jeg brukte selvsagt lokal fra skudnes )
1 eggeplomme
farge

La deigen stå kaldt i 1,5 time ( i kjøleskapet) så den får satt seg litt. 

Røde kjeks ser kanskje ikke særlig gode ut :p, men er det kjærlighetens dag så er det kjærlighetens dag. det viktigste er at de er gode til tross for fargen ;)
De rosa kakene ble litt mykere enn de naturelle, så om du velger å ha farge i, er helt opp til deg. Guttene likte iallfall kjeksen nå så da var det godkjent ;) 

 

Fremgangsmåten finner du nedenfor 


kutt små tynne skiver 


Klapp den litt flatere så det blir plass til hjerteformen 


Trykk ned formen så det passer hjerte - fjern deretter overflødig masse


Bruk en skarp kniv til å få hjerte opp fra underlaget.


sett det flotte hjerte på et stekebrett klar til steking ;)


På mitt brett var det plass til 20 hjerter, da med god avstand 

Tordag, På tide å planlegge helgekosen - Pizza, kylling, hamburger eller litt sofistikert - Kamskjell

Torsdag, det er snart helg og på tide å planlegge helgekosen ;)

Hva vil du gå for, Hvilke land vil komme inn i stuen din i helga ?, Italiensk ?, asiatisk ?  Mexikansk ? Norsk ? Ellers kreolsk :)  her har guttene bestilt pizza, Så da får vi litt kulturell innslag fra Italia. 

 

 

 


 

siden det bare er meg og guttene hjemme, så deler vi av og til en langpanne pizza i 2, lager den ene klar til å spises med en gang og lager den andre delen som pizzaboller, som guttene kan ha til lunsj dagen etterpå, helt supert hvis man skal ut på tur, eller man kan be ungane ta med seg en i hånda når de skal ut å leke ;)

 


Disse er laget som pizza muffens :)

 

Panert kylling er også noe guttene elsker på kinarestaurant, og det hender vi lager det her hjemme også, Med litt ris eller pommesfrites, grønnsaker og sweet chillisaus så har du et kjempegodt måltid.


Kyllingfingrer servert med ris og grønnsaker

er du blandt dem som elsker hamburgere ? ja da har jeg et godt tips til deg, bland kyllingkjøttdeig, eller kjøttdeig sammen med en pose dip ( holiday eller en anne du liker godt ) bland det godt sammen og stek på pannen, server i brød med salat ;) kjempegodt 

Kamskjell, havets skatt, finnes ikke noe bedre og er dere bare voksen som skal kose dere, så anbefales dette på det varmeste. finnes ikke noe bede, og med et glass vin på siden kan du absolutt sette deg tilbake, senke skuldrene og nyte kvelden ;)Her finner du linkene til fremgangsmåtene om du skulle finne noe fristende her ;) 

 

 

Panert kylling 

pizza og pizzaboller 

Hamburger med dipkrydder

Kamskjell - havets delikatesse

 

Steg for steg PUZZLE til MorsdagskakeHar du lyst til å lage en kul morsdagskake, det har jeg også, en kake som viser at vi alle er kule, gode, snille, fantastiske, elskverdige, mødre, 
En kake som snakker om alt det fantastiske vi er ;)
 


puzzle bildet jeg skal bruke på kaken til morsdag ;) Supermum se fremgangsmåten nedenfor ;)

Her viser jeg deg hvordan du kan puzzle et bilde i marsipan, det er kjempeenkelt, og du trenger ikke noe særlig kakeutstyr, bare litt farge og en skarp kniv. ja og en skriver til å printe ut bilde du vil bruke ;)

Jeg har funnet bilde jeg vil bruke, hentet det fra internett, Dette skal jeg lage helt likt i marsipan, 


Her er alt du trenger for å lage supermumlogoen ;)


Skjær en liten bit av marsipanen, her har jeg to små klumper, en til rosa og en til gult,
man trenger som regel mindre enn det man tar, men det kan man evnt bruke til annet pynt ;)


Her har jeg farget ferdig gult og rosa, er viktig å begynne med den lyseste fargen,
evnt vær nøye med håndvask, og bordvask i mellom hver gang om du velger å ta mørkere farger først ;)


Kjevle den fargen du skal ha mest av, ha den nokså tynn, de færreste liker store mengder marsipan på kaken, så tenkt på at dette blir oppe det opprinnelige lokket og bør være så tynt som mulig, men ikke tynnere enn at du føler deg komfertabel med å jobbe med det. Blir det for tykt er det fult mulig å la hver å spise det om noen synes det blir for mye ;)

 


Legg arket med motivet som du vil bruke over marsipanleiven. og begynne å marker med en nål der du skal skjære vekk overflødig marsipan


marker med nålen hvor du vil skjære på bildet, og det er viktig at du ikke flytter på arket, da vil jo merkingen bli feil. pass også på at det er godt med mel under arket, så ikke det setter seg fast, alternativt kan du ha plastikkfolie imellom, hvis du føler det er bedre ;)


Litt dårlig å se, men her er nålemarkeringene, så nå gjenstår bare å kutte vekk overflødig marsipan langs markeringene.


Her er den rosa delen av logoen klar, da gjenstår å gjøre samme jobben med den gule.


Benytter samme bilde og samme fremgangsmåte, her passer jeg på å markere samme plass som på det rosa,
for å være sikker på at jeg får det inn i logoen, kjedelig hvis det blir alt for stort eller for lite, da må man begynne å justere på frihånd.


Her har jeg fått det gule inn i det rosa og logoen er komplett. Bruk samme fremgangsmåte på bokstaver,
print ut store bokstaver i den formen du vil ha de og marker ut der du skal skjære, og gjør det samme som vist ovenfor. 

Enklere blir det ikke og man trenger slettes ikke masse utstyr for å få til en kul kake ;) 

 

Masse lykke til og ha en flotte kveld ;)

 

 

 

JAMBALAYA - Kreolsk rett til klubbmat

JAMBALAYA - En smak fra det kreolske kjøkken.

Det er klubbtid for meg igjen, og klar jeg er for tiden for alt som er nytt, så vil jeg prøve meg på noe helt nytt. Ja nytt iallfall for meg, JAMBALAYA, Ideen fant jeg fra kokeboken som fulgte med crock poten. så da går vi igang da. :)


 

JAMBALYA er en rett fra det kreolske kjøkken mattradisjon fra delstaten Louisiana, nærmere bestemt New Orleans  og området rundt. 
Elementene i kreolsk mat er hentet fra Frankrike, USA, Middelhavet, Karibien og Afrika
Det kreolske kjøkken kan du lese mer om her

Jambalaya kan lages i mange varianter og former, det passer fint å lage det av rester, så rydd ut av kjøleskapet og lag din egen variant ;)

Retten jeg lager idag inneholder følgende:

1 pk kyllingfilet a 650 gr
100 gr Chorizo pølser i skiver
1 boks hakket tomater a 500 gr.
3 sjamingjong
1 løk hakket 
3 paprika ( rød, grønn og gul )
3 ss Kyllingfond
2 Ts kreolsk krydder ( oppskrift på kreolsk krydder finner du ved å søke på google eller kvasir )
2 ts Sweet chilli sauce
2 Laubærblad
1 ts tørket Timian
ris

Jeg valgte å lage baguetter også å servere med retten.


stek først løk, tilsett paprika og sopp, stek det i 5-10 min. ha det i en gryte og tilsett hakket tomater, chilli saus og laubærblad.
Stek kyllingen litt først før du tilsetter chorizo pølsen, jeg skar min i strimler. ha kyllingfond i og la dette surre inn i kjøttet, 
ha kyllingen også i gryten og la dette koke litt før du tilsetter risen. 
om du ønsker kan risen serveres på siden. 

 Jeg lagde pariserloff til retten, her til heving

 


Deilige pariserloff klar til servering ;)

 


Surrer løk, paprika og sopp i pannen 

 


Kylling og chorizo blandet i, før Laubærbladene er fjernet

 


Klar til servering.... Bon Apetitt :)

Da skal jeg har ein kjekke kveld med damene i Nabodrøs :D  Ha ein ellers fin kveld du også :D

 

Pannekakedagen - En Kristen tradisjon


 

Ja hvem skulle trodd det, at pannekaken var en kristen tradisjon, det visst ikke jeg får nå, men kanskje jeg henger litt etter når det gjelder små merkedager i vår kristne tro. 
Jeg trodde da rett og slett at pannekakedagen var en dag man hadde funnet på helt i det blå jeg, på samme måte som jeg trodde vaffelkake dagen også var en dag man bare hadde funnet på, men som viser seg å vare fra kristen merkedag det også ... Jaja, kanskje dummet jeg meg helt ut nå, men jeg synes det iallfall var riktig kjekt å vite, det betyr at disse to dagene kommer vi garantert til å fortsette å feire :) 

Vafffeldagen er 25 mars. så da vet du det, men idag er det pannekakedag :)

Pannekakedagen feires første tirsdag etter fastelavensøndag, og 40 dager før påske.

Om det var pannekaker de begynte med, skal sies usikkert, men målet med dagen var å kvitte seg med, egg, melk, smør og andre matvarer som hadde kort holdbarhet. pga fasten som skulle gjennomføres de neste 40 dagene. og da passet det fint med pannekaker. 


Nå har jeg slettes ingen planer om å faste, men pannekaker sier jeg ikke nei til og når man da har en dag som kalles pannekakedagen, ja da lar jeg meg ikke be to ganger før jeg lager det til middag. 


pannekake klar til å spises :)

Det passet jo veldig fint da jeg skal ha klubb ikveld og da skal servere klubbmat ;) men det blir et annet innlegg ;)

Jeg prøver å holde meg borte fra sukker  generelt, så pannekakerøren blir laget på sukrin og sukrigold

Oppskriften min idag er

6 egg
1 dl sukrin ( både dette og sukrin gold får du i vanlig dagligvare butikker, Rema1000 el. Kiwi )
0,5 dl sukrin gold
7,5 dl hvetemel
ca 1 l Melk
tilsett en god dæsj flytende margarin, så slipper du å ha smør i pannen når du steker ;)

Av denne får du en del pannekaker, så her har du nok til store og små sultne mager ;)

server pannekakene med sukkerfritt syltetøy ( som forøvrig er det beste ) eller ost.


Minstemann med syltetøy på sin pannekake ;) 

Ovnsbakt hyse på en seng av grønnsaker

Det er fisk til middag, og pus går som alltid av hengslene av fiskelukten 😂

Men noe glad er jeg for at han bare har 3 bein, det gjør iallfall kjøkkenbenken trygg 😄🙃

Og heldig som vår pus er, har han fått egen skål med trekt fisk, bare fordi han fortjener det 👏

ENKEL FISKEMIDDAG

Enklere kan det nesten ikke gjøres en mandag, sleng oppi noe grønnsaker i en form, legg oppå fisken, litt fløte i formen og masse fiskekrydder.

Om du ønsker å ha ost på så er dette også kjempegodt 😄 serveres med poteter

Serveringsklart og tid for å nytes 👏

FISKEKRYDDERET

 

Fiskekrydderet jeg bruker er krydder fra aktivdugnad.no, det kommer i 4pk med 2 andre krydder og en marinade

 

Jeg har kjøpt dette fra enn klasse som sparte til Polentur. Det er det desidert beste fiskekrydderet jeg har smakt og anbefaler det på det varmeste 😄

Mitt krydder heter Loshavn Fiskekrydder, men ikke la navnet lure deg, disse krydderene lar deg komme med bilder og navn fra din lokale plass. Hvor kult er ikke det ?

 

Enkel Elggryte i crock-pot


 

Søndagsmiddag idag blir enkel, Siden det er fastelavensøndag og man er opptatt med å lage boller, så tenkte jeg en enkel elggryte i crock poten ville gjøre susen, 

Oppskrift til 3-4 personer har du her

600 gr elg, 
3 gulrot
1 Løk
1 hvitløk ( jeg brukte kinesisk )
tilsatte viltkrydder og gastromat
2,5 dl vann

dette satte jeg på high på crockpot regnet at det ville ta ca 3 timer.

tilbehør:

Viltsaus laget jeg slik:

1 dl kraft
en liten bit fløtemysost
1 ss tyttebærsyltetøy
2 ss chreme fraice

Ta litt av kraften når det begynner å nærme seg ferdig ,
bland i litt fløtemysost, tyttebærsyltetøy og chreme fraiche rør sammen og la det koke opp.

blomkål og brokkoligrateng
gulrot
fløte
ost

Skjær gulrot i 1 cm brede skiver, gjerne på skrått så blir det litt størrelse på dem,
legg dem sammen med blomkål og brokkoli, Gratinert i ovnen på 225 gr. i 20-30 min 

 
Jeg elsker gratinerte grønnsaker, med en liten fløteskvett og litt ost på toppen, samt litt gastromat så har du verdens beste tilbehør.
Passer perfekt til Vilt :)
 

 

Vaniljeboller til fastelaven- ala Bageren i torvgada ( Farsund )

FASTELAVENS BAKST

 


Vaniljeboller - sånn du får dem fra bageren i torvgada
          

Vi kan ikke bare ha vanlijeboller så her har vi vanlige boller med og uten rosin     

 

           Fastelavensboller slik vi kjenner det. ;)


Kan tro jeg har gledet meg til idag, det er så lenge siden jeg har boller, og etter å ha vært borte fra sukker så og si 90% siden begynnelsen av januar, så da har jeg funnet ut at jeg unner meg boller idag, og kake til morsdag ( men det blir et annet innlegg. )

Jeg elsker vaniljeboller, boller fyllt med herlig vaniljekrem, Bageren i Farsund selger disse herlighetene, men da har de melis og kokos også på. Åhh salige hendelse :)

Jeg lager dem slik idag jeg, så skal du få se andre boller gitt :)

Oppskrift på bollene er den jeg alltid bruker og som jeg har brukt i over 20 år nå ;)  du kan finne oppskriften her  ( ps du vil ikke bli skuffet om du prøver denne  )

Bageren i Torvgada, Du har gjerne også hørt om bageren som alltid legger en bolle eller smultering ekstra i posen når du er å handler, Om du har det så er det Bageren i Torvgada du har hørt om. og Bageren i torvgada hører til i sørlandsbyen Farsund.

I barndommen var det en fryd å se på disken hos bageren, små og store skoleboller med og uten kokos, Loshavnbrødet var bare fantastisk, Ja brød i alle varianter, Eggeloffet som vi som hør og bør brukte i alle typer selskap, Bollene som er verdens beste, Smulteringene er en kategori for seg, Berlinerboller, ja listen er lang over godsaker hos bageren.

I mange år flere år enn jeg har levd, har bakeriet alltid lagt en bolle eller smultering i posen når du handlet, Hvor fint var ikke det når man gikk på skolen og skulle handle en bolle og en brus hos bageren, jo da fikk man to boller, og så hadde du disse småfrekke som ikke bare var takknemlig for den ekstra gesten, NEI, de spurte fint om ikke de heller kunne få den uten rosiner eller en smultering istede om det ble lagt feil i. Jeg kunne aldri gjøre det, takknemlig som jeg var for at jeg fikk 2 når jeg bare handlet 1 :) om om det var smultering jeg fikk, ja så spilte det ingen rolle, takknemlig så det hold var jeg ;) 

Nostalgi og minner, Jeg er så beriket nå å kunne oppleve min barndomsplass som ferieby, Hvert eneste år tilbringer vi store deler av ferien vår i vår campingvogn, og siden famlien bor i Farsund, ja da er det naturlig ferieplass. 

Idylliske Farsund er absolutt verdt en tur. Og i sommer åpner også Amfi med masse kjekke butikker deriblandt Burger King som vil ha verdens fineste utsikt ;) 

 

Idag halverte jeg bolledeigen jeg pleier å bruke, men det ble ikke få boller av den grunn. 24 boller i alt fikk jeg ut av deigen, og da hadde jeg 4 vaniljeboller, 4 skoleboller,8 boller uten rosiner og 8 boller med rosiner.

Fremgangsmåten på vanliljebollene får du her:

del deigen i de emnene du skal ha

 Kjevle den i små rundinger, jeg tar en og en om gangen og gjør dem ferdig.

 sprøyt en god dæsj med vaniljekrem på flaten ( jeg bruker vanlig brødposer til å sprøyte med, er mye lettere enn å ta en skje fra boksen )

 Knip sammen bunnen så den blir helt tett

 


krever litt hardhendt jobbing


Snu den rundt og sett den på stekebrettet


4 boller, 4 skoleboller og de forreste 4 er vaniljeboller
Jeg pleier ikke pensle, ikke av noen spesiell grunn annet enn at jeg som regel glemmer det :p men du gjør som du ønsker ;)


Her ser du vanlijebollene ferdig pyntet, melisglasur og kokos på toppen.

Sånn selges vanlijebollene i Farsund på Bakeren der, de er absolutt verdt en smak, og bor du ikke i nærheten eller har mulighet til å reise dit engang, så har du oppskrift her så kan du teste de ut på ditt eget kjøkken ;)

 
 

SNADDERLOFF Inspirert av Hallelujakiosken i sin tid ( Sørlandsfenomen )


Deilig snadderloff med herlig fyll, smaker fra gode gamle dager, den gang jeg var ung :)

I gode gamle dager, da jeg var ungdom, så hadde min 4 år eldre bror en mørkeblå boble, minner kommer stadig snikende fra når man var ung, forelsket, helt på knærne etter de eldre gutta, hvor kuuult var ikke det da man fikk være med storebror i bobla, sammen med kompisene hans. 

Ungdomstiden vår hadde vi på Frelsesarmeen i Farsund, vi var en gjeng på bortimot 50 ungdomer som holdt sammen, og alle likte vi hallelujakiosken i Lyngdal, det var ikke få turer vi hadde i en mørkeblå boble og evig takknemlig for at storebror ville ha med lillesøsteren som sikkert da var å se på som en skikkelig drittunge, 14 år og skikkelig masekopp :P

Har du vært på sørlandet, ( Lista, Farsund el Lyngdal ) Så har du hørt om Løvstek i pitabrød, Snadderloff og Pita, Løvstek i Pitabrød selges i dag  nærmest orginalen på Havnegrillen på Borhaug. Så er du på Listalandet, så er det  absolutt verdt et besøk. 


Er du gjerne så heldig å ha vært på campingplassen på Rosfjord med familen, den lå rett ved siden av hallelujakiosken, så har du smakt disse himmelse smakene, Kanskje du var på Lyngdal cup, og var innom å smakte disse herlighetene, 

Snadderloff er laget av baguett, salat, dressing, kjøttdeig, bacon og ost. 

Idag så skal jeg prøve å gjenskape denne deilige snadderloffen. Og gleder meg til å la guttene mine få smake på noe av det beste jeg viste om når jeg var 14 og ung og dum :)

 De viktigste ingrediensene er dressingen og krydderet. Piffi har de fleste i skapet sitt, men dressing MÅ være Idun Hamburgerdressing, ( ikke den lille du får kjøpt i alle butikker, men denne 


( bildet er hentet fra internett ) 

Dette er dressingen som må brukes, prøver du deg på Løvstek i pitabrød eller pita så MÅ du også bruke denne, Først da får du gjenskapt den sørlandske smaken jeg er vant med fra barndommen ;)

Denne dressingen har de på Rema1000, har ikke sett andre butikker som har den, kanskje meny, men der handler jeg sjelden og aldri, Men stikk innom Rema1000 i nærheten av deg og om de ikke har den inne, så kan de nok bestille. ;)

Slik gjør du :

1. Kutt en baguette i toppen som en v ( slik at de treffes nedover ) fjern denne
2.  fyll baguetten med salat og dressing
3. stek kjøttdeig krydret med piffi
4. stek bacon ( litt sprø, men ikke for mye )
5. Ha kjøttdeig over salaten
6. legg bacon i strimler over kjøttdeigen
7. dekk over med ost

225 grader i 15-20 min. 

 Ulempen med å bo på en liten plass, er faktisk at utvalget er dårlig, Kunne nok ha kjørt rundt i Haugesund for å finne pariserloff, men siden jeg ikke gidder det, valgte jeg å heller lage pariserloff fra bunnen. Har ikke store erfaringen med å lage deilige pariserloff, men søkte rundt på nettet og kom frem til at jeg ville bruke oppskrift fra aperitif.no

Krysser fingrer og tær for at den blir så god som jeg håper ;)

nedenfor følger bilde for bilde :)


Pariserloff til heving ( disse ble litt større enn jeg hadde forutsett, kunne nok ha eltet dem enda en gang, men valgte denne gang å la vær. Neste gang vet jeg at jeg trygt kan lage 4 og ikke to, selv om oppskriften var til 2 ;)


Ferdig stekt, og gjett om jeg var spent på smaken her ,)


Her har jeg delt pariserloffene på langs, siden de ble så brede, normalt ville jeg ha kuttet en V fra toppen og fyllt dem, men det får bli neste gang :) 
Fyll med passelig mengde kinakål


Ta så mye dressing som du vil ha, jeg synes det er godt med mye ;)


Fyll på med ferdig stekt kjøttdeig som kun er krydret med piffi.


Legg på stekt bacon, du avgjør selv hvor stekt den skal være, det er godt når den er nokså sprø :)


legg over ost, og ha litt mer piffikrydder på.

Stek i 15-20 min på 225 gr.


VOILA... ferdig til servering 


Deilig snadderloff med herlig fyll 

Guttene synes det hadde vært mye bedre om ikke salaten hadde vært der, så om du har barn i hus, kan det kanskje være lurt å lage en eller to uten for sikkerhetsskyld ;) 

ANBEFALES 

Steg for Steg pynting av Marsipankake

STEG FOR STEG 
Pynting av marsipankake

 

Jeg har laget noen kaker opp igjennom årene, men har de siste par  årene hatt pause da det tok alt for mye tid. Nå har jeg funnet gleden igjen av å pynte og lage kake og annet snadder. Det vil selvsagt legges ut på bloggen etterhvert.

Når jeg begynte å pynte kake, så jeg med missunnelse på alle disse flinke, Jeg begynte faktisk ganske likt med Anne Brith, Hanne og et par andre som blogger jevnlig ;) men mens de sto på og fikk til all verdens ble jeg lei av og ikke få det til slik jeg ville, brukte lang tid på å lære og følte at jeg hadde 10 tommeltotter.

men jeg kom til et stadie der barn ønsket at jeg skulle lage kake til dem, noe som var stas, å lage lynet var jo så kjekt når jeg holdt på en av de varmeste sommerdagene, puzzle av Ole Brum var også kjekt der jeg en sen kveld absolutt burde lagt meg istede. litt etter litt kom det mer og mer og idag har jeg mye utstyr som har vært pent brukt den siste tiden ;)

Men nå er det slutt, nå skal familien få oppleve noen kaker innimellom igjen og blir lysten for stor, er jeg sikker på at damene på jobb ikke sier nei til litt kake :P de har iallfall ikke gjort det før :)Denne kaken er sukkerbunn fylt med bringebærsyltetøy, fløtekrem og valnøtter.

Ikke noe hokus pokus, men det er masse å velge mellom til fyll. prøv deg frem til din favoritt.


Når kaken er fylt og kremen er smurt over, så er det tid til kjevling av marsipan, Kjevl den så tynn som mulig,  men husker selv fra min begynnelse at det var slettes ikke lett, men med litt øvelse kommer det av seg selv ;) til en slik kake trenger du bare 500 gr marsipan, da har man masse igjen til pynt, og til barna som skuler rundt bordet etter rester :P

og bruk mel, ikke melis, ( skal du ha den glutenfri, så bruk potetmel, Melis vil gjøre hele marsipanen stiv og vanskelig og jobbe med.

Jeg bruker hele armene til å legge på marsipanlokket, sørg for at alt av klokker og armbånd er borte vekk, ellers har du hull i trekket før du vet ordet av det ;)
Prøv å legg midten av trekket over på midten av kaken, det kan av og til være lettere sagt enn gjort, men med litt øvelse så har du det :)

Jeg har vært riktig uheldig selv noen ganger, det har da fungert at jeg bare har tatt det av igjen, kjevlet det på nytt og gjort et nytt forsøk. Om det har kommet litt krem på marsipanen så gjør ikke dette noe, men synes du det ble for mye, kan du forsøke å tørke av det meste, eller rett og slett ta en ny. vurder selv når du er der :)


Nå gjelder det og ikke få klumpete sider på kaken, dette strevde jeg fælt med i begynnelse, men Cluet er å kunne dra ut marsipanen fra siden og stryke den fint over der du vil det skal bli rett, ikke lett å forstå gjerne, men etterhvert kan jeg nok legge ut en video av det ;)


Stryk rundt så det ikke kommer "bobler" ser du noen , dra ut marsipanen fra undersiden, og stryk over igjen forsiktig.


Når du har sagt deg fornøyd, er det på tide å kutte overflødig marsipan.


Kutt kanten så nær du kan, uten å skjære oppover kaken, det er ikke så fint om kaken mangler marsipan nederst, men om det skjer så er det ingen krise, det går fint an å pynte det vekk ;)


Det er på tide å pynte kaken med litt farger. ( de brune flekkene i marsipanen er nok mandler med skall, dette er rema1000 marsipan, den var helt ok å jobbe med, men coop sin er også veldig god. Kiwi sin synes jeg personlig er værst, den er alt for myk og vanskelig å jobbe med, men du finner din favoritt ;)


Denne har jeg brukt for å pynte denne kaken, Dette er Wilton sin, har bestilt denne fra Ebay, der koster kake utstyr en slikk og ingenting ;) så jeg anbefaler å handle der, Du får det meste i norske nettbutikker eller i lokale hobby butikker nær deg, men det koster også. 

Bruker også Wilton sine konditerfarger ( gel ) de er fantastiske og holder kjempelenge. de får du også tak i på hobbybutikker.


Når jeg skal farge flere biter med marsipan begynner jeg selvsagt alltid med den lyseste, dette fordi det smitter fort av og du vil ikke ha andre farger på hvitfargen ;)
Kna godt til fargen er jevn over hele biten :)


press små biter i formene......


Bruk en skarp kniv for å kutte vekk overflødig marsipan, dette kan av og til være en prøvelse, men ikke gi opp, om det klistrer veldig, bruk litt mer mel, det gjør det lettere å få det ut av formen igjen også ;)


Sånn ser det ut når du har kuttet, snu nå formen på hodet og bøy og press litt i formen for å få dem ut ,) sitter de litt, kan du bruke en spiss kniv i kanten til å få den opp.


Så er det rosa fargen som skal farges, når man bruker Wilton sin farge så trenger man svært lite for å få farge, det er ikke som butikk konditerfarge at man må bruke halve flasken før det ser ut som rødt, men det blir rosa, her blir det den fargen du vil, og skal du ha pastell eller lyse toner, så anbefales at det blandes i en skål gjerne sammen med litt hvit,  før du blander den i marsipanen. på den måten kan du justere den slik du vil. 


Samme fremgangsmåte her, trykk den rosa ned i formene og bruk en kniv å skjære overflødig marsipan vekk.


Her har jeg fått farget alt av det jeg skal bruke, grønt til blader og brunt til greiner. så var det bare å begyne å pynte. Av erfaring er det mye bedre å lage for mye pynt enn for lite, har du noe til overs kan du legge dette i en boks og oppbevare det til senere. eller har du som meg små troll som spør om de kan spise restene, er stor stas og spiser blomster og blader ;)
Men marsipan kan ligge ganske så lenge før det blir ødelagt. Plutselig har du laget noen Cupcaker som trenger litt pynt og da er det godt å ha litt i skapet ;)


Når jeg skal lime pynten fast, så bruker jeg vann, skal jeg derimot male litt ekstra på pynten ( skyggelegging ) så bruk farge blandet med sprit, dette fordi spriten fordamper, det gjør ikke vannet, og det blir derfor bare kliss om du skulle gjøre det. Men jeg bruker vann for å få fjernet overflødig mel på pynten. 


Vanligvis ser jeg for meg hvordan kaken vil se ut, det gjorde jeg ikke denne gangen, jeg ville bare bruke denne pynten, da den minner meg om 
vår og fuglekvitter, etter en lang vinter og med våren i sikte synes jeg det gjorde seg ;) 
Så her har jeg begynt med bladkransen nederst.


Bruk en pensel til å væte pynten før du tar den på, da holder den seg godt, selv når du setter den på høykant på kaken ;)


Her har jeg pyntet ferdig kaken satt greiner oppover som trær, pyntet med blomster og blader, det hvite er overflødig mel som jeg fjerner med vann, Skyggeleggingen så bruker jeg sprit, du kan bruke en hvilken som helst sprit bare den er blank ;)


Her har jeg lagt litt skyggelegging på blomstene, og øyner på fuglene, på øyner bruker jeg bare en syltynn pinne, gjerne tannpirker eller grillpinne egner seg. ellers er det brukt pensel på blomstene.


Kaken sett fra siden, og har brukt litt skyggelegging på blomsterkransen også.


Voila, kaken er klar til servering. Skal du lage en slik kake ved en anledning, til morsdag eller Valentines day, så lag den gjerne dagen i forveien, den smaker mye bedre når den har stått en dag :) 

 

Ser at noen av bildene kommer på hodet (:, hvorfor de kommer sånn vet jeg ikke, da de er rette veien på macen :P men håper dere skjønner tegningen alikevel ;) 

 

Kake til Cafe ( Nabodrøs holder Cafe på Vik Bedehus imorgen )

CAFE VIK BEDEHUS LØRDAG 6 FEBRUAR

 

 Dameforeningen jeg er med i, holder Cafe imorgen, og da har jeg pyntet kake til imorgen.

 

Kaken er sukkerbunn, fylt med bringebærsyltetøy, fløtekrem og Valnøtter, Pyntet med Marsipan.


Synes du dette så godt ut, så kan du komme på Vik Bedehus imorgen fra 1200 - 1600 for å ta deg en kopp Kaffe,
noe godt å bite i og ha litt sosialt samvær med venner og kjente ;)

 

Imorgen kommer steg for steg på hvordan kaken er pyntet. Det er slett ikke vanskelig, krever bare litt tid. Denne har jeg brukt 2 timer på bare pynte.  

Stay Tuned......

Chop suey ( middag til under 100 lappen)

Wok er noe av det beste jeg får

deilig krønsji grønnsaker med mørt kjøtt.

Idag gikk det i svin, enkelt og greit, og så fort det går, denne retten er laget på 15 min, og da var det riskokeren som tar tid 😄

Jeg handler mye på Rema1000, noe som sikkert går klart frem i bloggen 😝

Men nå liker jeg produktene deres, Nordfjord er fantastisk synes jeg, og postivt overrasket har jeg også blitt av billigmerke "Best Pris"

Det var dette merke vi brukte idag på svin, kjempegodt og 500 gr istedefor 400 gr som det pleier å være på andre merker

Chop Suey sausen var jeg virkelig imponert over, jeg liker chop suey, og som liten var det alltid det jeg hadde på kinarestauranter, i voksen alder har jeg aldri funnet igjen noen som servere chop suey sausen sånn jeg liker den, men denne hadde smaken jeg var på jakt etter, eneste minuset var at det ble litt lite med bare 1 pk, så neste gang blir det 2 pk saus:) men til prisen for 10 kr pr pk, så er det ingen problem

👍

Er du den typen som liker asiatisk med cashew nøtter, denne retten passer godt til dette, hadde jeg hatt det på hus, så hadde jeg absolutt hatt en neve i 😄

Et herlig sundt måltid med mange valgmuligheter

👍

Salat med eple og serranoskinke

Jeg har virkelig lagt meg på salater for tiden. Det er godt, sundt og metter like mye som annen mat.

Idag hadde jeg disse ferdig posene fra Rema1000, helt supre og så slipper du å kjøpe en av flere forskjellige salater, her er alt ferdig blandet. kan ikke bli bedre :)

 

jeg brukte:

1 pk Babyleaf mix
1 pk feldsalat mix
2 stk  epler
100 gr paprika
100 gr rødløk
1,5 pk Serranoskinke  a 70 gr
100 gr Fetaost 
krutonger med salt og pepper ( evnt det du har liggende  )

et fullverdig måltid med proteiner, karbohydrater og vitaminer :D

På denne oppskriften har jeg bergnet 5 porsjoner, det vil gi bortimot 191 kcal pr porsjon. 

Kutt  gjerne serranoskinke opp i litt mindre biter, da de er litt store, ellers er det bare å blande sammen. ;)

Jeg tilsetter fetaost på tallerken, da holder salaten seg litt mer krønsji, og sammen med de herlige krutongene og de syrlige eplene,
så er dette en salat jeg virkelig anbefaler.

Vil du ha det mer salt, kan du tilsette en klype maldonsalt, eller tilsetter litt peanøtter
Andre typer Nøtter er jo også en kjempeting å ha i salater, prøv deg frem med du har i skapet :)


 

Lammeskank med rotgrønnsaker og stappe - anbefales ikke 😳

Idag skulle vi virkelig kose oss med middag,

På halv pris hadde vi fått tak i Lammeskank, og siden Magne er så glad i dette skulle vi få et skikkelig gourmet måltid

👍

Lammeskanken ble kjøpt på Rema1000

Vi fulgte oppskriften på baksiden, kjente lukten av syden begynte å spre seg i huset, å du hendelse 👏

Vi skulle wooke rotgrønnsaker, rødbete, pastinakk, søtpotet, gulrot, kålrot osv.

Kuttet i passelig biter

I wook pannen med alt

Men det meste ble også rosa 😄 sikkert pga rødbeten, men kjempegodt var det og slettes ikke fril med litt nye farger

Lameskank ble servert med rotgrønnsaker, potetstappe og lammessus.

Smakte det ?

Ja alt annet enn lammet smakte. Skal du ha lammeskank? Lag den selv 😳

Hvis en mesterkokk står bak denne skanken, så tror jeg amatører greier det mye bedre, skanken var alt for mye krydret med sterke krydder, noe som førte til at hele lammet smakte krydder, skinnet var seigt, noe som sikkert kunne vært fikset på grill i ovnen, men dette anbefales virkelig ikke. Til og med katten ville ikke ha det 😳.... Og hvilken katt liker ikke lam ? ☺

Heldigvis fikk vi denne skanken billig ( 50% pga dato )

Og heldig for oss, smakte rotgrønnsakene, stappen og sausen godt:) så mette ble vi tross alt 😄

Matbloggtoppen Blogglisten
hits