Pepperoni Fusilli !! 

Middagen idag var nok det siste italienske jeg hadde denne uken ( tror jeg ) selv om det er kjempegodt med pasta så blir man alikevel litt lei når det blir for mye, Men jeg måtte jo bare prøve en oppskrift som jeg hadde funnet på en blogg, fulgte den ikke til punkt å prikke, men stort sett det samme var det i ;)

Ingrediensene jeg brukte :

pepperonifyll/saus:
1,5 ss Olivenolje
1 sjalottløk 
1 liten rød paprika
ca 400 gr. hakket tomater
1/2 ts paprikapulver
100 gr pepperonipølse ( jeg kuttet dem opp i nokså små biter, men oppskriften sa kuttes i 4 )
salt
pepper
persille  ( persille drysses i tillegg til i sausen også på toppen til slutt )

5 dl pasta ( fusilli/penne eller annen valgfri pasta)

Denne oppskriften er passelig til 2 personer


retten ble god og sterk, og akkurat denne passer PERFEKT til en litt syrlig rødvin.  

Pizza Bolognese luksus på en hverdag :)

Etter middag idag ble det nokså mye rester av bolognesen, og siden den er så anvendelig så bakte jeg like godt en grov pizzabunn til kvelds og hev bolognesefyllet på den, litt ost og inn i ovnen...

Pizzabunnen! jeg har aldri tidligere sett fullkorns hvetemel ( fra Regal ), så da jeg så det på butikken måtte jeg jo bare ha det, så idag var en fin mulighet til å teste det ut, jeg blandet 2 dl av hver type mel sammen med gjær, olje og vann lot den heve 10 min. 

Bare for å nevne forskjellen mellom disse to meltypene så er FIbra mye grovere enn fullkorn hvetemel :) Selv om begge egentlig skal være det samme 

 

etter 10 minutter kjevlet jeg ut deigen og lot den etterheve ca 20 min. 

Jeg la en tallerken på deigen så jeg skulle få den mest mulig rund, skar vekk litt deig som jeg brukte til "pinnebrød" det kan du se helt nederst :)

fordelte restene av bologensemiddagen på bunnen og hadde litt ost på ;)stekt i 12-13 min. og voila en kjempegod og mettende pizza. Hele denne greier jeg nok ikke å spise opp, men denne er såpass grov at den kan fint havne i matpakken til guttene imorgen på skolen ;)

En ren nytelse ;)Pinnebrødet, her tvinnet jeg to lange deigemner og penslet med melk og drysset på litt salt, Denne var kjempegodt er helt super til supper og andre ting man vil ha litt brød til ;)

Oppskriften på bolognesen finner du under "spagetti bolognese"

 

Spagetti Bolognese

Italiensk uke :)


Bildet hentet fra internett

Middagen idag besto av hjemmelaget bolognese med spagetti, og det kan anbefales på det varmeste ;), Så utrolig lett å lage at det kan ikke fåes sagt ofte nok ;)

Guttene fikk velge mellom disse variantene, hvor alle inneholder fullkorn og er nøkkelshullsmerket ;)

Fantastisk å kunne spise sunnere pasta:) det digger jeg ;)

Oppskriften på bolognesen har jeg funnet på internett på Matprat.no og denne varianten kan brukes på pasta, ris, lasagne eller pizza :) veldig anvendelig med andre ord ;)

Jeg brukte følgende til denne retten:

1 karbonadedeig
1 løk
1 stilkselleri
2 gulrot ( middels store, har du en STOR, bruker du bare en )
4 skiver bacon
 salt
pepper
mal muskatt ( et knivsodd)
2 ss tomatpure
1 boks hermetiske tomater med oregano og basillikum
3 dl buljon ( fersk kjøttbuljong)

Stek kjøttdeigen først, ha så i grønnsaker, tomatpure og bacon. tillsett buljongen til slutt og la det koke i 20 min :)

VOILA - Du har tradisjonell italiensk bolognese :)
 

Fiskeboller i hvit saus med hint av karri

Middag i barnehagen igjen, og en slager er jo den tradisjonenlle middagen som vi alle kjenner godt til ;) Fiskeboller i hvit saus, tidligere i barnehagen har jeg ikke tilsatt karri, men det gjorde jeg denne gangen, og sausen ble fantastisk om jeg skal si det selv :) mange av barna kom også og takker for god mat, og som alltid er jo det kjempehyggelig å høre ;)

Fiskebollene jeg bruker i barnehagen er fra FIRST PRICE, og det er helt kurante boller, gulrøtter og poteter likeså, Sausen er laget fra bunnen som seg hør og bør, og kraften fra bollene er brukt, og en liten touch av karri.

Et velsmakende sundt og næringsrikt måltid for små ganer ;)

Søndagsmiddag til familien Med laktosefri produkter

Søndagsmiddagen besto av Komler, saltkjøtt, pølse,bacon og kålrotstappe, og når man tar seg tid til å lage alt fra bunnen ja da kan man like godt invitere så man har hyggelig selskap også rundt bordet. Igår var det søskene til mannen min og demmes familie som var invitert. Og jammen smakte det VELDIG godt ;)

Det er desverre også laktoseintoleranse i familien, og da må man være litt obs på hva tingene inneholder, så da må man trø til med laktosefri fløte i kålrotstappen, og pølsene er uten melk, så da kan alle spise maten:)


Laktosefri produkter smakter så og si likt som vanlige, men laktoseredusert derimot smaker mye søtere. Og pølsene er jo rett og slett sunnere om man velger denne typen uansett, så der er det vel ikke mye minus ;)

Men for meg som bruker sukker til komler, så kan man vel ikke få dem mer usunne uansett hvor mye man prøver, men så sjeldent man har komlemiddag så går det den ene gangen innimellom :)

 

Lasagne ( fra bunnen )

Igår var vi i det italienske hjørnet. eller egentlig har vi vært det hele helga, for Fredag lagde min kjære Herlig biffpizza, ( glemte å ta bilde av den desverre ) men den smakte fortreffelig ;)

og som sagt igår var det hjemmelaget lasagne. Det har slått meg så mange ganger hvor lettvindt det er å lage ting fra bunnen, kontra posemat. så det anbefales på det sterkeste. og det tar ikke noe lenger tid heller ;)

Ingrediensene til hjemmelaget lasagne ( oppskrift finner du nederst ) 

Og sånn ble den, den smakte kjempegodt og er MYE MYE bedre enn andre ferdige lasagner man får kjøpt på butiken ;)

 

OPPSKRIFT ( ca 3 pr. - to voksne og to barn )

1 stort fedd hvitløk 
1 stor løk
2 ss olivenolje
1 stor gulrot ( hakket i små biter )
1-2 boks hermetiske tomater 
1/2 chilli ( fersk)
2-3 ss tomatpuré
3 dl kjøttkraft/buljon
1 ts sukker
1 ts oregano
1 ts basillikum
salt/pepper
1 pk karbonade/kjøtt el kyllingkjøttdeig

Stek kjøttet, ta det ut mens du surrer løk og  hvitløk i pannen, ha så i kjøttet igjen, tilsett gulrot, tomatpure hermetiske tomater, chilli og kjøttbuljong og rør dette sammen, tilsett så krydderet og la det småsurre i pannen i 10 min. 

legg så lagvis med lasagneplater og kjøtt med ost på toppen, ( begynn alltid med kjøtt )

Ha til en salat etter eget ønske :)

TIPS: doble oppskriften og du har nok til å varme opp noe senere ;)

Toro Tacogryte

Tidligere har jeg ALLTID sverget til Toro. Har i mange anledninger sagt "Toro er god til å lage mat" og ja det er de, men etter at vi har lagt om kostholdet vårt, så merker vi saltinnholdet veldig i TORO sine produkter også. Som sagt/skrevet tidligere har vi lagt oss litt på Tex Mex hylla, og hva annet en Toro Tacogryte kunne vi prøve når jeg fant den til halv pris på butikken, joda holdbarhetsdato var grei, så det var nok pga utgåelse fra varesortimentet denne var billig om noen skulle undre seg :)

Som sagt så gjort etter å ha laget tacosuppe, tacopizza og div andre tacoprodukter fra bunnen så var vi spente på denne gryten ;)

I gryten skulle det tilsettes kjøttdeig ( vi brukte kyllingkjøttdeig ) og hermetiske tomater. Det luktet godt og så veldig godt ut også :)

etter 15 min var maten klar, vi hadde tortilacips og litt rømme til, noe jeg elsker til slike retter, og cipsen var fantastisk til dette, men etter å ha spist "ren" mat en stund merker man smaken og saltinnhold av "kjemikalier" som jeg så fint kaller det.. Så konklusjon var, skal man lage tacogryte, gjør man nøyaktig som på tacosuppen med litt mindre væske og tilsetter ris. eller man har tacosuppe den ene dagen og neste dag har man ris oppi og viola, man har tacogryte :) 

 

Uken som gikk i barnehagen

KARNEVAL I BARNEHAGEN

Sist Fredag var det karneval i barnehagen, og det ble servert pølser i brød, og herlige muffens ;)

UKEN SOM GIKK :D

Tirsdag overrasket jeg de ansatte med grønnsaker og dipp, noe de satte stor pris på ;)
Tirsdag var også middagsdag, og First Price Kjøttkaker med hjemmelaget saus smakte kjempegodt, og alle små som store spiste seg gode og mette ;)

Idag Fredag var det igjen middagstid og hjemmelaget Bologneslasagne var det som sto på menyen. og selv om den ble litt sterk ( litt mye chilli) spiste alle seg gode og mette :)

Ha en ellers god helg ;)

Helgen hos oss blir det mye god mat og det blir å leses på bloggen enten i løpet av helgen el over helgen :D

Torsketunger en smak av barndom ;)

Torsketunger spiste vi mye når jeg var barn, siden min far er fisker var det et naturlig innslag i kosten når skreifisket kom. Idag hadde vi igjen denne barndommens nytelse og det smakte like godt nå som for 30 år siden ;)

Torsketungene vasket jeg og tørket, rullet dem i mel,salt og pepper ( har det i en pose, da blir det mindre gris ;)) og stekte dem på middels varme, jeg synes de var kjempegode ;) 

Et herlig måltid med raspet gulrot tilsatt sukker og eddik, samt stekt løk... kommer garantert på menyen igjen hos oss ;)

Hjemmelaget tacopizza ;) en herlig og barnvennlig nytelse :D

Hjemmelaget pizza var det som fristet oss idag, og siden vi også har lagt oss litt på tex mex hylla ble det selvfølgelig tacopizza, en pakke kvernet storfekjøtt, en løk, 1 stort fedd hvitløk, 1 boks hakket tomater, 1 pose tacokrydder, salt og pepper og litt vann og pizzasausen var i boks, pizzabunn gjorde vi litt lettvindt, rett og slett en "NÅ" grov pizzabunn, noe knuste tortillacips på toppen og ost og 15 min i ovnene og vi hadde en ren nytelse med tacopizza ;) fantastisk god, men veldig mild i smaken, vi kunne krydret nokså mye mer, men var skjønt enige at veldig god og barnevennlig var den.

før steking, hadde osten på før jeg knuste tortillacips på, ( cipsen ble ikke myk under steking )Det ferdige resultat med salsa og rømme på, aldeles nydelig pizza som anbefales på det varmeste.

til og med vår 4 åring likte pizzaen kjempegodt. Og jeg kjenner at posemat er så utrolig ut :) 

Bon Apetitt :)

Kylling med ris og søtsur saus :)

Prøvde meg på søtsur saus idag, men jeg ble ikke fornøyd, guttene likte den derimot, så helt bortkastet var det ikke ;) Er veldig kresen på de søtsure sausen, MÅ ha den slik de serverer den på kinarestauranter... og ja dette var ikke en slik, om du har en god oppskrift på søtsur saus, må du gjerne sende meg den ;)

 

Ingdrediensene til sausen ;)

Det ble til at jeg kun hadde Kylling, grønnsaker og ris, men for all del smakte fortreffelig det også. 

Kjempegod mat som smaker godt, men jeg gir meg ikke på den sausen altså ;) så tips mottas med takk :)

Komler til middag i barnehagen ( stor suksess )

Når man lager middag til mange barn, er det alltid noen få som ikke liker det de får og vil ha skive el knekkebrød i stedet, men idag da menyen var komler med tilbehør, spiste alle sammen uten unntak, da er det kjekt å være "kokken" når man får så mye skryt av store og små ;) til og med 5-6 åringen kom bort til meg og sa " Tanja, idag var det sååååå godt middag " det varmer et stakket hjerte ;)

Over 100 komler, 2 store knoker  til kraft over 4 kg bacon, 5-6 kg kålrotstappe og et nokså stort antall pølser var det som ble servert :)

Komlene ble laget på melet fra stangeland mølle 

Jeg har aldri brukt komlemel før, bare lagd dem fra bunnen med rasping av poteter og tilsetting av mel osv. Men jeg kan uten tvil anbefale melet til du/dere som vil lage komler litt lettvint, for det var det jammen ;) absolutt verdt å prøve ;)


bacon er bare herlig til komler sammen med sefølgelig pølser og kålrotstappe ;)

Komlene skal småkoke minst en time, erfaringsmessig så får du mer kraftsmak i komlene om de får stå lenger ;)

Når man har mange plater på gang i en barnehage må man ta til hjelp med stekovnen, her ble pølsene plassert med vann i bunnen og jeg lot dem stå på 200 grader en liten time, ( bytter rundt på formene  i mellomtiden ) så satte jeg ned på 100 grader for å holde dem varme ;) kjempegode 

Den ferdige retten, komle, kålrotstappe, knoke, bacon, men ser her at jeg har glemt pølsene :) pytt pytt. herlig smakte det uansett ;)

 

 

Agurkslange i barnehagen og tacosuppe til middag

Agurkslanger jeg lagde til de minste idag, siden to av avdelingene skulle spise lunsj ute, så fikk jeg god tid til å lage disse småkule slangene ;)

Middagen idag besto av hjemmelaget tacosuppe, jeg smakte den første gang på et "kurs" jeg var på med jobben, og den var fantastisk, så endelig idag fikk jeg laget min egen, hvor jeg serverte den med tortillacips, rømme og ost. Helt fantastisk nydelig ble den, og til og med guttene synes det var stas med cips til middag ;)

Suppen kokte 1 time, så den fikk virkelig godgjort seg ;)Oppskriften på suppen fant jeg på matoppskrift.no

Smakfull fiskesuppe ;)

Idag har middagen bestått av samme suppen jeg skal lage til barnehagen i morgen, denne suppen var den vi også hadde på kurset med Reidun Høines. En kjempegod suppe, hvorfor den heter smakfull er nok pga tomatpure og karri som er i den, Og den er virkelig delikat :) på kurset laget vi pinnebrød til denne suppen, idag hadde jeg bare rundstykkene jeg lagde i går, og det var skikkelig godt :)

Denne suppen kan jeg anbefale på det varmeste, for den smaker kjempegodt.

Jeg har alltid vært skeptisk til fiskebuljong, men det er det jeg har brukt i suppen her, og om andre har den samme skepsisen jeg har hatt, så kan dere trygt bruke det. det lukter tran, men etter å ha kokt med andre ingredienser så er den lukten borte ;) og smaken blir fantastisk ;)

Kyllingburgere med hjemmelaget hamburgerbrød

Å finne middag som min 6 åring liker, ser ut til å stadig bli en utfordring, "jeg liker ikke", "æsj det er ekkelt" o l. ser ut til å bli sagt stadig oftere, noe som jeg til tider blir nokså sint av og har lyst til å hive gryter og panner i veggen, men så var det dette kurset jeg var på da, som Reidun Høines mener at de fleste barn liker, så jeg satt igang med godt mot og prøvde meg på kyllingburgeren som vi hadde på kurset. + de hjemmelagde hamburgerbrødene, som sagt så gjort, Kyllingburgerne var jo utrolig lette å lage, mix en kyllingkjøttdeig med en dipmix la det stå å trekke litt og stek dem  voila kyllingburgerne er ferdig. Litt værre er det med hamburgerbrødene, nå lagde jeg ca 10 hamburger brød, ca 10 -14 rundstykker og ca 14 horn av deigen jeg lagde, men man trenger jo absolutt ikke lage så mye.

Kjempegode burgere som har mye smak. som dressing bruker du kesam blandet med dipmix ;) er kjempegodt :)

Mengde kyllingkjøttdeig kommer jo ann på hvor mange man er i familen, men til barn må man regne en burger fra 50 -70 gr. og voksne fra 100 og oppover. Bon Apetitt :D

Horn og rundstykker er jo absolutt kos å ha når de er nystekte med herlig pålegg på. Disse er 33 % grove ( det er også hamburgerbrødet) og det er hakket sunnere enn de fine man får kjøpt i butikken ;)

En annen viktig ting når man lager grov gjærbakst er å ta det grove melet først, og det fine til slutt, dette fordi det grove trekker til seg mer væske enn det fine, og man risikere veldig tørr bakst om man begynner med det fine :) så da vet du det ;)

Nystekte rundstykker ;) yammi :)

 

Ostesnietzel i barnehage

Idag var det igjen middagsdag i barnehagen, og på menyen sto det Ostesnietzel med potet, grønnsaker og bearnaisesaus. Kjempegodt og ungene spiste bra ;)


Grønnsakene vi hadde i dag var første gang vi hadde, Frosne grønnsaker fra Eldorado, og inneholdt gule og orange gulrøtter, blomkål, brokkoli og sukkererter, De var kjempegode. Mener at de heter Bukett grønnsaker ;)

Bearnaisesausen er Firs Price og med bruk av "Smør" istede for margarin så smaker denne også kjempegodt. Snietzelene er kjøpt på Coop og er av samme merket, Disse 30 kr pakkene som selges nå, ved bruk av medlemskort sparer du halvparten av prisen ;). Så en billig og smakfull middag med alle vitaminer, proteiner og karbohydrater ... Kjempegodt ;)

Kveldskos

som de fleste er jeg opptatt av å ikke gå opp alt for mange kilo, prøve å holde vekta med andre ord, og ja føle meg litt vel... men i julen og nå etter har det tatt litt av, og vekten er deretter... så da er det slutt på potetgull om kveldene.. og erstatter det med sunnere ting, så da satte jeg igang med det jeg lærte på kurset... kuttet opp grønnsaker og frukt, hadde dipp og vaniljekesam til. unnet meg litt kjeks med philadelfia ( hver kjeks inneholder 7 og 20 kcal pr stk ) så det er ikke mye ;) og satte meg sammen med guttene og da koste vi oss jammen :)


Det smakte kjempegodt, og det var ikke mange bitene som skulle til før søtsug var forsvunnet ;)

Kurs med Reidun Høines :)

Idag på jobb var jeg på kurs, og hadde overlatt matlagingen til noen andre i barnehagen ;), jeg befant meg i Kopervik på kurs med Reidun Høines, et innholdsrikt og lærerikt kurs om mat i barnehage, Små tips, og smakfulle prøver fikk vi både prøvd og erfart oss på. Det slo meg hvor lite som skal til før det er sundt, Til lunsj kuttet vi bare opp frukt og grønnsaker, hadde litt dipp og kryddersmør og noen kjeks og knekkebrød, Det smakte utsøkt ;)

Se disse flotte fatene som ble laget. vi ble delt opp i 5 grupper hvor alle gruppene fikk hver sine oppgaver ;)

Lunsjen min idag, og den smakte helt fantastisk ;) i koppen er det blåbærsmoodie ;)Kyllingburgere. kjempegode ;)

Pinnebrød, fantastisk morsomme :) og kjempegode :)

Til hovedrett skulle vi også lage hver sine oppskrifter

Det som ble laget idag var

Smakfull Fiskesuppe

Mellomgrov bakst ( rundstykker,  hamburgerbrød & pitabrød )

Fargerik Risotto

Grov bakst ( brødpinner og horn )

Kremet pasta med laks

Små Pannekaker m rørte bær

Wraps med kyllingpålegg

Laksewrap

Tacokrydder

Guacamole

Salsa

Thai Kylling

kyllingburgere

frukt med vanilijekesam

Smoothies

grønnsaker med dipp

 

Om du ønsker å lage dette finner du oppskriftene i Reidun Høines sine bøker Fryd for ganen og Liv og røre Bøkene kan du få kjøpt på bokhandel el. www.vormedalforlag.no

Jeg fikk desverre ikke tatt bilde av alt, men jeg kommer garantert til å lage noen av disse rettene i barnehagen el også her hjemme ;)

 

Ha en flott helg :)

Matbloggtoppen Blogglisten
hits