Café besøk på Aikwangwon barnehjem

Overskriften kan nok virke provoserende, for hvem vil vel komme til å faktisk nyte et café besøk på et barnehjem, men dette er ikke hvilket som helst barnehjem, på Aikwangwon går beboerne på skole/jobber  og bor her, de har bakeri, keramikk verksted, syavdeling, og altså en cafe hvor de selger det de lager. 
Tone som tok oss med på barnehjemmet, jobber som frivillig hver onsdag på stedet, og vi var så heldig at hun guidet oss rundt, og på turen møtte vi mange fantastiske mennesker som hilste hjertelig på oss, vi fikk sett når de jobbet og området rundt.

På Aikwangwon egen Facebook side står det følgende om plassen.

Aikwangwon er en skole og hjem for alvorlig fysisk eller psykisk; barn og voksne i alle aldre leve og lærer her i et veldig kjærlig og omsorgsfull miljø. Skolen gir utdanning, fysioterapi, ergoterapi, og jobb ferdighetstrening inkludert baking, sying, veving, keramikk, kunst, hagearbeid og landbruk. De får ofte barn med nedsatt funksjonsevne som har blitt forlatt av sine foreldre. Noen kommer til senteret så unge som to uker gammel.
Begrunnelsen er satt i en helt nydelig sted, fylt med grønne og utsikt over havet. De vokser mye av sin egen mat i hagen, og hva de ikke vokser, de kjøper lokalt og økologisk.
Dette stedet er et fantastisk eksempel på medfølelse og hengivenhet til omsorgen for de mest sårbare, samt en utrolig testament til styrken av den menneskelige ånd, levende i alle mennesker. Barn og voksne som ellers kanskje ikke har levd, trives her.
Aikwangwon finansieres i sin helhet av staten, private donasjoner og inntekter fra butikken der de selger elementer laget av beboerne. Ingen betaling kreves fra beboere eller deres familier.


fantastisk flott veggmaleri på uteområde for de mindre :)

Tone guidet oss gjennom Bakeriet hvor de lager og selger kaker og brød, selvsagt måtte vi kjøpe med oss noe for å smake :)

videre til keramikkverksted og syavdeling, Et aldeles fantastisk sted, hvor beboere får være med hele veien, Hun kunne også fortelle at for jobben de gjør får de en symbolsk lønn, samt at de har hver sine visa kort de kan bruke, stede hadde faktisk også minibank, som både Kristin og Tonje måtte prøve :D


Bakeriet, her står de å lager både brød og kjeks.


et lite utvalg av varene på bakeriet.


denne karen satt dypt konsentrert å malte på små gipslego figurer. 


keramikk og litt sytøy, utrolig mye flott, og personlig kunne jeg ha kjøpt med meg masse herfra, men desverre er det plassmangel når vi reiser om 6 uker, så vi måtte velge med omhu, men både jeg og guttene fant oss hver sin ting som et minne fra barnehjemmet.


her ser man litt mer av keramikken de har laget, og jeg måtte jo bare ha med meg et eple, fantastik søte til å ha qtips på badet eller tannpirkere på bordet, eller som en liten vase,  det måtte jo bare være med hjem ;)

 


utrolig lekre uroer, som er laget så enkelt, men alikevel dekorative.

flott vase med dansende froskemotiv.


flotte telysestaker...


Jomfru Maria og jesusbarnet i keramikk..
disse karene jobbet og jobbet, litt nysjerrig på disse menneskene som kom inn mens de holdt på, men konsentrasjonen hadde de likevel :)
Her ble det lagt klesklyper i poser, og dama var nøye, alt måtte være perfekt....


Men Marius så ut til å komme godt overens, han fikk hjelpe til litt med å sortere :)


sy avdelingen, Det var mye annet også, små nips som de har satt sammen, kort også, forkler, puter, vesker, sminkepunger, ja man fant alt her.


lekre puter som de har laget.


typiske koreanske tøfler, alt blir solgt til inntekt for barnehjemmet, og de får lønn for jobben de gjør, fantastsik.


Et svært verdenskart laget som teppe, utrolig flott.


Her sitter de å klipper og syr til. utrolig flinke.

 
jammen kom vi ikke over en plattform i pussle, dette kunne du da få kjøpe hadde nok vært kjekt for gutta det, men så tenker man da, hvor lenge holder det, og det skal tross alt reise halve jorden før vi er hjemme... nei ble ikke noe plattform på gutta :)


fine var det da ;) 


barnehjemmet har en fantastisk utsikt over innseiling til Jangseungpo, man kan absolutt spørre seg hvorfor vi ikke har gått på cafe her før, men jeg visste rett og slett ikke at det var cafe her før Tone sa det for 1 uke siden, 


Litt lenger opp i fjellet enn det jeg har pleid å tatt dette motive fra, men utrolig idyllisk.


Barnehjemmet har også eget gartneri, her var utsalget de hadde av planter og blomster. 


og uteområde da, hvor de kan komme å slappe av litt, fantastisk .)
vakre blomster sto det over alt, her på vei opp i cafeen.


Og cafen hadde også sin egen utsalgsplass av ting som blir laget på hjemmet.


hylle på hylle, så fantastisk at de har laget så mye ut av det, på et hjem, Jeg var stum av beundring når vi satte oss på cafeen, så utrolig mye det har fått til på dette hjemmet, sånn skulle det da ha vært over alt....


det kosligste cafe lokalet, men en lun og intim inredning. 


så var det å finne ut hva vi skulle ha da, Det var først nylig at de hadde fått noe å spise her, så belgisk vaffel og panini, var valget, samt et hav av forskjellige drikker, 


en etasje opp var det også sitteplasser med samme lune og intime innredningen, her var det også forskjellige fugler i bur, så man kunne høre fuglekvitter når man satte seg ned ;)


Tobias hadde omvisning for meg her, og viste meg alle fuglene og hvordan det så ut :)


Og selvsagt Koi, flotte store koi svømte i en dam på cafeen. 


kan ha en skikkelig venninneprat her :)


Lokalet sett fra 2 easje.. sjekk utsikten da ;) 
Vi måtte jo ha varer med fra bakeriet,  og ja disse fikk bein å gå på, kjeksene var sprø og gode, samt Scotch cake, var bare aldeles nydelig ;)

 

For en plass, og for en mulighet for beboerne, Dette hjemme var så fantastisk. Fra å bli åpnet som en enkel bygning til å ha bygget ut gang på gang, både med gartneri, blomsterbutikk, bakeri, systue, keramikkverksted, osv osv. og ingen ting blir betalt av beboerne eller deres familie, og i tillegg få lønn for det de gjør, Her har de greid å skape et hjem og en arbeidsplass som styrer seg selv.  og ikke som svære kolosale bygninger, når jeg gikk gjennom de små gatene der, var jeg rett tilbake i søragadå, dog her er det mur/betonghus, men den intime stemningen ved å rusle litt rundt hadde de uten tvil greid å bevare. 

De mottar selvsagt donasjoner fra staten og andre, Den Amerikanske marine støtter også både i form av penger og involvering. For ikke mange årene siden hadde beboerne fått komme ombord på et av hangarskipene til den Amerikanske marinen, dette hadde vært en stor opplevelse. 

Jeg har bare 1 ord for dette hjemmet... Unikt.  

Jeg er så glad jeg fikk sjansen til å få med meg dette, så tusen tusen takk til deg Tone som tok oss med :) satte umåtelig pris på det. 

 


 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Matbloggtoppen Blogglisten
hits